0 Deljenj 901 Ogledov

Pred nami je vroč dan, a pojavijo se lahko močnejše nevihte z intenzivnimi nalivi, sunki vetra in točo

11. June, 2019 6:05
901 Ogledov

Zbudili smo se v vremensko zelo turbolenten dan, ko poleg visokih temperature kaže tudi na nevihte. Portal Neurje.si je v prognozo za danes zapisal: “Popoldne so predvsem v osrednji Sloveniji zelo verjetne močnejše nevihte z intenzivnimi nalivi, sunki vetra in točo. Za razvoj neviht bo namreč na voljo zelo velika količina konvektivne potencialne energije (2000-3000+ J/kg), dnevno segrevanje prizemnih plasti zraka in bližina vremenske motnje pa bosta poskrbela za popoldansko proženje neviht predvsem na notranji (vzhodni) strani dinarske pregrade ter v osrednji Sloveniji. Vetrovni profil bo omogočal tudi razvoj dolgotrajnejših nevihtnih celic. Nevihte bodo precej stacionarnega tipa (počasno premikanje proti vzhodu/severovzhodu), zato lahko lokalno pride do večjih količin dežja in hudourniških poplav ali večje količine (debelejše) toče. Nekateri regionalni meteorološki modeli predvidevajo razvoj kakšne močnejše nevihte tudi na Dolenjskem, v Beli krajini, v Posavju in na Koroškem, zato je bilo območje možnosti nastanka močnejših neviht (oranžna barva) razširjeno še tja. Najmanjša možnost za nastanek neviht bo na Primorskem, predvsem ob obali neviht ni pričakovati.” 

Zapisano so podkrepili z zemljevidom v nadaljevanju.

Agencija RS za okolje (Arso) je v napoved, ki so jo objavili ob 6. uri zjutraj, zapisala: Danes bo sprva precej sončno, na zahodu pa bo spremenljivo oblačno. Čez dan bo povsod več spremenljive oblačnosti, sredi dneva in popoldne bodo v notranjosti Slovenije nastajale krajevne nevihte, nekatere bodo lahko tudi močnejše. Pihal bo šibak jugovzhodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 32 °C.
Jutri bo pretežno jasno, popoldne v gorskem svetu ni izključena kakšna nevihta. Pihal bo šibak južni do vzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, na Goriškem in ob morju okoli 19, najvišje dnevne od 28 do 33 °C.

Obeti. V četrtek in petek bo sončno in vroče. Nevihte bodo malo verjetne.

Nad srednjo in zahodno Evropo ter nad severnim Sredozemljem je plitvo območje nizkega zračnega tlaka. Nad zahodno in severno Evropo se zadržuje vremenska fronta. V spodnjih plasteh ozračja z jugovzhodnimi vetrovi k nam doteka zelo topel in nekoliko bolj vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine. Danes bo deloma sončno, predvsem v krajih severno in zahodno od nas bodo popoldne krajevne nevihte. Ob Jadranu bo pihal šibak jugo. Jutri bo pretežno jasno, v Alpah bo lahko nastala kakšna nevihta. Ob Jadranu bo pihal šibak jugo.

Več iz te kategorije