0 Deljenj 1409 Ogledov
facebook

Viri iz sodne palače o Kanglerju: Kričal je kakih deset minut, kot da je podivjal!

12. februar, 2019 10:43
1409 Ogledov

Iz mariborske sodne palače smo izvedeli, da se je pretekli ponedeljek, torej na prvi letošnji februarski ponedeljek, okoli desete ure po hodnikih preiskovalnega oddelaka mariborskega okrožnega sodišča razlegalo kričanje nekdanjega župana Franca Kanglerja. Vir pripoveduje: “Slišalo se je, kot da je podivjal. Kričal je vsepovprek kakih 10 minut!” Ugotovili smo, da je tega dne pri preiskovalni sodnici Alenki Topalovič potekala obravnava, natančneje zaslišanje priče, in to razvpitega mariborskega sodnika Janeza Žirovnika, ki je v letih 2008 in 2009 podpisal vse odredbe zoper Kanglerja in to kljub temu, da se je zavedal, da se s Kanglerjem dobro poznata. Žirovnik je tudi tisti sodnik, ki je lani jeseni ob županskih volitvah razburil javnost, ker je, kot rečejo Štajerci, čagal v štabu Kanglerjevega protikandidata Aleksandra Saše Aresnovića.

Poklicali smo Kanglerja, da bi izvedeli, zakaj je vpil na sodišču, a zadeve ni želel komentirati, potrdil pa je, da je na prvi februarski ponedeljek prisostvoval zaslišanju Žirovanika kot priče. Kar se nam je zdelo nenavadno, saj je sodišče v Murski Soboti, po zaslišanju, ki je potekalo 28. septebra lani pri tamkajšnji sodnici Nataliji Goldinskij, razvpitega Žirovnika iz postopka izločilo. Tu je bil Kangler bolj gostobeseden, dejal je: “Nepojmljivo je, kar se dogaja v Mariboru na sodišču. Pri preiskovalni sodnici Topalovičevi, sem v spis vložil pravnomočen sklep Okrožnega sodišče v Murski Soboti, s katerim je bil izločen sodnik Žirovnik ter prepis zvočnih posnetkov prič Rudolfa Mogeta, Jožefa Jerovška in Željka Vogrina. Mariborska sodnica Topalovič je s svojim ravnanjem pokazala, da ne spoštuje odločitve sodišča iz Murske Sobote, saj je ponovno sklicala zaslišanje prič Jerovška, Mogeta, Vogrina. Sramota, da tako branijo bivšega agenta SDV SFRJ in aktualnega sodnika Žirovnika, kateri zagotovo ve, kaj vse se je dogajalo z odredba v zvezi z mano, saj jih osebno ni podpisal, čeprav je pod odredbo naveden. Po drugi strani pa se na Telekomu čudežno najde odredba, ki jo je podpisal Žirovnik, vendar le-ta ni veljavna, saj je policija kasneje dostavila drugo, ki je ni podpisal Žirovnik. A sodnica Alenka Topalovič teh okoliščin ne želi raziskati.

Že pred dnevi smo zasledili javni poziv Odbora 2015 predsedniku vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču, naj zaradi nespoštovanja pravnomočnih odločitev drugih sodišč na mariborskem sodišču odredi izredni strokovni nadzor. V odboru postopke zoper Kanglerja – ob političnosti sodnikov kot je Žirovnik, pa četudi v prostem času, vse bolj spominjajo na politično gonjo – primerjajo s povojnimi dachauskimi procesi. Zaskrbljujoča je številka odbora, da naj bi v postopkih, ki potekajo zoper Kanglerja, ugotovil več kot 22 kršitev človekovih pravic. O vseh so redno obveščali državni zbor, Vrhovno sodišče RS, predsednika države, predsednika vlade, pristojnega ministra in sodišča. In ne moremo mimo dejstva, da je bil do imenovanja na mesto slovenskega predstavnika oziroma sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice, Kanglerjev zagovornik Marko Bošnjak. In prav on je ves čas opozarjal mariborsko sodišče na kršitve človekovih pravic v zadevi Kangler.

