0 Deljenj 306 Ogledov
iStock

Vsaj polovico smrti zaradi raka bi lahko preprečili

18. december, 2017 21:00
306 Ogledov

Čeprav se raku preprosto ne moremo izogniti, pa je študija dr. Davida Whitemana pokazala, da pri tej bolezni pogosto ne gre za smolo ali morebitne genetske vzroke.

Če bi se ljudje držali nekaterih preprostih pravil oziroma bi spremenili nekaj od svojih življenjskih navad, bi lahko število smrti zaradi raka zmanjšali za 40 odstotkov. Pretvorjeno v številke, vsako leto bi na ta račun ohranili 3,1 milijona življenj.

Znanstveniki pravijo, da bi zgolj s prenehanjem kajenja, zdravo prehrano in zmanjšano količino popitega alkohola lahko bistveno zmanjšali pojavnost bolezni, ki letno zahteva več kot 8 milijonov življenj. Zgolj ti trije dejavniki so krivi za skoraj tretjino smrti, še največ jih povzroči tobak. Med preostalimi pogostimi vzroki smrti so tudi izpostavljenost sončnim žarkom, debelost, pomanjkanje gibanja, razne infekcije in hormonske težave.

Na inštitutu za medicinske raziskave QIMR Berghofer v avstralskem Brisbanu so izdelali naslednji popis glavnih krivcev za nastanek raka in posledične smrti 38 odstotkov ljudi, ki so umrli zaradi raka. Ker sta na smrt velikokrat vplivala po dva dejavnika, je končni delež lahko višji.

  1. Kajenje – 20,3 %
  2. Slaba prehrana – 5 %
  3. Popivanje – 5 %
  4. UV žarki – 3,2 %
  5. Debelost – 5 %
  6. Infekcije – 5 %
  7. Pomanjkanje gibanja – 0,8 %
  8. Hormoni – 0,4 %

Vodja raziskave dr. Whitman pravi: »V veliko primerih pa je rak žal neizbežen, vendar smo s to študijo dokazali, kar smo že dolgo slutili, da bolezen ni vedno posledica smole ali genetike.« Ljudje bi torej zgolj s majhno spremembo življenjskih navad lahko bistveno vplivali na svoje zdravje in bi tako zmanjšali število smrti zaradi raka.

 

Mogoče vas bo zanimalo

Strela udarila v stanovanjsko hišo
Črno
81 Ogledov
Črno
81 Ogledov

Strela udarila v stanovanjsko hišo

User One - 23. avgust, 2019 8:29

Ob 00.37 je v Zaplanini, občina Vransko, v stanovanjsko hišo udarila strela, posledice vremensko burne noči povzema uprava za zaščito in reševanje. Udar je razkril streho objekta,…

Pred nami so dnevi popoldanskih ploh in neviht
Novice
38 Ogledov
Novice
38 Ogledov

Pred nami so dnevi popoldanskih ploh in neviht

User One - 23. avgust, 2019 7:56

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, nastale bodo posamezne plohe in nevihte, so v jutranjo napoved zapisali pri Agenciji RS za okolje (Arso). Več sonca bo na…

V kampu prišlo do eksplozije
Črno
19 Ogledov
Črno
19 Ogledov

V kampu prišlo do eksplozije

User One - 23. avgust, 2019 7:21

Včeraj ob 21.37 je v kampu v naselju Osp v občini Koper eksplodirala manjša plinska jeklenka in poškodovala dve osebi. Gasilci JZ GB Koper so opravili ogled…

Več iz te kategorije