0 Deljenj 2442 Ogledov

Vrhunski alpinist umrl, ko je sekal drevesna debla! Za seboj pustil osem otrok, najmlajši ima komaj tri leta

17. September, 2019 18:43
2442 Ogledov

V alpinistični in plezalski skupnosti so pretreseni ob smrti slovenskega vrhunskega alpinista in ekstremnega smučarja Davorina Dava Karničarja. Viki Grošelj, ki je bil s Karničarjem na petih himalajskih odpravah, je prepričan, da gre za veliko škodo za slovenski alpinizem in slovensko ekstremno smučanje in tudi za Slovenijo nasploh.

»Popolnoma sem šokiran, še toliko bolj, ker se to ni zgodilo v hribih. To se je zgodilo tako rekoč v domačem okolju. Skozi glavo mi gre samo to, da sva bila skupaj na petih himalajskih odpravah in tudi drugače lepo sodelovala v življenju in sam pravzaprav še zbiram misli. To je res velika škoda za slovenski alpinizem in slovensko ekstremno smučanje in lahko mirno rečem, tudi za Slovenijo nasploh,« je v izjavi za STA dejal Grošelj, dober poznavalec alpinizma, tudi sam vrhunski alpinist in vodja odprav v najvišja gorstva. Karničar, ki je leta 2000 kot prvi Zemljan smučal z vrha Everesta, je bil cenjen doma in v tujini: »Mislim, da v tujini celo bolj kot doma. Davo je bil brez dvoma eden nosilcev te dobre besede, tega spoštovanja vrednega odnosa ostalega sveta do Slovenije,« je prepričan Grošelj.

Z ganljivim sporočilom, ki ga je objavil na facebooku, se je od Davorja poslovil tudi uspešni hrvaški alpinist Stipe Božić: »Eden od mojih najboljših prijateljev, prvi človek, ki je smučal z vrha Mount Everesta, Davo Karničar je umrl, ko je sekal drevesna debla v gozdu blizu svojega doma v Sloveniji. Počivaj v miru, prijatelj moj«.

V zadnjih letih ga je zaposloval osemtisočak K2, s katerega se je kot prvi človek na svetu želel spustiti s smučmi. Karničar je želel podvig izpeljati poleti 2017, a so ga ustavile poškodba hrbta in neprimerne razmere na gori. Karničar, ki bi 26. oktobra dopolnil 57 let, se je smrtno ponesrečil v ponedeljek med spravilom lesa v okolici domačega Jezerskega. Kot je sporočil njegov brat Drejc, bo Davov pogreb v četrtek ob 16. uri pri farni cerkvi na Jezerskem. Imel je kar osem otrok.Za seboj je pustil ženo Petro ter kar osem otrok. Najmlajši ima komaj tri leta.

Več iz te kategorije