0 Deljenj 1003 Ogledov

Imate težave s spanjem? Ta preprost trik vam bo morda pomagal

13. January, 2018 10:00
1003 Ogledov

Ko se boste naslednjič premetavali po postelji, lahko poskusite ta preprost trik, s katerim naj bi bilo nekoliko lažje zaspati. Znanstveniki so namreč odkrili zanimivost, da vam bo pisanje seznama opravil, ki jih morate opraviti, bistveno hitreje zaziba v spanec.

Raziskovalci z Univerze v Teksasu so pod vodstvom dr. Michaela Scullina preučili 57 odraslih ljudi, starih med 19 in 30 let. Razdelili so jih v dve skupini, pri čemer je prva morala napisati seznam bodočih opravil. Druga pa je morala narediti seznam nalog, ki so jih že opravili. Tisti s seznamom bodočih opravil so nato zaspali v 16 minutah po tem, ko so legli v posteljo, tiste s seznamom narejenih nalog pa je povprečno zmanjkalo šele po 25 minutah.

Znanstveniki se najbrž niti ne zavedajo, da so s tem morda odkrili vzrok nižje produktivnosti na delovnem mestu. Zjutraj šef naroči, da je treba pripraviti sezname opravil, čez četrt ure pa so že vsi zaspani.

Iz glave na papir

To sicer ni povsem v skladu z razmišljanjem znanstvenikov, saj ti menijo, da zapis seznama opravil zniža raven stresa ob strahu, da bi naslednji dan na katero od opravil pozabili. Zaradi tega nato tudi lažje zaspimo. Živimo v družbi, v kateri ljudje vse bolj nenehoma razmišljajo o svojih opravkih, in velikokrat se jim ti seznami podijo po glavi, preden zaspijo. Če jih ljudje zapišejo, se možgani očitno dovolj sprostijo, da ljudje zaspijo in se pri tem ne ozirajo na morebiten strah pred uspešno izvedbo teh nalog.

 

 

Več iz te kategorije