0 Deljenj 12160 Ogledov
Filip Muki Dobranić, Rok Zavrtanik, Franc Trček, Nika Kovač. Vse foto: Facebook.

Slovar protestikov za proračunski denar: Kdo je financiran iz proračuna in komu je RTV Slovenija januarja nakazala 780 evrov

30. April, 2020 7:00
12160 Ogledov

Na Facebooku se je v tem tednu pojavila skupina “Protest z balkonov gre na kolesa,” za katero stoji trenutno 23 drugih Facebook skupin.

Vir: Facebook.

Ker dobivajo tovrstni shodi veliko pozornosti televizijskih informativnih oddaj na komercialnih in nacionalni televiziji, kjer morebiti res nimajo dovolj časa ali znanja, da bi preverili, kaj se skriva za temi Facebook skupinami, smo to z analizo javno dostopnih podatkov opravili mi. Pred vami je pravi mali slovar protestnikov, v katerega smo nanizali najbolj osnovne informacije o skupinah, ki letos za 1. maj vabijo na kolo. Zanimivo, lani, ko sveta še ni spremenil novi koronavirus, za zajezitev katerega je večina držav na svetu posegla po omejitvah gibanja, takšne pobude s strani teh skupin ni bilo.

[A] Infoshop

Gre za Facebook skupino, ki se ozačuje za center anarhizma.

Vir: Facebook.

Sedež imajo na Metelkovi v središču Ljubljane, kjer ima sedež tudi Mirovni inštitut, katerega soustanovitelj Darko Štrajn je organiziral prve proteste po menjavah v vladi. Takrat smo razkrili, da so iz proračuna dobili že več kot deset milijonov evrov.

Preživeti Korono

Gre za Facebook skupino, ki je bila ustanovljena 22. marca letos. Torej devet dni po nastopu sedanje vlade strank SDS, SMC, NSi in DeSUS.

Vir: Facebook.

Če je virus, je virus za vse

Gre za Facebook skupino, ki obstaja šele dober mesec, ustanovaljena je bila dan pred prejšnjo, 21.marca letos, v tem času pa so po podatkih Facebook iskali pravo ime in so ga spremenili že trikrat.

Kombinat ženski pevski zbor: 78.531,70 €

Vir: Google. Kombinatke imajo sedež zavoda na isti ulici, kot je naslov RTV Slovenija, peš pa je zgolj dve minuti hoje od vrat do vrat.

Gre za Facebook skupino pod okriljem Zavoda Novi kombinat, ki se financira iz proračuna.

Polno ime zavoda je v Ajpesu Zavod NOVI KOMBINAT, Zavod za ohranitev in oživitev vrednot upora. Njegovi ustanoviltelji so Renata Varga iz elitnega ljubljanskega predela Rožna dolina, Petra Vidrih iz Izole, Maksimilijana Ipavec iz Prestranka, Mateja Kar Dcosta iz Murske Sobote, Zvonka Krebelj iz Prema, Barbara Nagy iz Kopra, Nataša Smredelj in Maja Cipot iz Ljubljane in Neža Čebron Lipovec iz Kopra. Direktorica zavoda je Polona Glavan iz Ljubljane, sedež zavoda pa na isti ulici kot sedež Javnega zavoda Radiotelevizija Slovenija, in sicer na Kolodvornski ulici. Tako, da uslužbenci javnega zavoda gotovo že skozi okno opazijo, ko se množica Kombinatk na kolesih spusti proti centru. 

Vir: Erar.

Lezbično-feministična univerza (LFU)

Vir: Facebook.

Gre za Facebook skupino, ki jo zanimajo istospolno usmerjene ženske.

Sodeč po zapisu na Facebooku, katerega posnetek lahko v celoti preberete v posnetku strani, obstajajo od leta 2010. Na spletni strani pa sporočajo: “Srečanja LFU se odvijajo v klubu Tiffany (ŠKUC – Kulturni center Q) v AKC Metelkova in v Afkors (Anarho-kvirovsko-feministični prostor) v Avtonomni Tovarni Rog, po drugih prostorih v AKC Metelkova in v Avtonomni tovarni Rog.”

Iskra = 3.135,18 €

Študentsko društvo Iskra, ki ima sedež na Bergantovi ulici 14 v Ljubljani, zastopata Matej Križanec in Domen Korelc. Med dejavnostmi, za katere je društvo registrirano, pa je med drugim v Ajpesu navedena tudi oskrba z jedmi in strežba pijač, pa računalniško programiranje, posredovanje oglaševalskega prostora in celo oblikovanje, aražerstvo in usposabljanje. Katero storitev so proti plačilu opravili za Eko sklad, iz Erarja ni razvidno.

