0 Deljenj 353 Ogledov
iStock

Vsaj polovico smrti zaradi raka bi lahko preprečili

18. december, 2017 21:00
353 Ogledov

Čeprav se raku preprosto ne moremo izogniti, pa je študija dr. Davida Whitemana pokazala, da pri tej bolezni pogosto ne gre za smolo ali morebitne genetske vzroke.

Če bi se ljudje držali nekaterih preprostih pravil oziroma bi spremenili nekaj od svojih življenjskih navad, bi lahko število smrti zaradi raka zmanjšali za 40 odstotkov. Pretvorjeno v številke, vsako leto bi na ta račun ohranili 3,1 milijona življenj.

Znanstveniki pravijo, da bi zgolj s prenehanjem kajenja, zdravo prehrano in zmanjšano količino popitega alkohola lahko bistveno zmanjšali pojavnost bolezni, ki letno zahteva več kot 8 milijonov življenj. Zgolj ti trije dejavniki so krivi za skoraj tretjino smrti, še največ jih povzroči tobak. Med preostalimi pogostimi vzroki smrti so tudi izpostavljenost sončnim žarkom, debelost, pomanjkanje gibanja, razne infekcije in hormonske težave.

Na inštitutu za medicinske raziskave QIMR Berghofer v avstralskem Brisbanu so izdelali naslednji popis glavnih krivcev za nastanek raka in posledične smrti 38 odstotkov ljudi, ki so umrli zaradi raka. Ker sta na smrt velikokrat vplivala po dva dejavnika, je končni delež lahko višji.

  1. Kajenje – 20,3 %
  2. Slaba prehrana – 5 %
  3. Popivanje – 5 %
  4. UV žarki – 3,2 %
  5. Debelost – 5 %
  6. Infekcije – 5 %
  7. Pomanjkanje gibanja – 0,8 %
  8. Hormoni – 0,4 %

Vodja raziskave dr. Whitman pravi: »V veliko primerih pa je rak žal neizbežen, vendar smo s to študijo dokazali, kar smo že dolgo slutili, da bolezen ni vedno posledica smole ali genetike.« Ljudje bi torej zgolj s majhno spremembo življenjskih navad lahko bistveno vplivali na svoje zdravje in bi tako zmanjšali število smrti zaradi raka.

 

Mogoče vas bo zanimalo

Grozen padec: Delavec je bil na mestu mrtev
Črno
2 Ogledov
Črno
2 Ogledov

Grozen padec: Delavec je bil na mestu mrtev

User One - 20. november, 2019 22:56

Potem ko je v sredo v kamnolomu pri miniranju za posledicami udarca kamna umrl delavec, o tragediji pri delu poročajo tudi iz pristanišča v Kopru. Ob 16.11 je…

Šok na pošti: policija išče storilce, omenja se tudi vojska
Črno
55 Ogledov
Črno
55 Ogledov

Šok na pošti: policija išče storilce, omenja se tudi vojska

User One - 20. november, 2019 21:52

V Veržeju je oborožen neznanec okoli 16.30 oropal pošto. Po ugotovitvah policije je neznani storilec vstopil v prostore pošte, uslužbenki zagrozil s pištolo in zahteval denar. Ko…

Kris ima pomembno novico, jutri bo dan D
Ljudje
14 Ogledov
Ljudje
14 Ogledov

Kris ima pomembno novico, jutri bo dan D

User One - 20. november, 2019 17:11

Jutri bo za malega Krisa Zudicha iz Kopra izredno pomemben dan. Popoldan (po našem času) bo namreč prejel zdravilo, za katerega je prispevala vsa Slovenija. Kris je…

Več iz te kategorije