0 Deljenj 4592 Ogledov
Filip Muki Dobranić je sodelavec oddaje Studio City na RTV Slovenija, od koder dobiva tudi nakazila na svoj espe. Foto: Posnetek strani.

Razkrivamo sumljive poslovne prakse sodelavca RTV Slovenija: Ali kako bi pobral 5.980 evrov in izginil

1. May, 2020 8:00
4592 Ogledov

Razkrivamo umazano igro Filipa Mukija Dobranića, sicer sodelavca oddaje Studio City na RTV Slovenija, ki se na krilih protestniškega zaleta pri svoji poslovni žilici za črpanje proračunskega denarja po besedah naših virov zateka v poslovne prakse, ki so z vidika spoštovanja pravil in poštenih poslovnih praks vprašljive. Poleg espeja Muki intelektualne storitve in svetovanje, Filip Dobranić, je Dobranić tudi direktor in soustanovitelj zavoda Danes je nov dan, ki je “trg” za svoj posel našel v proračunu.

Zavod, ki ga vodi Dobranić, je tudi ena od nevladnih organizacij, ki so dan pred nastopom vlade, proti kateri poziva danes na kolesarjenje, z vladnim uradom za komuniciraje (Ukom) podpisal pogodbo. Kaj naj bi počel za ta denar? “Rad bi se sestal z vplivneži in debatiral o lažnih novicah na spletu,” pravi naš vir. Po naših informacijah je sam svoje sodelovanje ocenil na 7.530 evrov, a je potem od Šarčeve vlade dobil odobrenih 5.980 evrov.

Na Facebooku je sicer dostopnih precej objav Dobranićevega zavoda, ki precej bolj spominjajo na zapise kakšnega mladinskega foruma katere od političnih strank, kot na objave društva, ki bi lahko druge opozarjal pred sovražnimi objavami – razen na svojem primeru.

Ampak, pozor! Posel, ki ga je z nevladniki podpisal odhajajoča vlada v času, ko naj bi opravljala samo še tekoče posle, in to več tednov po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca, je pod drobnogled vzel sedanji direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija, ki je vsem poslal tudi pošto. In tu se pojavijo vprašljivo poštene poslovne prakse Dobranićevega zavoda in še nekaterih. Pet nevladnih skupin, tudi Dobranićeva,  priporočene pošte s povratnico sploh ni prevzela! Poznavalci opozarajo, da sta tako “možni samo dve razlagi: ali te nevladne organizacije sploh ne obstajajo več, denar pa bi vseeno želeli pobrati, saj o svoji ukinitvi niso obvestili niti Ukoma, ki jih sofinanacira niti Ajpesa. Druga, bolj verjetna razlaga, pa bi bila, da v času epidemije sploh ne delujejo, na kar je opozoril tudi Ukom, da je projekte po šolah nemogoče izvajati v času epidemije, zato je logična posledica razveza pogodb.”

Velja pojasniti, da so pri Ukomu v pošti nevladnikom zaradi izrednih razmer ob epidemiji COVIDa-19 predlagali, da se sporazumno prekinejo pogodbe z vsemi nevladnimi organizacijami, ki predvidevajo sofinanciranje njihovih dejavnosti, se je velika večina nevladnih organizacij odzvala, milo rečeno, nenavadno. Po naših informacijah so se v času epidemije enormno povečali stroški za informiranje ranljivih skupin, v prvi vrsti za gluhe in naglušne, saj so za podnaslavljanje in tolmačenje porabili že do konca marca večino sredstev, namenjenih za tovrstne storitve. Prav tako so ob izbruhu epidemije vzpostavili klicni center, kjer študentje na dan pomagajo tudi več kot tisoč prebivalcem in prebivalkam Slovenije in njihovim težavam in stiskam ob epidemiji.

Pri vladnem uradu za komuniciranje so bili zato prepričani, da bodo nevladniki, ki izvajajo najrazličnejše aktivnosti po slovenskih šolah, med drugimi tudi ozaveščanje otrok glede sovražnega govora, razumeli potrebe po informiranju najbolj ranljivih skupin. Žal se to ni zgodilo. Še več. Kljub temu, da njihove projekte sofinanciar v vrednosti 70 odstotkov, kar pomeni od 5.000 do 11.000 evrov, se veliki večini organizacij ni zdelo vredno niti toliko, da bi odgovorili na dopis, ki so ga prejeli od svojega poslovnega partnerja, vladnega urada za komuniciranje. Izjema sta dve organizaciji: Unicef in DrogART, ki sta s prijaznim dopisom na Ukom pojasnila, da sredstva nujno potrebujejo, saj so vso svojo energijo preusmerili v izvajanje aktivnosti ozaveščanja populacije o varnem ravnanju v času epidemije.

Deset nevladnih organizacij, med njimi tudi Mirovni inštitut, ki je na proračunskem trgu ustvaril že več kot deset milijonov evrov, so dopise Ukoma sicer prevzeli, ni pa se jim zdelo vredno na dopis odgovarjati. So se pa nekateri nevladniki oglasili in stresali izbruhe sovraštva po medijih, kjer so se mirno širili lažne novice, da direktor Ukoma Urbanija izvaja agendo ukinitve nevladnih organizacij, pri čemer je jasno, da vlada nevladnikov ne more niti ustanavljati niti jih ukinjati. Ob tem je sicer nenavadno, da naj bi prav nevladniki otroke po šolah učili, kaj so lažne in sovražne novice.

Kdo so Dobranićevi poslovni partnerji pri projektu kolesarjenja in kako velike vsote proračunskega denarja vrtijo poleg pedal, smo razkrili včeraj v članku na povezavi.

Več iz te kategorije