Vir: Erar.

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo = 144.263,24 €

Zadnje nakazilo so v Društvu Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, katerega predsednik je sodeč po Ajpesu Borut Brezar, prejeli februarja letos, ko je vlado še vodila koalicija stranke LMŠ v višini 6.236,50 evrov od Urada RS za mladino. Ta je sodil v resor stranke SD in ministra Jerneja Pikala. Društvo ima sicer sedež na Dalmatinovi ulici 4, bolj znani po tem, da tam domujajo sindikalne centrale

Vir: Erar.

Ima pa Društvo Gibanje očitno problem, da porabijo več, kot imajo prihodkov, in tako zadnja leta kljub finančnim injekcijam iz proračuna poslujejo v rdečem, kot je razvidno iz spodnje preglednice.

INICIATIVA MESTNI ZBOR

Gre za štajersko oziroma celo mariborsko mestno pobudo, v okvirju pa si lahko pogledate, da v brušuri Iniciative mestni zbor v rubriki sodelujoči najdemo tudi poslanca Franca Trčka, ki je v parlament prišel na listi stranke Levica, ki jo vodi Luka Mesec. Po konfliktih v zadnjih mesecih pa je danes član poslanske skupine SD.

Torej stranke, donedavne članice koalicije pod vodstvom LMŠ Marjana Šarca, ki ji predseduje poslanec Dejan Židan.

Kar je nedvoumno neposredna povezava med organizatorji pobude in opozicijskima političnima strankama. Kako se iniciativa financira, na njenih javno dostopnih spletnih straneh in profilih na družabnih omrežjih ni napisano.

No-Border Craft

Na Fecebooku preberemo, da gre za skupino, ki se je razvila iz neformalne skupine KvaKvačkaš, šlo pa naj bi za iskalke azila in migrantske ženske s statusom begunca, za oboje so namenjena izdatna proračunska sredstva, ter aktiviste.

Vir: Facebook.

Protestival

Gre za Facebook skupino, katere predstavnik je Rok Zavrtanik. Ta se na svojem profilu predstavlja kot predstavnik Založbe Sanje, malce globlji vpogled v javno dostopne evidence pa pokaže, da je Zavrtanik s svojimi aktivnostmi prek različnih oblik, od zavodov do s.p., v preteklosti silno učinkovito črpal proračunske milijone. Doslej že 3,4 milijonov evrov.

Vir: Facebook in Gvin.

Inštitut 8. marec

Vir: Ajpes.

Gre za Zavod Raziskovalni inštitut 8. marec s sedežem na Tacenski cesti 125 E v Ljubljani, ki ga je leta 2016 ustanovil Simon Maljavec iz Šenčurja. A bolj od ustanovitelja so zanimive družinske in politične povezave direktorice inštituta Nike Kovač. Gre za hčer nekdanje tesne sodelavke politika Slavka Gabra (LDS) Mojce Kovač Šebart in precej javno izpostavljenega Mihe Kovača in vnukinjo vplivneža iz kroga Foruma 21 Boža Kovača. Dedek je mož, ki ga najdete celo v Wikipediji, kjer lahko o njem preberete: “Bil je glavni urednik Dela. Leta 2004 je soustanovil kontroverzno politično društvo Forum 21 in postal tajnik tega političnega društva.” Danes je na spletni strani Foruma naveden kot član upravnega odbora, na čelu katerega je še en, ki se kaže s kolesom, Milan Kučan.

Vsaj nenavadno pa je, da Niko Kovač promovira, in to ultimativno, promovira poslanec Levice Trček. No, poslanec poslanske skupine SD.

Vir: Facebook.

MC C.M.A.K. Cerkno = 271.877,55 €

Gre za Facebook profil Cerkljanskega mladinskega alternativnega kluba, katerega zatopnik je Sebastjan Razpet. Iz Erarja je razvidno, da so doslej za svoje delovanje prejeli več kot četrt milijonov evrov iz proračunske vreče.

Vir: Erar.

A podatki o poslovanju kluba kažejo, da imajo identičen problem kot društvo gibanje za dostojno delo, saj porabijo več, kot imajo prihodkov. Zato so v rdečih številkah.

Vir: Gvin.

