0 Deljenj 1008 Ogledov
© www.mo.gov.si (Bruno Toič, MORS)

Razkrivamo! Pod Karlom Erjavcem in Alenko Ermenc vojaška policija pri civilistu opravljala hišno preiskavo

8. avgusta, 2019 6:50
1008 Ogledov

Policisti vojaške policije so spomladi, vajeti obrambnega ministrstva je imel v rokah predsednik DeSUS Karl Erjavec, načelnica generalštaba je že bila Alenka Ermenc, pri civilistu opravili hišno preiskavo, nas je obvestil vir. Iz službe za strateško komuniciranje Erjavčevega ministrstva so včeraj potrdili, da je vojaška policija izvajala preiskavo pri civilistu.

Za kako izreden dogodek gre, se prepričamo ob zapisih službe za strateško komuniciranje ministrstva za obrambo,  ki smo jo spraševali o podobnih preiskavah v zadnjih petih letih. Citiramo: “V letošnjem letu je to edina hišna preiskava, ki jo je opravila vojaška policija Slovenske vojske pri civilnih osebah. V navedenih letih ni vojaška policija Slovenske vojske opravila nobene hišne preiskave pri civilnih osebah.”

Cvilistu, pri katerem se je spomladi dogajal izredni dogodek, so pri vratih pozvonili trije predstavniki vojaške policije. Pod sklepom o preiskavi, ki so mu ga predočili, je bila podpisana sodnica Okrožnega sodišča v Krškem. Iskali so tablični računalnik, Ipad, zaradi česar, pripoveduje vir “so premetali vse. Celo hišo, še otroške torbe.” 

Iz obrambnega ministrstva na vprašanje, na čigavo pobudo je vojaška policija pričela pregon civilista, odgovarjajo: “Aktivnosti so začeli po prejemu Zapisnika o sprejemu ustne ovadbe oziroma predloga za pregon. Glede na dejstvo, da je bil v konkretnem primeru podan razlog za sum, da je kaznivo dejanje v Slovenski vojski storila vojaška oseba zaposlena v Slovenski vojski, je vojaška policija SV na podlagi 65. člena Zakona o obrambi in 148. člena Zakona o kazenskem postopku, v povezavi s prvim odstavkom 158. člena Zakona o kazenskem postopku, začela z zbiranjem obvestil v predkazenskem postopku. Na podlagi izvedenih zakonskih aktivnosti v predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da je civilna oseba, v času ko je bila zaposlena v Slovenski vojski in je bila vojaška oseba, utemeljeno osumljena storitve kaznivih dejanj. Na Okrožno državno tožilstvo v Krškem je vojaška policija SV podala Kazensko ovadbo.”

Preiskovanec po naših infomacjah že dve leti pred preiskavo ni bil več zaposlen v Slovenski vojski. Težave so se po pripovedovanju vira pričele ob razhodu z vojaško službo, ko je prijavil nepravilnosti, ki naj bi se dogajale v Slovenski vojski. “Prijavil jih je, ker se v vojski dogajajo nepravilnosti. In ta ekipa mu je delala premetancijo, češ, da ni vrnil Ipada, starega nekaj let. Imel je vse papirje, da je tablico plačal,” pripoveduje vir, ki nas je obvestil o preiskavi.

O iskanju predmeta govorijo tudi v službi za strateško komuniciranje Erjavčevega ministrstva, tako so pojasnili, kaj je iskala vojaška policija: “Pri hišni preiskavi so iskali predmete, ki so bili opredeljeni v Odredbi za hišno preiskavo Okrožnega sodišča v Krškem.”

