0 Deljenj 2926 Ogledov

VOLILNA UDELEŽBA PORAZNA Borut Pahor dobil nov predsedniški mandat

12. November, 2017 21:00
2926 Ogledov

Volivci so v današnjem drugem krogu predsedniških volitev aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju zaupali nov mandat, kažejo delni neuradni izidi po skoraj vseh preštetih glasovnicah. S 53,11 odstotka glasov volivcev je namreč premagal kamniškega župana Marjana Šarca, za katerega je glasovalo 46,89 odstotka volivcev.

 Volilna udeležba je bila po zadnjih podatkih Državne volilne komisije 40,35-odstotna. Preštetih je sicer 90,95 odstotka vseh glasovnic.

Na končne izide volitev bo sicer treba počakati še dober teden. V ponedeljek bodo namreč danes oddanim glasovom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije. Čez teden dni, 20. novembra, pa bodo prišteli tudi glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine. A ti glasovi razmerja med kandidatoma ne morejo več spremeniti. Ko bodo prešteti vsi glasovi, bodo tudi znani končni izidi glasovanja.

Borut Pahor je v svojem volilnem štabu po delnih neuradni izidih po skoraj vseh preštetih glasovnicah v nagovoru napovedal, da bo predsednik vseh, a se bo po kritikah v kampanji potrudil, da bo njegov glas bolj slišan. Najpomembnejše sporočilo teh volitev pa je po njegovem mnenju, da zmagujejo tiste politične sile, ki povezujejo.

 Vsem, ki so odšli na volitve, se je Pahor zahvalil za vero v demokracijo. “Potrudil se bom, da bodo bolj verjeli v demokracijo in njene institucije tudi tisti, ki se volitev niso udeležili,” je napovedal.

“Pred petimi leti jih je mnogo glasovalo zame, ker so bili proti tedanjemu predsedniku, letos so glasovali zame, ker so bili za aktualnega predsednika in našo politiko,” je dejal. Podporo razume kot veliko odgovornost, kot je napovedal, bo upravičil vsa pričakovanja. Pomembno se mu zdi, da so ljudje glasovali za politiko povezovanja. Po 20 letih se je po njegovih besedah tudi prvič zgodilo, da je nekdo na tako visokem položaju dobil vnovičen mandat.

Nov petletni mandat bo novoizvoljeni predsednik Pahor nastopil 23. decembra, dan prej pa bo zaprisegel pred državnim zborom.

Pahor je četrti predsednik v zgodovini samostojne države in drugi, ki je bil še drugič izvoljen na funkcijo. Dva mandata jo je opravljal Milan Kučan, za njim pa po en mandat Janez Drnovšek in Danilo Türk. Slednjega je Pahor premagal na volitvah leta 2012.

Volilna udeležba v današnjem drugem krogu predsedniških volitev je bila najnižja v zgodovini samostojne države, saj je na volišča prišlo manj kot 42 odstotkov volilnih upravičencev.

leto        1. krog     2. krog
---------------------------------
1992         85,84         /
1997         68,29         /
2002         72,07       65,39
2007         57,67       58,46
2012         48,41       42,41
2017         44,24       41,74*

STA

Več iz te kategorije