Infoshop Posavje

Gre za obskurno Facebook skupino, ki sicer zagnano deli objave ostalih partnerjev v kolesarskem projektu, a jo je doslej, kljub temu, da obstaja od leta 2018, vščekalo zgolj 261 drugih profilov. Njen zastopnik je Miroslav Šibilja.

Vir: Facebook.

Danes je nov dan = 21.120,00

Gre za zavod s sedežem na Parmovi ulici 20 v Ljubljani, katerega ustanovitelja so Filip Dobranić, ki se v javnosti predstavlja kot Muki, in je tudi direktor zavoda, Nika Mahnič iz Pobegov, Jasmina Plošajner, Karmen Šterk iz Ljubljane, Eva Vrtačič iz Rečice ob Savinji in Žiga Vrtačič, ki je sedež zavoda očitno sprejel na svoj naslov.

Zavod je bil v zadnjih tednih večkrat omenjen kot eden od izbrancev vlade Marjana Šarca za financiranje s sredstvi Urada za komuniciranje. Pri čemer so izbranci postali na dan, preden je prisegla nova vlada.

Vir: Erar.

Muki je sicer tudi del iz obvezne dajatve državljanov plačane platforme na javni RTV Slovenija Studia City, zato je kot sodelavec RTV Slovenija najbrž v konfliktu interesov, če bi želel kot protestnik svojo kampanjo širiti prek nacionalnega medija ali njegovih televizijskih, radijskih oziroma spletnih kanalov, saj je na plačilni listi RTV Slovenija, januarja je prejel 780 evrov, priča Erar.

Vir: Erar.

Zanimivo, da je sodelavec RTV Slovenija v svoji Facebook predstavitvi do politike sovražen, o čemer se lahko prepričate na spodnjem posnetku strani.

Vir: Facebook.

Ambasada Rog

Gre za Facebook skupino, kjer za svoj obraz uporabljajo ilegalnega sirskega pribežnika Ahmada, ki so ga poslanci strank SD in Levica ilegalno peljali celo v poslopje parlamenta, in ki je očitno še vedno v Sloveniji, čeprav je v Siriji pustil ženo in otroke.

Vir: Facebook.

Ohranimo Tovarno Rog

Ta skupina na Facebooku je promovira isti prostor, v Ljubljani nezakonito zasedeni predel mesta, ob katerem je bil doslej župan Zoran Janković nemočen. Tam si je Ambasado uredil zgoraj omenjeni Ahmad.

Vir: Facebook.

A-kolektiv Žarnica

Gre za majhno Facebook skupino, ki ima vsega skupaj nekaj čez 300 sledilcev in je za svojo misijo zapisala: Anarhistični svet. Delujejo v Celju in Velenju.

Vir: Facebook.

Cirkusarna NaokROG

Vir: Facebook.

Gre še za en Facebook profil, povezan z ilegalno delujočo druščino v ljubljanskem Rogu, ki ji je, kot pove že ime, blizu cirkus in tovrstno dogajanje.

Organizirajo celo festival eksperimentalnega cirkusa.

FPZ Z’borke

Vir: Facebook.

Za razliko od Kombinatk, ki so svoje delo utemeljile na Zavodu, prek katerega se napajajo iz proračunskega denarja, pri Feminističnem pevskem zboru tovrsnega financiranja ni zaznati.

Zadruga Urbana

Vir: Facebook.

Gre za Facebook skupino, ki se, tako vsaj pišejo, ukvarja z vprašanji kmetijstva.

A ne gre za kakšno blagovno znamko, ki bo ponujala svoje izdelke, pač pa za skupino, ki se zavzema med drugim za kolektivizacijo zemlje. Želijo si solidarnosti, a za razliko od denimo zavoda Danes je nov dan, pri njih črpanja sredstev iz proračuna ni zaznati.

Alternativa Obstaja

Gre za Facebook skupino, katere ime je Vsi v štrajk.

Vir: Facebook.

Komunal 2.0

Očitno gre za servis, ki je uradni medij dogajanja. Leta 2017 so se pohvalili, da so dosegli mejnik: 250 sledilcev.

Vir: Facebook.

Kje bomo pa jutri spali?

Nabor organizatorjev kolesarjenja na 1. maj se končuje s skupino “Kje bomo pa jutri spali?” Predstavljajo se kot platforma v boju za primerna in dostopna stanovanja. Objave, ki bi pojasnjevala kolesarjenje kot sredstva za povečanje dostopnosti stanovanj, na Facebook profilu nismo zasledili.

Vir: Facebook.

Več iz te kategorije