0 Deljenj 6637 Ogledov

Sodnica v politični akciji: Predsednik sodnega sveta Kerševan napoveduje ukrepe

2. December, 2020 20:11
6637 Ogledov

Avtorica zgornjega zapisa Urška Klakočar Zupančič je vodje oddelka za etažno lastnino pri ljubljanskem okrajnem sodišču.

Zapis v rdečem okvirju je člen iz Zakona o sodnem svetu.

Kaj o zapisu Klakočar Zupančičeve z vidika njene sodniške funkcije pravi predsednik sodnega sveta Erik Kerševan? Objavljamo vprašanja, ki smo jih naslovili nanj, in odgovor, ki smo ga prejeli, kot smo ga prejeli – torej naslovljen na dr. Gorenaka.

Spoštovani,

v priponki pošiljamo Facebook zapis sodnice Urške Klakočar Zupančič, vodje oddelka za etažno lastnino pri ljubljanskem okrajnem sodišču, in danes do 17. ure prosimo predsednika sodnega sveta Erika Kerševana za naslednja pojasnila:
– Ali so postopki sodnega sveta zoper omenjeno sodnico že stekli?
– Kakšne sankcije so za sodnico predlagane?
– Ali gospod Kerševan ocenjuje, da je omenjena še primerna za opravljanje sodniške funkcije?

Dogajanje bomo spremljali.

Damijan Florjančič je predsednik Vrhovnega sodišča. Kaj o zapisu sodnice meni Florjančič, v okvirju.

Spoštovani,

v priponki pošiljamo Facebook zapis sodnice Urške Klakočar Zupančič, vodje oddelka za etažno lastnino pri ljubljanskem okrajnem sodišču, in danes do 17. ure prosimo predsednika Vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča za naslednja pojasnila:
– Ali gospod Florjančič ocenjuje, da je zapis sodnice v skladu s pravili, ki veljajo za zasedbo sodniške funkcije?
– Ali si sodnica zasluži suspenz?
– Kako bo oz. je Vrhovno sodišče RS ukrepalo v omenjenem primeru?

Pozdravljeni,

v zvezi z vašimi vprašanji pojasnjujemo, da tako v tem kot tudi v vseh ostalih podobnih primerih velja, da se mora sodnik pri izražanju svojih mnenj zavedati omejitev, ki jih prinaša sodniška funkcija v skladu z določili Zakona o sodniški službi in še posebej opredeljenimi v Kodeksu sodniške etike. Pristojnost za presojo morebitne etične spornosti tovrstnih ravnanj ima Komisija za etiko in integriteto pri Sodnem svetu, ki v zvezi s tem sprejema načelna mnenja oziroma v primeru hujših kršitev Disciplinsko sodišče, ki prav tako deluje pri Sodnem svetu.

V kolikor gre v navedenem primeru dejansko za navedbe omenjene sodnice, jih predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič ocenjuje kot povsem neprimerne in nedostojne sodniškemu poklicu. Zato je o tem že obvestil predsednico Okrajnega sodišča v Ljubljani, kjer ta sodnica opravlja sodniško funkcijo in predlagal ustrezno ukrepanje, saj je predsednica sodišča prva pristojna za preverjanje, odločanje in ukrepanje v tovrstnih primerih.

Lilijana Kozlovič je ministrica za pravosodje.

Spoštovani,

v priponki pošiljamo Facebook zapis sodnice Urške Klakočar Zupančič,vodje oddelka za etažno lastnino pri ljubljanskem okrajnem sodišču, in danes do 17. ure prosimo ministrico za pravosodje Lilijano Kozlovič za odgovore na vprašanji:
– Ali je tak zapis sodne funkcionarke za vas kot predsednika DZ sprejemljiv?
– Se vam zdi trajni sodniški mandat primeren?

Spoštovani,

Ministrica za pravosodje, mag. Lilijana Kozlovič, zagovarja svobodo govora, hkrati pa zagovarja spoštljivo komunikacijo. Ob tem poudarja, da mora vsakdo svojo funkcijo opravljati strokovno in v skladu z etičnimi normami, ki pritičejo.

Igor Zorčič je predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, kjer prisegajo sodnice in sodniki. Njegovega pojasnila še nismo prejeli, zato objavljamo zgolj vprašanja, ki čakajo Zorčičev odziv.

Spoštovani,

v priponki pošiljamo Facebook zapis sodnice Urške Klakočar Zupančič, vodje oddelka za etažno lastnino pri ljubljanskem okrajnem sodišču, in danes do 17. ure prosimo predsednika DZ RS Igorja Zorčiča za odgovore na vprašanji:
– Ali je tak zapis sodne funkcionarke za vas kot predsednika DZ sprejemljiv?
– Se vam zdi trajni sodniški mandat primeren?

Več iz te kategorije