0 Deljenj 935 Ogledov

Žan Kranjec z osmega mesta do olimpijskega srebra!

13. February, 2022 9:21
935 Ogledov

Žan Kranjec je osvojil srebrno kolajno na zimskih olimpijskih igrah na Kitajskem. Devetindvajsetletni slovenski alpski smučar je vrhunsko odpeljal finalno vožnjo, do svojega prvega odličja na največjih tekmovanjih pa se je zavihtel z osmega mesta po prvi vožnji. Kranjec je Sloveniji priboril šesto odličje v Pekingu.

Danes je bil od Kranjca boljši zgolj prvi favorit Švicar Marco Odermatt, ki je osvojil zlato, Kranjca pa prehitel za 19 stotink sekunde. Francoz Mathieu Faivre je osvojil bron, njegov zaostanek je znašal 1,34 sekunde.

Snežilo je prvič po enajstih letih

Pot do tretjega slovenskega veleslalomskega srebra ni bila lahka. Razmere na območju Yanqinga so bile težke. Snežilo je, prvič po enajstih letih na tem sušno goratem območju severne Kitajske. Druga vožnja se je začela s 75-minutno zamudo, saj so, tudi s teptalnikom, morali na novo zgladiti progo in podlago sčistiti, da so prišli do osnove iz umetnega snega.

Po prvi vožnji je bil srebrni Kranjec osmi z zaostankom 78 stotink sekunde za novim olimpijskim prvakom. V finalu pa je uprizoril sanjsko vožnjo, s kar 1,41 sekunde je prevzel vodstvo, kar je bila daleč najboljša finalna vožnja. Vsi ostali, ki so bili še na startu, razen Odermatta, niso bili kos Kranjcu, ki mu je na podlagi prednosti s prve vožnjo uspelo na olimpijskem prestolu naslediti avstrijskega šampiona Marcela Hirscherja.

Več iz te kategorije