0 Deljenj 1468 Ogledov
iStock

Dermatologi svetujejo: S temi šestimi triki boste imeli vso zimo čudovito kožo

16. January, 2018 5:00
1468 Ogledov

Da bi pozimi preprečili sušenje in luščenje kože, vam dermatologi svetujejo uporabo kokosovega olja, preden se tuširate. Losjone zamenjajte s kremami za telo, ker so bogatejše.

1. Poskrbite za ustrezno vlago v notranjih prostorih

V zimskem času so prostori ogrevani, zato je koža veliko bolj suha. V takih primerih svetujejo uporaba vlažilca zraka ali pa dnevno popijte kozarec vode ali dva več, kot jih sicer,  je za Huffington Post povedala Angela Lamb, vodja dermatologije v bolnišnici Westside Mount Sinai .

Dodala je, da koža ohranja vodo v telesu. Ob suhem in hladnem vremenu bo hitreje izparela s površine kože, zaradi česar ta postane suha in zategnjena.

2. Uporabite blage izdelke

Da bi ohranili vlago v koži, je treba v zimskem času uporabljati blaga sredstva za umivanje, kar še posebej velja obraz.

Za čiščenje obraza uporabljajte blago čistilno sredstvo. Če se pojavijo mozolji ali ekcem, je treba ta del izpirati zgolj z navadno vodo. Ob močnejšem ekcemu uporabljajte izdelke, ki vsebujejo ceramide in glicerin, saj bodo kožo popravili in bodo zaščitili vlago v koži – priporoča dermatologinja Michele Farber.

3. Izogibajte se vročim prham in kopelim

V zimskih mesecih lahko tuširanje ali uporaba vročih kopeli ob neustreznem zaščitnem mazanju telesa, povzroči majhne razpoke na površini kože. Vroča voda namreč hitro izhlapi in če takoj ne uporabite vlažilne kreme, bo skozi majhne razpoke na koži hladen zrak dosegel živčne končiče. To boste občutili, kot da bi vas hkrati rezali s tisoč drobnimi rezili, zaradi tega pa se lahko na tem delu kožepojavi tudi ekcem –  je pojasnila dermatologinja Purvisha Patel.

4. Uporabite olja in kreme za hidriranje kože

»Če boste takoj po umivanju na kožo nanesli bogat sloj vlažilne kreme, boste tako koži zagotovili zadrževanje vlage. Dodatno vam bo pomagalo recimo kokosovo olje, če ga nanesete na telo pred kopeljo,« svetuje Lambova.

»Poleg kokosovega olja, ki je zelo koristno za telo, so eterična olja relativna novost pri vlaženju kože. Arganovo olje, olje čajevca ali rožno olje so zelo koristni za obraz, malo lažji od kokosovega olja, zato so primerni za kože, nagnjene k aknam,« je dejal Farber.

»Najpogostejša napaka je uporaba vlažilnih losjonov namesto krem. Te so bistveno bolj bogate in zato bolj vlažijo kožo. Kreme hranijo v steklenih ali plastičnih škatlah, losjoni pa najdete v plastičnih steklenicah z razpršilko. Prav tako se izogibajte aromatiziranim kremam, saj se lahko še bolj sušijo in dražijo kožo,« svetuje Farber.

5. Ne na hladno z vlažno kožo

Pogosto se po umivanju lotimo še kakšnih gospodinjskih opravil, ki vključuje izhod na hladen zrak. Bodisi zračimo sobo, odnesemo smeti ali sprehajamo psa, kar je za kožo velika napaka.

»Ko greš na mraz z mokro kožo, bo to še povečalo možnosti razpok kože in ustnic. Saj veste, ko imate suhe ustnice, si jih navlažite z jezikom, nato pa kmalu razpokajo,« je pojasnila zdravnica in ustanoviteljica dermatološkega in laserski center MI v Washingtonu, Melda Isaac.

6. Ne pretiravajte s pilingom telesa

»Če je vaša koža zelo suha, zagotovo ne potrebujete pilinga kože. Piling lahko delate le takrat, če nimate občutka presuhe kože, pa še takrat je bolje to opravljati nekoliko manj pogosto.  V zimskih dneh bodo zaščitne celice kože bolj občutljive zaradi suhega in hladnega zraka,« svetuje zdravnik Samuel Jaber, dermatolog iz Washington.

Več iz te kategorije