0 Deljenj 2293 Ogledov

#Koronavirus: Znanstveniki dokazali, da je zaradi nogometne tekme umrlo 41 oseb

26. May, 2020 8:56
2293 Ogledov

Zaradi tekme, ki jo je UEFA pod znamko Liga Prvakov organizirala 11. marca v Liverpoolu med Liverpoolom in Atleticom iz Madrida, je po podatkih britanskega zdravstvenega sistema (National Health Service (NHS)) 25 do 35 dni po tekmi umrlo 41 oseb, poroča Daily Mail.

V članku, ki je v celoti dostopen na spodnji povezavi, povzemajo poročilo, iz katerega izhaja, da je bilo na tekmi skupaj 52.000 navijačev, od tega jih je 3.000 prišlo iz Madrida. Gre za zadnjo tekmo v Veliki Britaniji pred uvedvo strogih ukrepov, ki jih na Otoku poznajo pod izrazom “lockdown,” in so prinesli tudi prepoved nogometnih tekem.

Po oceni britanskih znanstvenikov iz Imperial College London in Oxfordske univerze, je bilo na dan tekme v Španiji približno 640.000 oseb pozitivinih na koronavirus, v Veliki Britaniji pa 100.000. V Španiji so bile takrat že zaprte številne šole, podjetja in restavracije, na nekaterih nogometnih tekmah pa publika ni bila več dovoljena. Da je bila tekma v Liverpoolu napaka, je pretekli mesec dejal tudi župan Madrida Jose Luis Martinez-Almedia, ki je ocenil, da ni bilo potrebe, da je tri tisoč navijačev Atletica potovalo na tekmo in da bi morali biti v situaciji širjenja koronavirusa bolj previdni.

Britanski The Telegraph je sicer pred približno mesecem dni množične dogodke v času širitve epidemije koronavirusa označil za “biološke bombe,” ki bi lahko v lokalnih bolnišnicah povzročile tudi  2,5 in 3,5 dodatnih smrti na dan.

Nogometna tekma Lige Prvakov v Italiji je bila tudi dogodek, po katerem so pri mlajšem moškem, ki je bil med gledalci v Milanu, odkrili prvi primer okužbe na Hrvaškem.

Več iz te kategorije