0 Deljenj 2715 Ogledov
iStock

Če boste zvečer jedli tole, boste maščobo praktično pokurili med spanjem

12. November, 2017 19:00
2715 Ogledov

Če si tik pred spanjem ne morete pomagati, da ne bi česa prigriznili, je tole kot nalašč za vas.

Vsem je znano, da ni najbolje jesti ponoči, saj s tem pridobite nekaj kilogramov. Še posebej to velja, kadar nočni prigrizki vsebujejo ogljikove hidrate in škrob – na primer kruh, riž, čips, kokice in podobne pregrehe. Imajo zelo malo vlaknin, ampak veliko sladkorja. Morda bodo uspešno na hitro potešili vašo potrebo po hrani, vendar je treba to energijo tudi porabiti, sicer si jo telo shrani za hude čase. Z drugimi besedami, hrana se pretvori v maščobe in se začne nalagati tam, kjer bi si to najmanj želeli – okrog vašega pasu.

Ne hodite lačni v posteljo

Kljub temu strokovnjaki pravijo, da v posteljo ne bi smeli iti lačni. Možgani bodo namreč vso noč tuhtali o boljših časih, zato se ne boste prav dobro naspali. Posledice premalo spanca so upočasnjen metabolizem, višji apetit, oslabljeni imunski sistem in celo povišano tveganje za rakava obolenja. Če se vam torej zvečer oglasi trebuh, ga nikar ne preslišite, ampak sezite po prigrizku, ki je bogat z beljakovinami in ne vsebuje preveč hidratov.

Če ste sestradani, bodo najboljša rešitev sirne palčke z mocarelo. Imajo le 100 kalorij, a mogočnih šest gramov beljakovin na gram hidratov, poleg tega pa še dodatne hranljive snovi, kot sta kalcij in vitamin D. Glede na to, da je v paketu le omejena količina mocarele, se je najbrž ne boste preobjedli.

Pest oreščkov vam bo zelo koristila

Če ne prenašate laktoze (ali preprosto ne marate mlečnih izdelkov), vam svetujemo pest mandljev ali orehov. Čeprav sta obe vrsti oreščkov zelo bogati z maščobami in kalorijami, sta prav tako polni beljakovin, vitamina E, selenija, magnezija in drugih hranljivih snovi. Ko gre za oreščke, je polna pest več kot dovolj. Na vaše telo imajo številne blagodejne učinke, in sicer naj bi zgolj pest oreščkov na dan bistveno popravila vašo krvno sliko. Raziskave namreč kažejo, da oreščki dvigujejo raven tako imenovanega dobrega holesterola in znižujejo slabega.

 

Več iz te kategorije