0 Deljenj 536 Ogledov
© www.mo.gov.si (Bruno Toič, MORS)

Razkrivamo! Pod Karlom Erjavcem in Alenko Ermenc vojaška policija pri civilistu opravljala hišno preiskavo

8. avgust, 2019 6:50
536 Ogledov

Policisti vojaške policije so spomladi, vajeti obrambnega ministrstva je imel v rokah predsednik DeSUS Karl Erjavec, načelnica generalštaba je že bila Alenka Ermenc, pri civilistu opravili hišno preiskavo, nas je obvestil vir. Iz službe za strateško komuniciranje Erjavčevega ministrstva so včeraj potrdili, da je vojaška policija izvajala preiskavo pri civilistu.

Za kako izreden dogodek gre, se prepričamo ob zapisih službe za strateško komuniciranje ministrstva za obrambo,  ki smo jo spraševali o podobnih preiskavah v zadnjih petih letih. Citiramo: “V letošnjem letu je to edina hišna preiskava, ki jo je opravila vojaška policija Slovenske vojske pri civilnih osebah. V navedenih letih ni vojaška policija Slovenske vojske opravila nobene hišne preiskave pri civilnih osebah.”

Cvilistu, pri katerem se je spomladi dogajal izredni dogodek, so pri vratih pozvonili trije predstavniki vojaške policije. Pod sklepom o preiskavi, ki so mu ga predočili, je bila podpisana sodnica Okrožnega sodišča v Krškem. Iskali so tablični računalnik, Ipad, zaradi česar, pripoveduje vir “so premetali vse. Celo hišo, še otroške torbe.” 

Iz obrambnega ministrstva na vprašanje, na čigavo pobudo je vojaška policija pričela pregon civilista, odgovarjajo: “Aktivnosti so začeli po prejemu Zapisnika o sprejemu ustne ovadbe oziroma predloga za pregon. Glede na dejstvo, da je bil v konkretnem primeru podan razlog za sum, da je kaznivo dejanje v Slovenski vojski storila vojaška oseba zaposlena v Slovenski vojski, je vojaška policija SV na podlagi 65. člena Zakona o obrambi in 148. člena Zakona o kazenskem postopku, v povezavi s prvim odstavkom 158. člena Zakona o kazenskem postopku, začela z zbiranjem obvestil v predkazenskem postopku. Na podlagi izvedenih zakonskih aktivnosti v predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da je civilna oseba, v času ko je bila zaposlena v Slovenski vojski in je bila vojaška oseba, utemeljeno osumljena storitve kaznivih dejanj. Na Okrožno državno tožilstvo v Krškem je vojaška policija SV podala Kazensko ovadbo.”

Preiskovanec po naših infomacjah že dve leti pred preiskavo ni bil več zaposlen v Slovenski vojski. Težave so se po pripovedovanju vira pričele ob razhodu z vojaško službo, ko je prijavil nepravilnosti, ki naj bi se dogajale v Slovenski vojski. “Prijavil jih je, ker se v vojski dogajajo nepravilnosti. In ta ekipa mu je delala premetancijo, češ, da ni vrnil Ipada, starega nekaj let. Imel je vse papirje, da je tablico plačal,” pripoveduje vir, ki nas je obvestil o preiskavi.

O iskanju predmeta govorijo tudi v službi za strateško komuniciranje Erjavčevega ministrstva, tako so pojasnili, kaj je iskala vojaška policija: “Pri hišni preiskavi so iskali predmete, ki so bili opredeljeni v Odredbi za hišno preiskavo Okrožnega sodišča v Krškem.”

Preiskovanec je zadevo predal odvetniku, še pripoveduje naš vir. V Erjavčevi službi za strateško komuniciranje smo spraševali, kakšna je bila pravna podlaga za preiskavo vojaške policije pri civilni osebi, tako so zapisali: “Naloge vojaške policije Slovenske vojske v zvezi s preiskovanjem in odkrivanjem kaznivih dejanj v vojski so opredeljene v 65. členu Zakona o obrambi in zajemajo preiskovalna dejanja, ki se izvajajo prvenstveno v predkazenskem postopku. Prav tako je v prvem odstavku 65. člena Zakona o obrambi določeno, da vojaška policija lahko preiskuje kazniva dejanja v Slovenski vojski, za katera je predpisana denarna kazen ali kazen zapora do treh let. Opredeljene so tudi v prvem odstavku 158. člena Zakona o kazenskem postopku, skladno s katerim ima z zakonom določen pristojni organ v Ministrstvu za obrambo (Obveščevalno varnostna služba Ministrstva za obrambo in vojaška policija) pooblastila policije v predkazenskem postopku, če so podani razlogi za sum, da je kaznivo dejanje v Slovenski vojski ali Ministrstvu za obrambo storila vojaška ali civilna oseba, zaposlena v Slovenski vojski, drug delavec, zaposlen na obrambnem področju ali oseba, napotena na misijo v tujini. Iz zbranih obvestil, ugotovljenih dejstev in okoliščin predmetne zadeve je bilo nedvoumno ugotovljeno, da je bila civilna oseba, pri kateri se je opravila hišna preiskava po odredbi Okrožnega sodišča Krško, na dan suma storitve kaznivih dejanj še vedno vojaška oseba, zaposlena v Slovenski vojski in je bila osumljena kaznivih dejanj, za katere je predpisana zaporna kazen do treh let.”

Strokovnjak za obrambo ob pojasnilu službe za strateško komuniciranje Erjavčevega ministrstva zmajuje z glavo in pravi: “Težko na ta način razlagajo pristojnosti. Zadeva je zakonsko sporna.”

 

 

 

Mogoče vas bo zanimalo

Strašno: Oživljanje je bilo neuspešno, v prometni nesreči popoldne ugasnilo življenje
Črno
122 Ogledov
Črno
122 Ogledov

Strašno: Oživljanje je bilo neuspešno, v prometni nesreči popoldne ugasnilo življenje

User One - 19. oktober, 2019 18:55

Ob 13.52 je na cesti med Postojno in Hrašami, občina Postojna, motorist z motornim kolesom trčil v obcestni znak, javlja uprava za zaščito in reševanje. Gasilci PGD…

Reševalci iz gozda prenesli občana
Črno
16 Ogledov
Črno
16 Ogledov

Reševalci iz gozda prenesli občana

User One - 19. oktober, 2019 18:45

Ob 14.39 si je pri naselju Sela pri Zburah, občina Šmarješke Toplice, v gozdu občan pri padcu zlomil nogo. Gasilci PGD Zbure so skupaj z reševalci NMP…

Policija razjasila okoliščine tragedije, v kateri sta ugasnili življenji motoristov: Bila je kolona osmih, ko se je zgodilo
Črno
100 Ogledov
Črno
100 Ogledov

Policija razjasila okoliščine tragedije, v kateri sta ugasnili življenji motoristov: Bila je kolona osmih, ko se je zgodilo

User One - 19. oktober, 2019 12:08

Policija je po koncu preiskave sporočila podrobnosti hude tragedije, ki se je včeraj zgodila na regionalni cesti. Policisti so v poročilo zapisali: "18. 10. 2019 ob 11.42…

Več iz te kategorije