Odgovore zato iščemo pri pristojnih šefih sodne veje oblasti. Na Florjančiča smo naslovili niz vprašanj, ki jih v celoti objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani gospod Florjančič,

pred dnevi smo v javnosti zasledili poziv, naslovljen na Vas, v katerem Vas Odbor 2015 poziva, da odredite izredni strokovni nadzor nad mariborskim sodiščem zaradi nespoštovana pravnomočnih odločitev drugih sodišč. Gre za zadevo Kangler.

Zanima nas:
– Ali ste se na javni poziv odbora že kakorkoli odzvali oziroma ste ukrepali?
– V Murski Soboti je sodnica Natalija Goldinskij po zaslišanju Rudolfa Mogeta, Jožefa Jerovška in Željka Vogrina izločila sodnika Janeza Žirovnika, ki je v letih 2008 in 2009 podpisal vse odredbe zoper Kaglerja, s katerim se sicer dobro poznata, o čemer smo brali tudi v medijih. Odločitev sodnice je pravnomočna. V začetku tega meseca pa je s pravnomočno odločbo izločenega Žirovnika mariborska preiskovalna sodnica Alenka Topalović zasliševala kot pričo v zadevi Kangler, čeprav je Kangler v spis vložil pravnomočni sklep murskosoboške sodnice in prepise zvočnih posnetkov prič. Ali je takšno nespoštovanje pravnomočnih odločitev drugih sodišč po Vaši oceni, gospod Florjančič, dopustno?
– Glede na objektivne okoliščine – pretekli Kanglerjevi županski mandati so dejstvo, kot so dejstvo tudi fotografije sodnika Žirovnika v štabu Kanglerjevega lanskega županskega protikandidata Saše Arsenovića – Vas sprašujemo, ali zlasti po slednjih ni napočil čas za revizijo postopkov, ki jih je zoper nekdanjega župana Kanglerja sprožil sodnik Žirovnik, prijatelj Kanglerjevega političnega tekmeca?
– Vrhovno sodišče je ugotovilo, da je mariborksa sodnica Alenka Golčer Kanglerju že kršila človekove pravice, njena sodba je bila razveljavljena. Ali ste seznanjeni z ugotovitvami, da je Odbor 2015 v postopkih, ki potekajo zoper Kanglerja, ugotovil že 22 kršitev človekovih pravic? Ali ni to zadostna številka, ki kliče k ukrepanju za ohranjanje vsaj minimalnega zaupanja državljanov v pravosodni sistem?

Odgovore iščemo tudi pri predsednici mariborskega okrajnega sodišča Alenki Zadravec. Spomniti velja, da tamkajšnja sodnica Alenka Golčer ni dovolila Kanglerju oziroma njegovi obrambi niti enega dokaznega predloga, niti zaslišanja niti ene priče kot sta nekdanja poslanca Moge in Jerovšek ali Vogrin. Je pa ignorirala ustavnopravno mnenje nekdanjega ustavnega sodnika Cirila Ribičiča, ki je zapisal, da so s sodnikom Žirovnikom Kanglerju kršili človekove pravice in temeljne svoboščine, predvsem pa pravico do obrambe. Zato po njegovem v primeru Kangler ne moremo govoriti o poštenem, kaj šele pravičnem sojenju.

In na tem mestu ne moremo prezreti raziskave pravnikov mlajše srednje generacije Andraža Terška in Jurija Toplaka, ki je leta 2017 pokazala, da se v Mariboru rekordno kršijo človekove pravice. Izsledki študije kažejo, da je verjetnost kršitve človekovih pravic ali ustavnih pravic v Mariboru kar 40 odstotkov večja kot v Ljubljani, štirikrat večja kot v Kopru in šestkrat večja kot denimo v Celju.

