0 Deljenj 7959 Ogledov

Odločitev je padla: Vidni politik SD je Sloveniji zavozil teran, bo za ves denar, ki ga je zavozil, prevzel odgovornost?!

4. September, 2020 14:41
7959 Ogledov

Vladavina stranke SD je pripeljala Slovenijo do izgube terana. Splošno sodišče EU bo v sredo sporočilo odločitev v tožbi Slovenije proti Evropski komisiji. Po informacijah naših virov blizu sodišču je Slovenija v sporu poraženka. Za izgubo zaščite terana je kriv nekdanji kmetijski minister in predsednik SD Dejan Židan potem ko je Evropska komisija leta 2017 sprejela delegirani akt za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran. Da se je to zgodilo, pa je krivda Židana in administracije pod njegovim vodstvo, ki je v času, ko je Slovenija bila članica EU, Hrvaška pa se je za vstop šele pogajala, kategorično zavračal pogovore z Evropsko komisijo.

Na Židana, ki je danes poslanec stranke SD, smo v četrtek, 3. septembra, naslovili niz vprašanj, v katerih nas je zanimalo, ali bo za zavožen teran prevzel odgovornost in kako. V času, ko bi se moral boriti za domače vinarje je to zavračal, potem pa ob vložitvi tožbe  Hrvaško in Evropsko komisijo obkladal s težkimi besedami, Slovenska tiskovna agencija je 15. septembra 2017 povzela njegovo izjavo, citiramo: “Že od začetka vztrajamo, da so se Hrvati z Evropsko komisijo za našim hrbtom pred vstopom v EU to dogovorili, to pa ne sme biti del delovanja neke države ali unije.”

Za razliko od Židanovega sprenevedanja in poskusa distanciranja od odgovornosti pa je leta 2017, pred vložitvijo tožbe, primorski kmet Klemen Šavli s prstom pokazal na odgovorne, ko je dejal: “Izguba Terana je zadnji v vrsti udarcev slovenskemu kmetijstvu, ki se ga bo zgodovina zapomnila kot eno večjih slovenskih nacionalnih katastrof. Grozljivo je, da so podatki o Hrvaški zahtevi za izjemo pri Teranu izpred leta in pol šele sedaj prišli na dan. To je neverjetni splet okoliščin v katerega ne verjamem. Slovenskim organom pregona predlagam, da raziščejo, če je kdo iz kmetijskega ministrstva kot kompenzacijo za naš Teran dobil kakšno parcelo ali manjši otok na Hrvaški obali.“.

Židan na naša včerajšnja vprašanja (še) ni odgovoril, ko prejememo pojasnila, jih bomo objavili. Za vodenje postopkov je bilo poleg državnega pravobranilstva potrebno vključiti še nemškega odvetnika Rolanda Knaaka. So pa v stranki SD s teranom veliko nazdravljali in se s posnetki hvalili po družabnih omrežjih.

Z vidika aktualnega dogajanja okoli promocijskih dejavnosti trenutne ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec pa bo zanimivo videti račune, ki so jih Židan in njegovi kompanjoni iz SD plačali za popiti teran.

V petek zvečer smo od tiskovne predstavnice poslanske skupine SD, ki je bila tudi prejemnica vprašanj Židanu, namesto odgovorov na naša vprašanja prejeli naslednji zapis, ki ga objavljamo v celoti:

DEMANTI

Omenjeni članek spletnega portala Škandal24 temelji na izmišljenih domnevah, izpeljanih na način, da je namen celotnega članka diskreditacija poslanca Socialnih demokratov mag. Dejana Židana. Dejstvo pa je, da je Slovenija uspela obraniti teran, ki je samo slovensko vino. To jasno povedo tudi besede nekdanjega komisarja za kmetijstvo Evropske komisije: “Zakon je jasen: teran je zaščitena označba porekla, registrirana v EU. To pomeni, da so v skladu z obstoječimi pravili EU slovenski pridelovalci tega vina zaščiteni pred kakršnokoli komercialno rabo tega imena za druga vina, ki ne spoštujejo pravil za pridelavo terana iz slovenske kraške regije. To pomeni, da ne sme biti na trgu EU nobenega drugega vina z imenom teran.”

