0 Deljenj 2075 Ogledov

Zoranu, Damijanu in Juretu Jankoviću sodijo zaradi Mercatorja: Grozi jim zaporna kazen

20. December, 2021 6:00
2075 Ogledov

V torek, 21. decembra, so ob 14. uri v razpravno dvorano 30 ljubljanskega okrožnega sodišča vabljeni oče Zoran Janković, župan Ljubljane, in sinova, Damijan in Jure Janković. Gre za posle družinskega podjetja Electa inženiring, Slovenska tiskovna agencija pa poroča, da Jankovićem sodijo zaradi domnevnega “parkiranja” delnic Mercatorja pri družinskem podjetju.

Jankovići so osumljeni zatajitve finančnih obveznosti, za kar je zagrožena zaporna kazen. Enako velja pri davčni zatajitvi, ki so je prav tako osumljeni.

Slovenska tiskovna agencija je novembra poročala, da gre za dogajanje iz leta 2004, ko naj bi Janković lastništvo družbe Electa Inženiring leta 2004 na sinova, ta družba pa naj bi od njega uradno odkupila 47.000 delnic Mercatorja. Denar za nakup si je podjetje v lasti Damijana in Jureta Jankovića, Electa Holding, s poroštvom Zorana Jankovića izposodilo pri Factor banki. Dve leti pozneje naj bi Electa Inženiring delnice Mercatorja prodala, denar od prodaje pa kot vračilo posojila postopoma nakazala Zoranu Jankoviću.

Tožilstvo Zorana Jankovića bremeni, da se je s temi transakcijami izognil plačilu davka od dobička iz kapitala. Prepričano je, da je nadzoroval Electo Inženiring in bil še vedno lastnik delnic, ki so bile pri družbi parkirane le za čas do prodaje. S tem naj bi se po poročanju medijev izognil plačilu dobrih 103.000 evrov davka, saj davka od dobička, ki ga je ustvaril pri prodaji in ga dobil na svoj račun kot vračilo posojila, ni prijavil davčni upravi.

Damijan Janković je direktor družinske mreže Electa, ki je na seznamu davčnih neplačnikov že od leta 2013.

Poslovanje Electe je zadnja leta prav tako močno v rdečem.

 


Več iz te kategorije