0 Deljenj 531 Ogledov

Proračunski mogul za 320 tisoč evrov letno: »Kjer sta bila Jamnik in Voljč, je bilo sr**je«

11. junij, 2019 7:00
531 Ogledov
© Facebook

Omrežje Boruta Jamnika, ki prisesan na državne jasli letno zasluži 320 tisoč evrov, je hobotnica, v kateri so prepletene družinske vezi. Ko ga je Mateja Babič Stremecki v Slovenskih novicah leta 2016 označila za grobaraja slovenskega gospodarstva, je imel izjemen vpliv na poročanje komercialne televizije Pop TV, saj je intimno prijateljeval z novinarko Katarino Matejčič. Ko se je zveza končala, je zbledela tudi pojavnost Matejčičeve kot poznavalke gospodarske scene na televiziji.

Od hčere vplivnega politika SKD do kuharice na TV

In Slovenske novice so leta 2016 poročale, da je Jamnik v zvezi z drugo televizijko, takrat še kuharico iz oddaje Pregreha brez greha na RTV Slovenija Urško Dolinšek. Dolinškova pred kamero ne kuha več, za Jamnika pa se govori, da se je vrnil k ženi, zdravnici Heleni Jamnik. S poroko je Jamnik vstopil v vplivno družino, saj je Jamnikova žena Helena (v zakonu s kateru se mu je leta 1996 rodil sin, tri leta kasneje pa še hči) hči v tistem obdobju silno vplivnega Edvarda Staniča, glavnega tajnika danes že malce pozabljene, takrat pa tako na državnem, kot na lokalnem nivoju izjemno vplivne stranke Slovenskih krščanskih demokratov (SKD). O od leta 2000 pokojnem Staniču na Wikipediji beremo »Edvard Stanič je maja 1992 postal glavni tajnik stranke Slovenskih krščanskih demokratov (SKD). Znan pa je bil po tem, da je sicer desničarsko stranko preusmeril proti političnemu centru.«

Iz pomembne družine je tudi Borut Jamnik. Skozi celotno kariero ga spremlja imidž nečaka nekdanje vplivne članice stranke SD, izolske županje in poslanke Brede Pečan. V (paradržavnem) gospodarstvu pa je bil, tako kot nečak Borut, vpliven njen brat Tomaž Martin Jamnik. Bil je direktor v Feršpedu, podjetju v stoodstotni lasti Slovenskih železnic, pa član uprave v Feršpedovem podjetju Cer Cargo in sprva prokurist, nato pa član uprave Luke Koper, še prej pa njenega podjetja Adria-tow.

Kot razvpiti Marko Voljč

Luka Koper je tudi skupna družinsko – državno – poslovna točka strica Jamnika in brata Boruta Jamnika Gorazda Jamnika, ki je bil do leta 2014 v Luki vodja financ in računovodstva, potem pa postal finančni direktor Gorenjevih operacij v Srbiji. In tu se družina Jamnik preplete še z zdaj že razpadlo družino nekdanjega predsednika uprave takrat največje državne banke NLB Marka Voljča in njegovo zadnjo ženo Romano Voljč Kovács, katere kadrovsko podjetje je v času, ko je njen mož nadziral (takrat državno podjetje) Gorenje s svojim podjetjem za kadrovsko in podjetniško svetovanje, z državnim Gorenjem služila velike denarje, približno 300 tisoč evrov. »Kjer sta bila Jamnik in Voljč, je bilo sr**je,« se priduša naš sogovornik, ki poznavalsko opomni na nadzorniško vlogo Voljča pred prodajo državnega Gorenja kitajskemu podjetju Hisense in vlogo Modre zavarovalnice pod vodstvom Jamnika pri prodaji domžalske družbe za izdelavo premazo Helios avstrijski družbi Ring International za 145 milijonov evrov leta 2014. Potem pa so samo dve leti kasneje Avstrijci za Helios iztržili veliko višjo ceno – 572 milijonov evrov.

Dobro kombinira družinsko in poklicno

Po izobrazbi je Borut Jamnik matematik, prav ta talent pa se po oceni poznavalcev, s katerimi smo govorili, pozna tudi pri njegovem poslovnem modelu. »Vidi se, da mu kombinatorika družinsko in poklicno gre dobro,« je slikovit Jamnikov sopotnik iz poslovnega sveta.

Najnovejši Jamnikov preplet z vplivno družinsko navezo, ki se hrani pri proračunskih jaslih, pa se je zgodil pred dnevi, ko je Jamnikova Modra zavarovalnica lastniško vstopila v Delavsko hranilnico, ko se je Jamnik še tesneje družinsko prepletel s prvim šolskim sindikalistom Branimirjem Štrukljem, nekdanjim zetom, sicer pa sodeč po javnih pojavljanjih še vedno človekom iz kroga Milana Kučana.

Več v nadaljevanju …

Mogoče vas bo zanimalo

Ljudje imajo počasi dovolj RTV Slovenije: Zakaj je namesto kolesarske dirke, kjer sta naša v ospredju, prenos partizanskega zbora?
Šport
32 Ogledov
Šport
32 Ogledov

Ljudje imajo počasi dovolj RTV Slovenije: Zakaj je namesto kolesarske dirke, kjer sta naša v ospredju, prenos partizanskega zbora?

User One - 17. september, 2019 21:16

Tuji mediji so v teh dneh s slavospevi pospremili uspeh slovenskih kolesarjev Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja na španski pentlji. Nemška televizija ARD pa se na spletu sprašuje tudi, ali Rogličev uspeh…

Vrhunski alpinist umrl, ko je sekal drevesna debla! Za seboj pustil osem otrok, najmlajši ima komaj tri leta
Šport
88 Ogledov
Šport
88 Ogledov

Vrhunski alpinist umrl, ko je sekal drevesna debla! Za seboj pustil osem otrok, najmlajši ima komaj tri leta

User One - 17. september, 2019 18:43

V alpinistični in plezalski skupnosti so pretreseni ob smrti slovenskega vrhunskega alpinista in ekstremnega smučarja Davorina Dava Karničarja. Viki Grošelj, ki je bil s Karničarjem na petih himalajskih…

Rusi opozorili na napad iz vesolja! 27. septembra vse izklopite iz elektrike
Viralno
174 Ogledov
Viralno
174 Ogledov

Rusi opozorili na napad iz vesolja! 27. septembra vse izklopite iz elektrike

User One - 17. september, 2019 15:28

Tridnevna magnetna nevihta bo konec septembra prizadela naš planet, so sporočili iz astronomskega laboratorija Inštituta za fiziko Ruske akademije znanosti. Sončna nevihta se bo namreč začela 27.…

Več iz te kategorije