0 Deljenj 1656 Ogledov

6 mitov o mleku, ki bodo omajali vaše dosedanje prepričanje o tej pijači

18. March, 2018 8:00
1656 Ogledov

Vsaka hrana ima svoje zagovornike in tiste, ki ji ne zaupajo najbolj. Mleko je dolgo na seznamu kontroverznih živil, saj ga pogosto uporabljamo. Težave nastopijo tako zaradi načinov pridobivanja in obdelave za podaljšanje trajnosti, kot zato, ker se pri nekaterih ljudeh pojavljajo neželeni odzivi telesa ob uživanju mlečnih izdelkov.

Pri Reader’s Digestu so navedli naslednjih 6 mitov o mleku, ki jim ljudje pogosto verjamejo, čeprav znanost dokazuje drugače.

Posneto mleko je najbolj zdrava možnost
Resnica: Zdravstvene prednosti mleka brez maščobe so precenjene. Nedavna raziskava je pokazala, da ljudje niso nič bolj izpostavljeni tveganju za srčne bolezni, če jejo polnomastno ali posneto mleko, z nizko vsebnostjo maščob. Spet drugi podatki nakazujejo, da je polnomastno mleko manj povezano z debelostjo. Maščobne kisline namreč povezujemo z občutkom sitosti. Če boste jedli mlečne izdelke brez maščob, boste v tistem trenutku zadovoljni sami s seboj, vendar boste veliko hitreje spet lačni in takrat boste pojedli več.

Mleko škodi pri prehladih
Resnica: zaradi mleka se ne boste počutili nič slabše. Vsak občutek, da imate po popitem mleku več težav z zamašenim nosom izvira predvsem iz vašega predsodka. Švicarji so ugotovili, da pivci mleka med prehladom niso poročali o hujših simptomih v primerjavi s tistimi, ki mleka niso pili. O povečanju težav so poročali zgolj ljudje, ki so bili že pred tem prepričani, da konzumiranje mleka povzroči večjo proizvodnjo sluzi. Raziskava sicer ne razkriva, ali je to prepričanje izhajalo iz osebne izkušnje, ker je pač njihovo telo imelo že prej take reakcije na mleko.

Več mleka pomeni močnejše kosti
Resnica: Različne študije o vplivu kalcija na zdravje kosti kažejo različne rezultate. Študija BMJ iz leta 2015 je namreč pokazala, da so odrasle srednjih let enako izpostavljeni zlomom ne glede na to ali jemljejo kalcijeve dodatke oziroma pridobijo dovolj kalcija iz prehrane, v primerjavi s tistimi, ki uživajo premalo kalcija. »Nimamo dovolj dokazov, da bi dodatki kalcija preprečevali zlome,« so zapisali v študiji. Zagotovo bo na tem področju še več raziskav, sicer pa že danes vemo, daje zdravje kosti treba telovaditi. Tako krepitev mišične mase (fitnes, atletika, tek) kot vaje za uravnavanje ravnotežja (joga, tai-chi) so ključne za vaše zdravje.

Večina ljudi ne prenaša laktoze
Resnica: Telo se zlahka prilagodi, da bolje prenaša mleka. Tudi ljudje, ki imajo težave s prebavo laktoze, nimajo težav ob manjših dozah, ali če je zraven še kak drug obrok. »Vsak strup ali hrana ima svoj odmerek,« pravi Dennis Savaiano, profesor nutricionistike iz Univerze Purdue. »Za laktozo ali mleko je odmerek, ki bo povzročil simptome, višji od ene skodelice.« Če boste mleko pili redno, se bo tudi vaše telo navadilo na prebavo, čeprav ste že imeli znake intolerance. Še vedno se je včasih lažje mleku preprosto izogniti. Če pa ste ljubitelj mlečnih izdelkov se lahko s svojim zdravnikom pogovorite o tem, kako jih uživati brez da bi zato vznemirjali svoj želodec.

Mleko je najboljši vir kalcija
Resnica: tudi v drugih pijačah so primerljive količine. Seveda mleko ni zanemarljiv vir, saj skodelica mleka pokrije 30 odstotkov dnevne potrebe telesa po kalciju. Vsekakor pa ne gre za edino možnost, v kozarcu pomarančnega soka, obogatenega s kalcijem, boste dobili 35 odstotkov vaše dnevne potrebe, obogateno sojino mleko pa lahko priskrbi kar 45 odstotkov.

Vsi mlečni izdelki imajo iste vitamine in minerale
Resnica: Mleko in jogurt sta bolj hranljiva kot sir in smetana. Sir je nekakšna srednja pot med smetano in mlekom; ima več hranilnih snovi kot smetana, vendar ni obogaten z vitaminom D, kot je pogosto primer v mleku. Sir je še vedno dober vir kalcija in razumen vir beljakovin, vendar ima manj vitamina D ali magnezija, ker ju maščoba razredči.

Več iz te kategorije