0 Deljenj 1929 Ogledov
iStock

6 odvratnih navad, ki ogrožajo zdravje

26. October, 2017 4:00
1929 Ogledov

V redkih primerih lahko grizenje nohtov povzroči, da vam ti odpadejo, škrtanje z zobmi  lahko zobe polomi, hoja brez copat po telovadnici pa vam bo pridelala glivice.

1. Od grizenja vam lahko odpadejo nohti

Grizenje nohtov in kožice okrog njih lahko povzroči infekcijo, najpogostejša med njimi je paronihija oziroma zanohtnica. Ta se lahko pojavi le na enem, včasih pa celo na več prstih. Prsti pordečijo in otečejo ter so boleči na dotik. Takrat si lahko pomagate z obkladki ali raztopino vodikovega peroksida. V ekstremnih primerih se zagnojijo, takrat je potrebno zdravljenje z antibiotiki. Stalno grizenje nohtov in kože lahko povzroči kronično vnetje, ki vam lahko trajno poškoduje noht, ali pa boste celo za vedno ostali brez njega.

2. S škrtanjem si lahko polomite zobe

Škrtanje z zobmi lahko povzroči njihov zlom, izpadanje plomb in celo porcelanskih prevlek. Polomljen zob je pogosto zelo oster, zato ni tako redko, da si na njem porežete še jezik. Pacienti z bruksizmom, to je močno škripanje in stiskanje zob med spanjem, se neredko zbujajo z bolečimi čeljustmi in včasih celo s polomljenim sprednjim zobom ali celo popolnoma brez njega. V ekstremnih primerih bo stalno škrtanje z zobmi vodilo k zatekanju limfnih žlez ter bolečinam v vratu, hrbtu ali v ušesih.

3. Stiskanje mozoljev lahko pripelje do infekcije

Akne so trdovratna nadloga, ki jo je zelo težavno odpraviti. Če se jih boste pogosto dotikali, pa bo to situacijo le še poslabšalo. Če mozolje stiskati z dolgimi umazanimi nohti, boste kožo razdražili in brez težav inficirali. Če ob tem poškodujete še tkivo v usnjici, vam bodo ostale trajne brazgotine. V redkih primerih lahko pride celo do vnetij podkožja, kar zahteva hitro zdravniško intervencijo

4. Z brskanjem po nosu vanj vnašate bakterije

Če si otroci tlačijo prste v nos, to razumemo kot del otroštva in verjamemo oziroma upamo, da bo ta grda navada kmalu minila. Odrasli »nosokopači« pa morajo vedeti, da je to lahko nevarno.

Z brskanjem po nosu bosta tja prinesli tudi bakterije, če pa pri tem nos tudi rahlo ranite, se bodo tam bakterije utaborile in se z veseljem razmnoževale še naprej. Ker je nos poln arterijskih žil, jih lahko med vrtanjem po nosu brez težav prebijete in povzročite krvavitve. Z nekoliko bolj agresivnim vrtanjem boste poškodovali in morda celo preluknjali nosni septum. Najhujši scenarij se zgodi s trombozo sinusov, zaradi katere lahko celo oslepite.

5. Ne hodite bosi po telovadnici

Veliko ljudi uživa v hoji z bosimi nogami. V telovadnicah, fitnesih ali drugih toplih prostorih z vlago na tleh (bazeni, savne, skupinske kopalnice) je lahko to precej neprijetno. Ne gre le za spolzka tla in padce, temveč so takšna tla idealno gojišče bakterij in glivic. Možni zapleti so še atletsko stopalo in glivice. Če še niste seznanjeni – atletsko stopalo ni znak vaše dobre kondicije, ampak gre za resnejšo glivično okužbo stopala.

 

6. Če telefona redno ne čistite redno, tvegate kožna vnetja

Če ekrana svojega telefona ne boste čistili dovolj pogosto, tvegate pojav aken in drugih obraznih infekcij. Neke raziskave so namreč pokazale, da so lahko zasloni mobilnih telefonov celo bolj umazani od javnih stranišč. Najbrž vam na kraj pameti na pade, da bi si na obraz nanesli mešanico znoja, umazanije in različnih bakterij. No, če zaslona ne čistite dovolj redno, počnete prav to, in tako tvegate resna kožna vnetja.

Več iz te kategorije