0 Deljenj 2603 Ogledov 1 Comments
© Matija Sušnik/ DZ

Razkrivamo! Politični turizem na stroške slovenskih davkoplačevalcev: Kdo ima v načrtu za 2020 Avstralijo, Novo Zelandijo, JAR in ZDA

15. January, 2020 7:30
2603 Ogledov 1

Sodeč po podatkih, ki smo jih prejeli v uredništvo, bo leto 2020 za predsednika republike Boruta Pahorja in nekatere člane vlade Marjana Šarca leto političnega turizma par excellance.

Iz skupnega programa na načrtovanih mednarodnih aktivnosti predsednika Republike Slovenije, predsednika državnega zbora, predsednika državnega sveta, predsednika vlade, ministrov in vodij vladnih služb za leto 2020, ki ga je pripravil generali sekretar vlade Stojan Tramte, boste lahko prebrali visokoleteče načrte politikov na davkoplačevalske stroške.

Prvak je zagotovo predsednik republike Pahor: Avstralija, Nova Zelandija, Republika Južna Afrika,  ZDA. Same oddaljene destinacije, drugi konec sveta. Z majhno, a nikakor nepomembno pomanjkljivostjo. Termin še ni določen. Kar najverjetneje pomeni, da Pahor sploh še nima vabila, da odide tja na državniški obisk.

Zanimivo je, da obisk v ZDA, načrtuje tudi predsednik vlade Šarec. Tudi on očitno vabila za kakšen uradni obisk še nima, saj tudi na njegovem seznamu termin še ni določen. Bo pa prihodnji teden odletel v Davos, kar bomo z zanimanjem spremljali. Lani smo namreč ekskluzivno razkrili, da je Šarec, ki si je privoščil polet z državnim falconom, porabil več kot 13 tisoč evrov. Kar je bilo tudi petkrat več, kot bi porabil, če bi letel z redno linijo. Lani je šel z njim državni sekretar Vojmir Urlep, ki je Šarca zapustil še pred pričetkom letošnjega leta. Ali bo letos, ko se pogovarja z Juretom Lebnom, da bi prišel za državnega skeretarja podnebne spremembe Šarčeva pot v Davos tudi okoljsko kaj bolj prijazna, bomo tudi spremljali. Je pa dejstvo, da ima letos v planu, sodeč po vladnem gradivu, k iga razkrivamo, za pot predviden še dan več.

Zanimiva je tudi tudi napoved poletov za resor, ki ga po Marku Bandelliju in Iztoku Puriču zaseda že tretja ministrica, Angelika Mlinar, saj je edini resor, pri katerem generalni sekretar vlade Tramte ni pripisal imena. Pomenjivo?

Pa načrti ministra za zdravje Aleša Šabedra, ki namerava potovati v Črno Goro. Čeprav bi bilo prav, da bi urejal zadeve doma in dokler bolniki ne bodo občutili izboljšav, sploh ne bi potoval.

Podrobneje si lahko vseh 36 strani načrtov za službene poti ogledate s klikanjem po tabeli. Slike se povečajo.

 

Več iz te kategorije