Republika Slovenija je tožila Evropsko komisijo, ker je slednja Republiki Hrvaški dovolila izjemo, da na vinu s poreklom Hrvatska Istra označuje sorto vinske trte teran. Hrvaškim pridelovalcem je dovoljeno le označevanje vinske trte teran na vinu z zaščitenim geografskim poreklom Hrvatska Istra. Ker pa lahko tudi slednje pri potrošniku povzroči zmedo in ga zavede, je Slovenija pred Evropskim sodiščem Evropsko komisijo zaradi te izjeme o označevanju vinske trte teran tudi tožila, tožbo je nenazadnje podprl tudi pristojni odbor Državnega zbora RS.

Uradnih informacij o odločitvi Evropskega sodišča še ni, zato je vsakršno vnaprejšnje tolmačenje odločitve ter na tem temelječe navedbe, katere si je dovolil spletni portal Škandal24, ne samo škodljivo za ugled politika mag. Dejana Židana in politične stranke SD, temveč za interese Slovenije. Slednja ima tudi dolžnost, da uporabi vsa dovoljena pravna sredstva za zaščito interesov države in njenih državljanov, kar verjamemo, da bo v primeru neugodne tožbe tudi storila.

 

Mogoče vas bo zanimalo

VIDEO: Karavana je v šoku, takega incidenta ne pomnijo
Šport
7202 Ogledov
Šport
7202 Ogledov

VIDEO: Karavana je v šoku, takega incidenta ne pomnijo

skandal1 - 26. January, 2021 8:58

Finska policija je prijela prijavo po incidentu, ki se je zgodil na štafeti 4 x 7,5 km za svetovni pokal v smučarskem teku v Lahtiju. V ospredju…

So na otroke pozabili? Predstavlja se kot pedagog in zgraža, da mora med “netestirane otroke”
Škandal
3186 Ogledov
Škandal
3186 Ogledov

So na otroke pozabili? Predstavlja se kot pedagog in zgraža, da mora med “netestirane otroke”

User One - 25. January, 2021 11:40

Sinoči smo ekskluzivno razkrili, kako s pomočjo anonimnih profilov neznanci pred jutrišnjo vrnitvijo otrok v šole netijo pri učiteljih odpor do testiranja na koronavirus, čeprav gre za…

Iz Kopra poročajo o hujši kršitvi, lokal je bil odprt ob 21.50, stregli so pijačo
Črno
2524 Ogledov
Črno
2524 Ogledov

Iz Kopra poročajo o hujši kršitvi, lokal je bil odprt ob 21.50, stregli so pijačo

skandal1 - 25. January, 2021 11:09

V soboto ob 21.50 so policisti opazili, da je v enem od lokalov na Šmarski cesti v Kopru več ljudi. Anita Leskovec s PU Koper: »Na kraju…

Šok v bližini Medicinske fakultete v Mariboru, iz vode potegnili moško truplo
Črno
67 Ogledov
Črno
67 Ogledov

Šok v bližini Medicinske fakultete v Mariboru, iz vode potegnili moško truplo

skandal1 - 17. April, 2021 19:17

Po zdrsu v reko Dravo v Mariboru je danes zjutraj umrl 50-letni moški. Tuja krivda je izključena, so sporočili iz Policijske uprave Maribor. V bližini Medicinske fakultete…

Razkrito, kdo je turno smučarka, ki je včeraj umrla na Storžiču! Gre za znano zobozdravnico
Črno
4045 Ogledov
Črno
4045 Ogledov

Razkrito, kdo je turno smučarka, ki je včeraj umrla na Storžiču! Gre za znano zobozdravnico

skandal1 - 17. April, 2021 13:43

Na območju Storžiča se je danes okoli 9.30 zgodila gorska nesreča, v kateri se je smrtno ponesrečila turna smučarka. Kot so sporočili iz Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), so tri turne…

Na Kalški gori se je smrtno ponesrečil alpinist
Črno
183 Ogledov
Črno
183 Ogledov

Na Kalški gori se je smrtno ponesrečil alpinist

skandal1 - 17. April, 2021 13:33

Ob 10.19 se je na Kalški gori, občina Preddvor, pri padcu smrtno ponesrečil alpinist. Posredovali so reševalci GRS Kranj ter posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo…