0 Deljenj 3289 Ogledov

Škandal z ljubljanske pravne fakultete: Sloviti profesor o svoji študentki kot agresivni oportunistki, Pahor pa jo rine naprej!

19. November, 2018 10:34
3289 Ogledov

Izbranka predsednika republike Boruta Pahorja za ustavno sodnico Katja Šugman Stubbs je za nekdanjega sodnika ustavnega sodišča, dolgoletnega sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, Boštjana M. Zupančiča, problematična. Na omrežju Twitter je do pravnice, katere delo dodobra pozna, ker je bil tudi njen mentor, zavzel zelo kritično stališče in jo ocenil za agresivno oportunistko. Zupančičev zapis po samopredstavitvi Šugman Stubbsove 14. novembra v predsedniški palači v celoti preberite v nadaljevanju.

Pahor je prejel dve kandidaturi za mesto na ustavnem sodišču, kandidirala je tudi nekdanja pravobranilka na Sodišču EU v Luksemburgu in nekdanja sodnica na Splošnem sodišču EU, ki je sodelovala v delovni skupini 17 za pogajanja Slovenije za članstvo v EU Verica Trstenjak, a se je odločil predlagati Šugman Stubbsovo.

Javna predstavitev kandidatke za ustavno sodnico Katje Šugman Stubbs (levo, v ozadju generalna sekretarka v kabinetu predsednika republike Nataša Kovač) ob kateri se je Boštjan M. Zupančič zgrozil. Foto: up-rs.si

Šugman Stubbsova je sicer v preteklosti v javnosti zastopala stališča kršiteljev človekovih pravic in ustave, ko je zagovarjala odločitev sodnice Barbare Klajnšek, ki je na prvi stopnji v zadevi Patria na podlagi obtožnega predloga, ki je temeljil na dejanju, storjenem na neznanem kraju, ob neznanem času in na neugotovljen način, izrekla obsodilno sodbo. Borut Pahor je bil sicer v času, ko se je odvijal proces Patria, predsednik stranke prenoveljenih komunistov SD. Leta 2011, ko se je začelo sojenje prvaku opozicije Janezu Janši, je bil Pahor predsednik vlade, soavtor politične afere Patria, ki je na ustavnem sodišču padla, pa njegov generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl.

Državni zbor bo o kandidaturi Šugman Stubbsovem odločal na redni seji, ki se začne danes.

 

Več iz te kategorije