0 Deljenj 427 Ogledov
iStock

Vsaj polovico smrti zaradi raka bi lahko preprečili

18. decembra, 2017 21:00
427 Ogledov

Čeprav se raku preprosto ne moremo izogniti, pa je študija dr. Davida Whitemana pokazala, da pri tej bolezni pogosto ne gre za smolo ali morebitne genetske vzroke.

Če bi se ljudje držali nekaterih preprostih pravil oziroma bi spremenili nekaj od svojih življenjskih navad, bi lahko število smrti zaradi raka zmanjšali za 40 odstotkov. Pretvorjeno v številke, vsako leto bi na ta račun ohranili 3,1 milijona življenj.

Znanstveniki pravijo, da bi zgolj s prenehanjem kajenja, zdravo prehrano in zmanjšano količino popitega alkohola lahko bistveno zmanjšali pojavnost bolezni, ki letno zahteva več kot 8 milijonov življenj. Zgolj ti trije dejavniki so krivi za skoraj tretjino smrti, še največ jih povzroči tobak. Med preostalimi pogostimi vzroki smrti so tudi izpostavljenost sončnim žarkom, debelost, pomanjkanje gibanja, razne infekcije in hormonske težave.

Na inštitutu za medicinske raziskave QIMR Berghofer v avstralskem Brisbanu so izdelali naslednji popis glavnih krivcev za nastanek raka in posledične smrti 38 odstotkov ljudi, ki so umrli zaradi raka. Ker sta na smrt velikokrat vplivala po dva dejavnika, je končni delež lahko višji.

  1. Kajenje – 20,3 %
  2. Slaba prehrana – 5 %
  3. Popivanje – 5 %
  4. UV žarki – 3,2 %
  5. Debelost – 5 %
  6. Infekcije – 5 %
  7. Pomanjkanje gibanja – 0,8 %
  8. Hormoni – 0,4 %

Vodja raziskave dr. Whitman pravi: »V veliko primerih pa je rak žal neizbežen, vendar smo s to študijo dokazali, kar smo že dolgo slutili, da bolezen ni vedno posledica smole ali genetike.« Ljudje bi torej zgolj s majhno spremembo življenjskih navad lahko bistveno vplivali na svoje zdravje in bi tako zmanjšali število smrti zaradi raka.

 

Mogoče vas bo zanimalo

Na nedeljsko popoldne na Dolenjskem ubil partnerko: Romana (27), počivaj v miru
Črno
3326 Ogledov
Črno
3326 Ogledov

Na nedeljsko popoldne na Dolenjskem ubil partnerko: Romana (27), počivaj v miru

skandal1 - 23. februarja, 2020 20:18

Pisali smo, da je malo pred 12. uro je v naselju Potok v občini Straža prišlo do tragedije. Po prvih informacijah naj bi 31-letni moški do smrti…

Grozil policistoma, potem pa je hotel z otrokom v avtu …
Črno
161 Ogledov
Črno
161 Ogledov

Grozil policistoma, potem pa je hotel z otrokom v avtu …

skandal1 - 23. februarja, 2020 20:08

Policiste so v nedeljo nekaj po 10. uri obvestili o sporu med bivšima zakoncema na območju Medvod. Na kraju so izsledili 36-letnega moškega, ki je pričel policistoma…

Vozilo so morali odpreti s tehničnim posegom, da so lahko iznesli voznika
Črno
233 Ogledov
Črno
233 Ogledov

Vozilo so morali odpreti s tehničnim posegom, da so lahko iznesli voznika

User One - 23. februarja, 2020 18:52

Ob 15.33 je v naselju Srednja Bitnje, občina Kranj, voznika obšla slabost, zato je zapeljal ob rob cestišča, javlja uprava za zaščito in reševanje. Gasilci GARS Kranj…

Več iz te kategorije