Spoštovana gospa Alenka Zadravec,

glede na nedavni poziv Odbora 2015 predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču, naj v Mariboru zaradi zadeve Kangler odredi izredni strokovni nadzor, Vas kot predsednico Okrožnega sodišča v Mariboru sprašujemo:
– V Murski Soboti je sodnica Natalija Goldinskij po zaslišanju Rudolfa Mogeta, Jožefa Jerovška in Željka Vogrina izločila sodnika Janeza Žirovnika, ki je v letih 2008 in 2009 podpisal vse odredbe zoper Kaglerja, s katerim se sicer dobro poznata, o čemer smo brali tudi v medijih. Odločitev sodnice je pravnomočna. V začetku tega meseca pa je s pravnomočno odločbo izločenega Žirovnika mariborska preiskovalna sodnica Alenka Topalović zasliševala kot pričo v zadevi Kangler, čeprav je Kangler v spis vložil pravnomočni sklep murskosoboške sodnice in prepise zvočnih posnetkov prič. Ali je takšno nespoštovanje pravnomočnih odločitev drugih sodišč po Vaši oceni, gospa Zadravec, dopustno?
– Ali ste kot predsednica sodišča kakokoli ukrepali, ko je mariborski okrajni sodnik Boštjan Polegek, ki je Kanglerja obsodil na sedem mesecev zapora, o stranki v postopku izrekel naslednje politično stališče: “Za nagrado se je dal izvoliti v državni svet; Že, že, da dela na kmetiji ampak predstavlja resno nevarnost, da se vrne v politično življenje, mora v zapor.”
– Kako kot predsednica sodišča komentirate ugotovitve Vrhovnega sodišča RS, ki je razveljavilo sodbo mariborske sodnice Alenke Golčer, ker so ugotovili, da je Kanglerju kršila človekove pravice?
– Ali ste, glede na statistike v zadevah Kangler (ki s podpisi sodnika Janeza Žirovnika pod odredbe zoper Kanglerja in Žirovnikovo nedavno veseljačenje v štabu Kanglerjevega političnega konkurenta, daje slutiti, da gre vendarle za politično motivirane procese), kot predsednica sodišča kadarkoli koli odredili kakršnokoli notranjo revizijo v omenjenih zadevah?

 

 

Mogoče vas bo zanimalo

Slovenski glasbeni svet ovit v žalost, poslovil se je avtor Tiste črne kitare, za njim ostaja Iz Goričkega v Piran
Bulvar
44 Ogledov
Bulvar
44 Ogledov

Slovenski glasbeni svet ovit v žalost, poslovil se je avtor Tiste črne kitare, za njim ostaja Iz Goričkega v Piran

User One - 21. avgust, 2019 21:41

Slovenska glasbena scena se poslavlja od enega svojih junakov. Umrl je Miro Tomassini, dolgoletni kitarist Vlada Kreslina, ki je bil tudi soavtor mnogih njegovih uspešnic. Pot sta skupaj pot začela…

Vijugal počasi in nesigurno, ko so ga ustavili, so ugotovili, kaj je storil leta 2016
Ljudje
26 Ogledov
Ljudje
26 Ogledov

Vijugal počasi in nesigurno, ko so ga ustavili, so ugotovili, kaj je storil leta 2016

User One - 21. avgust, 2019 21:16

"Policisti PP Rače so v ponedeljek, 19. 8. 2019, ob 14.00 v Račah opazili voznika osebnega vozila znamke Opel Vectra, ki je po vozišču vozil zelo počasi…

Popikale so jo čebele, potem je padla z lestve
Črno
32 Ogledov
Črno
32 Ogledov

Popikale so jo čebele, potem je padla z lestve

User One - 21. avgust, 2019 18:03

Ob 15.31 so v Šmihelu pri Pivki v občini Pivka, čebele popikale osebo, ki je nato še padla iz lestve in se poškodovala. Na zahtevo NMP Postojna…

Več iz te kategorije