0 Deljenj 1052 Ogledov
Virgin Galactic

Bomo še letos videli prve vesoljske turiste?

16. January, 2018 5:00
1052 Ogledov

Virgin Galactic je v Kaliforniji opravil  preizkusni let vesoljskega letala VSS Unity. Ta test šteje za ključni korak, ki naj bi po napovedih še letos poslal v vesolje prve turiste.

Richard Branson je novo leto praznoval v Maroku. Srečno novo leto je na instagramu zaželel kar s tole fotografijo in pripisom, da je njegova novoletna zaobljuba veliko trenirati, da bo pripravljen za polet v vesolje. Poleti mu sicer niso tuji, saj je med drugim lastnik letalske družbe, hkrati pa je večkrat poskusil z balonom obkrožiti svet.

Eno izmed podjetij slavnega angleškega podjetnika Richarda Bransona, Virgin Galactic, je pred dnevi zaključilo še en uspešen test svojega vesoljskega letala VSS Unity. Letalo je potovalo na višino 15.000 kilometrov in nato tudi varno pristalo. S tem je podjetje na dobri poti, da v roku nekaj mesecev pošlje v vesolje prve turiste. Kar je napovedal tudi Branson, ki že z aprilom napoveduje testne polete v vesolje. Ob oktobrski napovedi na poslovnem forumu v Helsinkih, je povedal: »čez tri mesece bomo v vesolju, morda grem že čez šest mesecev v vesolje še jaz. Če se to ne zgodi, bom zelo razočaran.«

Prvi vesoljski turisti bodo predvsem premožni ljudje

Do sedaj se je za polet prijavilo že približno 700 bodočih vesoljskih turistov. Na seznamu bodočih potnikov najdemo tudi številne slavne ljudi, kot sta recimo Brad Pitt in Katy Perry. Sicer se lahko za polet prijavi vsak, ki ga je sposoben tudi plačati. Za eno od Virginovih vesoljskih potovanj bodo potniki odšteli 250.000 USD, komercialni leti pa naj bi se pričeli že ob koncu leta.

Družbo je Branson ustanovil leta 2010 z namenom, da bi svojim strankam omogočili izlete v vesolje. Svoje načrte so predstavljali po vsem svetu in njihov komercialni direktor Stephen Attenborough je še istega leta obiskal tudi Slovenijo in na eni od konferenc predstavil idejo, razvojne načrte ter koncept Virginovega vesoljskega letala SpaceShipTwo. Čez štiri leta jim je načrte prekrižala tragična nesreča, kjer se je smrtno ponesrečil testni pilot, drugi pa je bil hud0 poškodovan. Trajalo je dve leti, da je podjetje znova pridobilo dovoljenje ameriške zvezne uprave za letalstvo (FAA) in SpaceShipTwo, oziroma njegovo novo verzijo Unity, znova spravilo v pogon. V tem času so opravili številne izboljšave, da bo plovilo pripravljeno na višje obremenitve.

Na zadnjem testu so po doseženi višini 15km izklopili vse motorje in odvrgli balastno vodo, s čimer so simulirali spremembo teže po porabi goriva vesoljske ladje. Letalo je nato varno prijadralo nazaj na zemljo in pri tem doseglo maksimalno hitrost, ki jo še lahko dosežejo brez motorjev, in sicer 1080 km/h.

Foto: Virgin Galactic

Po divji vožnji prehod v tišino

Za razliko od drugih komercialnih vesoljskih družb, kot sta SpaceX in Blue Origin, Virgin Galactic vzleta brez uporabe tradicionalnega zagona raket, ampak ga na ustrezno višino ponese posebno letalo z dvojnim trupom, poimenovano VMS Eve. Ko dosežejo približno 80 km se Unity odklopi in raketni motorji ga s 3,5 kratno hitrostjo zvoka poženejo proti vesolju. Motor bo deloval le minuto, nato ga piloti varno ugasnejo.

»Po doživetju vznemirljive, dinamične raketne vožnje nenadoma sledi dramatičen prehod v tišino in resnično breztežnost. To bo nepozaben trenutek za vse naše astronavte.«

 

Starejši posnetek vzleta SpaceShipTwo z nosilnega letala, še pred nesrečo, ki je podjetju za dve leti prekrižala načrte.

Več iz te kategorije