Preiskovanec je zadevo predal odvetniku, še pripoveduje naš vir. V Erjavčevi službi za strateško komuniciranje smo spraševali, kakšna je bila pravna podlaga za preiskavo vojaške policije pri civilni osebi, tako so zapisali: “Naloge vojaške policije Slovenske vojske v zvezi s preiskovanjem in odkrivanjem kaznivih dejanj v vojski so opredeljene v 65. členu Zakona o obrambi in zajemajo preiskovalna dejanja, ki se izvajajo prvenstveno v predkazenskem postopku. Prav tako je v prvem odstavku 65. člena Zakona o obrambi določeno, da vojaška policija lahko preiskuje kazniva dejanja v Slovenski vojski, za katera je predpisana denarna kazen ali kazen zapora do treh let. Opredeljene so tudi v prvem odstavku 158. člena Zakona o kazenskem postopku, skladno s katerim ima z zakonom določen pristojni organ v Ministrstvu za obrambo (Obveščevalno varnostna služba Ministrstva za obrambo in vojaška policija) pooblastila policije v predkazenskem postopku, če so podani razlogi za sum, da je kaznivo dejanje v Slovenski vojski ali Ministrstvu za obrambo storila vojaška ali civilna oseba, zaposlena v Slovenski vojski, drug delavec, zaposlen na obrambnem področju ali oseba, napotena na misijo v tujini. Iz zbranih obvestil, ugotovljenih dejstev in okoliščin predmetne zadeve je bilo nedvoumno ugotovljeno, da je bila civilna oseba, pri kateri se je opravila hišna preiskava po odredbi Okrožnega sodišča Krško, na dan suma storitve kaznivih dejanj še vedno vojaška oseba, zaposlena v Slovenski vojski in je bila osumljena kaznivih dejanj, za katere je predpisana zaporna kazen do treh let.”

Strokovnjak za obrambo ob pojasnilu službe za strateško komuniciranje Erjavčevega ministrstva zmajuje z glavo in pravi: “Težko na ta način razlagajo pristojnosti. Zadeva je zakonsko sporna.”

 

 

 

Mogoče vas bo zanimalo

Poslanec, ki ima dve podjetji z blokiranimi računi, družba za financiranje pa mu visi tudi na domačem naslovu
Novice
16311 Ogledov1
Novice
16311 Ogledov1

Poslanec, ki ima dve podjetji z blokiranimi računi, družba za financiranje pa mu visi tudi na domačem naslovu

User One - 18. maja, 2020 17:35

Gregor Židan, nadomestni poslanec, ki je prišel v parlament na listi SMC, danes pa se je od stranke poslovil, ne želi povedati, koliko je kralj odpadkov Martin…

#Koronavirus: Pri WHO so si premislili, v javnosti priporočajo nošenje obraznih mask – čakamo stališče Eržena iz NIJZ
Novice
10882 Ogledov
Novice
10882 Ogledov

#Koronavirus: Pri WHO so si premislili, v javnosti priporočajo nošenje obraznih mask – čakamo stališče Eržena iz NIJZ

User One - 5. aprila, 2020 10:20

Kaj bo o spremenjenih smernicah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki od včeraj podpira nošenje zaščitnih mask v javnosti, rekel v.d. direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ),…

#Koronavirus: Vodilni znanstvenik opozarja, da tisti, ki za zaščito pred virusom ne nosijo mask, delajo “veliko napako”
Ljudje
10963 Ogledov
Ljudje
10963 Ogledov

#Koronavirus: Vodilni znanstvenik opozarja, da tisti, ki za zaščito pred virusom ne nosijo mask, delajo “veliko napako”

User One - 30. marca, 2020 15:38

"Največja napaka v ZDA in Evropi je po mojem mnenju, da ljudje ne nosijo mask," je v intervjuju za znanstveni portal Science dejal generalni direktor kitajskega centra…

Za vikend ne bo povsod deževalo, bodo pa padavine celotno Slovenijo zajele že v noči na ponedeljek
Novice
20 Ogledov
Novice
20 Ogledov

Za vikend ne bo povsod deževalo, bodo pa padavine celotno Slovenijo zajele že v noči na ponedeljek

User One - 6. junija, 2020 9:27

Danes bo na vzhodu večinoma sončno, drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem v hribovitem svetu zahodne in osrednje Slovenije bodo krajevne plohe ali nevihte, so…

To je voznik počel pod vplivom kokaina
Črno
109 Ogledov
Črno
109 Ogledov

To je voznik počel pod vplivom kokaina

skandal1 - 6. junija, 2020 8:49

Koprski policisti so v torek zvečer obravnavali 31-letnega voznika, za katerega so ugotovili, da je vozil pod vplivom prepovedane droge kokain. Policisti so med postopkom ugotovili tudi,…

Več iz te kategorije