0 Deljenj 1886 Ogledov

Spirit vladavine Marjana Šarca (II.): Prokuristka enega podjetij, ki si deli 1,8 milijona evrov, čeprav so ga sprva izločili, kandidatka SD na volitvah

27. August, 2019 8:32
1886 Ogledov
© Brigita Skela Savič, kandidatka SD za poslanko, v objemu Dejana Židana. Foto: Facebook.

Poročali smo o profesorici Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani Adriani Rejc Buhovac, prijateljici tedanjega direktorja Spirita Gorazda Miheliča, ki se je prijavila na milijonski razpis, da bi podjetja poučevala podjetništva – pa so jo zavrnili, ker njeno zasebno podjetje ARB&B ni imelo poravnanih dajatev do finančne uprave.

A ni bila edina. V konzorciju, ki se je za izvajalca programov brez konkurence potegoval za neverjentih 1,8 milijonov evrov skupaj s CPOEF – Centrom poslovne odličnosti Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, je bilo tudi podjetje Unikatum Nenada Saviča, za katerega iz Cobissa razberemo, da je leta 2016 doktoriral pri mentorici Adriani Rejc Buhovac. In tako podjetje mentorice kot učenca so sprva zavrnili, poročali smo, da so nam z ministrstva oziroma njihove agenciji Spirit odgovorili “Naročnik je ugotovil, da je pri partnerju Unikatum, Nenad Savič s. p. in podizvajalcu ARB & B, d. o. o. podan razlog za izključitev iz drugega odstavka 75. člena ZJN-3, vezan na izpolnjevanje obveznih dajatev in drugih denarnih nedavčnih obveznosti v skladu z zakonom, ki ureja finančno upravo, ki jih pobira davčni organ v skladu s predpisi države, v kateri ima sedež, ali predpisi države naročnika, če vrednost teh neplačanih zapadlih obveznosti na dan oddaje ponudbe ali prijave znaša 50 eurov ali več. Šteje se, da gospodarski subjekt ne izpolnjuje obveznosti iz prejšnjega stavka tudi, če na dan oddaje ponudbe ali prijave ni imel predloženih vseh obračunov davčnih odtegljajev za dohodke iz delovnega razmerja za obdobje zadnjih petih let do dne oddaje ponudbe ali prijave.” 

Vir: Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani. http://www.ef.uni-lj.si/osebe/Adriana-Rejc-Buhovac

Pa sta bila na razpisu, o transparentnosti katega resno dvomimo, vendarle izbrana za izvajalca. In tako bosta Savič in Rejc Buhovčeva, ki se je, kljub temu, da je predavateljica na ekonomski fakulteti na razpis prijavila, ne da bi imela poravnane vse obveznosti do države, kar je tako škandalozno, da velja večkrat ponoviti, najdemo tudi med strokovnjaki, ki so bili na razpisu izbrani za predavatelje, ki bodo prijavljena podjetja poučevali v okviru projekta z naslovom “Spodbujanje trajnostne poslovne strateške transformacije in razvoj novih poslovnih modelov v slovenskih podjetjih za lažje vključevanje v globalne verige vrednosti.”

A če je mentorica Rejc Buhovčeva pred prijavo na razpis, kjer so urejene obveznosti eden od pogojev, pozabila poravnati obveznosti do države, je Savič svetovalec, ki je, glede na javno dostopne podatke o poslovanju njegovega podjetja Unikatom, Nened Savič s.p., tako kot njegova doktorska mentorica težko uvrsti med svetle vzore poslovanja. Ali nekoga, ki bi lahko bil na državnem razpisu izbran, da bo predaval, ker je poslovni biser, ki se lahko pohvali z lastnim zgledom. Četudi ni konkurenčnih prijav. Iz spodnjih podatkov je razvidno, da je predavatelj, ki je bil izbran s strani agencije Spirit, ki deluje v okviru ministstva za gospodarstvo, poslovno leto 2018 zaključil v minusu. Boniteta njegovega podjetja pa je E3, o kateri v specifikaciji preberemo, da pomeni: Podjetje slabo posluje, v prihodnje ima napovedano slabše poslovanje. Podjetje ima lahko likvidnostne težave in obenem ima slabo donosnost.”

Vir: Gvin

A tudi iz Savičevega podjetja, tako kot iz parnerske Ekonomske fakultete, ki jo vodi Metka Tekavčič, vidna članica koalicijske stranke SD, povezave vodijo v to stranko. Prokuriska podjetja je Brigita Skela Savič, priča izpisek iz Ajpesa.

Vir: Ajpes

Vir: Twitter.

In Brigita Skela Savič politično ni kdorkoli v SD, ampak je bila lani na državnozborskih volitvah kandidatka stranke SD za poslanko. O čemer se lahko prepričate tudi na posnetku strani desno. Gre za predvolilni intervju Skela Savičeve za lokalni portal Domzalec.si, v katerem prokuristka zasebnega podjetja, ki na državnih razpisih pobira milijone, zagovarja “javno”. Res je, da Brigita Skela Savič,  ki si je po volitvah neuspešno prizadevala, da bi v kvoti SD postala ministrica ali vsaj sekretarka na ministrstvu za zdravje, sploh ne živi od prihodkov na milijonskih razpisih od države, ampak ima tudi službo v javnem sektorju. Zaposlena je kot izredna profesorica na Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin, kjer izobražujejo bodoče medicinske sestre. Gospa prokuristka je sicer bivša višja medicinska sestra, ki je opravila doktorat iz zdravstvene nege. A pozor – ne gre za zdravnico, ki bi doktorirala na Medicinski fakulteti, ampak je Skela Savič doktorirala na Fakulteti za organizacijske vede.

Vir: Cobiss

Skela Savič ima kljub vsem obveznostim precej časa za objavljanje na družbanih omrežjih. Moralizira tudi o spornosti tajkunov, o čemer se lahko prepričate v tvitu, ki je nastal letos avgusta. A zgolj v teoriji je Skela Savič protitajkunsko nastrojena, v naslednjem delu razkrijemo, katera razvpita propadla tajkunka iz kroga Kučanovega Foruma 21 sodeluje v projektu, za katerega bodo prijavitelji pri Spiritu pobrali 1,8 milijonov evrov.

Vir: Twitter.


Več iz te kategorije