0 Deljenj 2447 Ogledov

Škandalozno! Jure Leben (SMC) je na dan policijske preiskave 2. tira za letalo porabil 5.672 davkoplačevalskih evrov

19. March, 2019 7:06
2447 Ogledov
© arhiv

Davkoplačevalci smo za polet Jureta Lebna (SMC) na neformalno srečanje v Helsinke 11. februarja letos in povratek naslednji dan za dva potnika, poleg Lebna je bila potnica še Katja Piškur, vodja Službe za EU koordinacijo in mednarodne zadeve plačali več kot 11 tisoč evrov. Letela sta s falconom, vsi računi še niso prispeli, a teh, ki so, se je že sedaj nabralo za neverjetnih 11.344,36 evrov.

Kaj pa okolje in onesnaževanje?

Ker je bil Jure Leben iz stranke SMC nazadnje minister za okolje in ker ga je še potem ko je sprejel odstop predsednik vlade Marjan Šarec na vsa usta hvalil, kako nepogrešljiv da bo, velja na uporabo falcona za dva potnika najprej pogledati z okoljskega vidika. Jureta Lebna je lahko  ob tem dejstvu sram, da se je kadarkoli predstavljal za borca za okolje.

5672,18 evrov za letalsko vozovnico na osebo!

Jure Leben je razsipnež, da mu ni para. Povratn letalska vozovnica zanj (in za sodelavko) je stala v tem primeru 5672,18 evrov! Kar je poleg izjemnega onesnaževanja tudi izjemen strošek. Leben (in sodelavka) bi lahko letela že 285 evrov na osebo, o čemer se lahko prepričate na spodnjem posnetku spletne strani portala za iskanje letalskih kart letalske.si, kjer so po istih parametrih, kot sta letela Leben in kolegica – odhod v ponedeljek, povratek v torek – iskali letalsko karto za prihodnji teden.

Res je, da bi morala enkrat prestopiti, ampak cena na osebo bi bila dvajsetkrat nižja, kot smo jo davkoplačevalci plačali za let s falconom.

Drugi pošiljali državne sekretarje

Na srečanje, kamor je Leben letel dobesedno z zasebnim letalom in porabil goro denarja, je večina drugih držav poslala državne sekretarje in direktorje direktoratov, priča spletna stran finskega ministrstva za okolje, kjer vidimo, da je Leben na seznamu gostov finskega okoljskega ministra dobesedeno zadnji.

Primerjava z Romanom Jakičem, obakrat pa falcon

Po srečanju Finci niso na spletni strani ministrstva dogodka niti omenili. Ga je pa slovensko okoljsko ministrstvo, saj se je vse skupaj dogajalo prav na dan, ko je potekala v Sloveniji preiskava posla z maketo drugega tira, prek katere naj bi Leben za stranko SMC kanaliziral denar za predvolilne aktivnosti.

Na Lebnovem ministrstvu sicer pravijo, da so Lebnovo udeležbo potrdili 21. decembra lani, potni nalog je bil odobren 30. januarja letos, kar pomeni, da je bilo časa za nakup primerne letalske karte več kot dovolj. Vlada pa je izhodišča za udeležbo sprejela 7. 2.2019. Da je o policijski preiskavi Lebnov vladni zaveznik Šarec vedel sumljivo preveč, je opozoril tudi nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar.

Vsekakor pa Lebnov falconski umik pred preiskavo, koliko slučajen je bil, si boste mnenje že sami ustvarili, podoben tistemu iz leta 2013, ko je takratni minister za obrambo Roman Jakič umanjkal pri hišni preiskavi pri sebi doma zaradi zadeve Stožice, ker je bil s falconom v Moskvi. Vrnil pa se je dan po predvidenem roku, ker naj bi se falcon pokvaril.

No, Lebnova pot spominja tudi na njegovega strankarskega šefa Mira Cerarja, ki si je dal za ogled finala Eurobasketa v Carigradu izplačati dnevnico, o čemer smo pisali na povezavi. Ker so na Lebnovem ministstvu pojasnili, da si je dal kljub pregrešno dragi poti in plačilu stroškov bivanja s strani organizatorja Jure Leben izplačati dnevnice. S Piškurjevo jima je pripadlo 28,60 evrov po osebi.

Več iz te kategorije