0 Deljenj 3335 Ogledov

Nasprotniki privatizacije državnih bank živijo slogan NLB »vem zakaj«

28. May, 2018 18:00
3335 Ogledov

»Vem zakaj.« Slogan državne NLB, ki je zaradi pomanjkanja vejice duhove v javnosti buril veliko bolj kot nezadovoljstvo z elitami, ki z bankami v državni lasti upravljajo. V petek je Siol poročal, da je Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki, ki jo vodi nekdanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, postala pomembna lastnica Hranilnice Lon. Da boste vedeli, zakaj si posamezne strukture ne želijo prodaje bank v državni lasti, bomo pokazali na primeru Hranilnice Lon s pomočjo javno dostopnih podatkov in zapisali nekaj dejstev. 

Katarina Kresal

Katarina Kresal, Zdenka Cerar in Miro Senica

46-odstotna lastnica Odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki je nekdanja predsednica stranke LDS Katarina Kresal, v javnosti sicer predstavljena kot zasebna partnerica Mira Senice, ki je sicer do grla zaposlen z lastnimi kazenskimi postopki. Njegovo premoženje je zaradi zahtevka za odvzem protipravne premoženjske koristi v višini 542.000 evrov zavarovalo sodišče. Ima prepoved odtujitve lastniškega deleža v odvetniški pisarni Miro Senica in odvetniki.

Miro Cerar

Miro Cerar

Da je bil današnji predsednik vlade pod znamko stranke SMC Miro Cerar včasih pogodbeni sodelavec Odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki, je bilo razkrito že pred leti. Mati Mira Cerarja je bila podpredsednica stranke LDS, pravosodna ministrica in generalna državna tožilka Zdenka Cerar, ki je z izjavo, da »vsaka velika svinjarija še ni kaznivo dejanje«, pustila neizbrisen pečat.

Abanka

Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki je od državne Abanke, ki ji je vlada Mira Cerarja leta 2014 odobrila 243 milijonov evrov državnih poroštev (še prej pa jo je vlada Alenke Bratušek leta 2013 dokapitalizirala s 348 milijoni evrov), leta 2016 dobila 2,7 milijona evrov kredita. Zavarovala ga je s hipoteko na nepremičnino na Barjanski cesti 3, kjer je sedež podjetja.

Že leta 2015 je prvo, 2,3 milijona evrov težko posojilo Abanke v državni lasti, dobil tudi eden najbolj vplivnih sodelavcev predsednika vlade Mira Cerarja, Mitja Sojer. Več o tej sramoti Mira Cerarja preberite tukaj.

Jože Lenič

Tako je France Arhar (današnji svetovalec predsednika repulike Boruta Pahorja, pod katerim se je v NLB dogajalo milijardno pranje iranskega denarja, sam pa pravi, da poročil Sovinih obveščevalcev ni bral), leta 2011 kot predsednik uprave Unicredit Bank France Arhar v Portorožu sedel s predsedniki uprav NLB Božom Jašovičem, takrat še državne NKBM Matjažem Kovačičem in Abanke Jožetom Leničem. Danes je na položaju le še Lenič.

Nekdanji poslanec propadle stranke LDS, katere podpredsednica je bila v času, ko ji je predsedovala Katarina Kresal, mati Mira Cerarja Zdenka Cerar, je predsednik uprave Abanke. Leta 2004 so ga, tik pred volitvami, imenovali na čelo državne Zavarovalnice Triglav. Veljal je za tesnega sodelavca zadnjega LDS-ovega predsednika vlade Antona Ropa in Gregorja Golobiča, ki se je kot predsednik stranke Zares pred volitvami 2008 s Katarino Kresal povezal, nato pa sta skupaj stopila v vladno koalicijo.

Hranilnica Lon

Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki je leta 2017 od Hranilnice Lon prejela posojilo, ki ga je zavarovala s hipoteko na stavbi, kjer ima sedež. In že 2,7-milijonsko hipoteko državne Abanke. V petek je odjeknila informacija, da je Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki vplačala za dva milijona evrov novih delnic druge najmanjše bančne ustanove pri nas. Iz pisarne, ki je zadolžena tako pri Abanki kot tudi pri Hranilnici Lon, so na Siolu spustili informacijo, da so delnice kupili v imenu tretje osebe.

Slovenska policija

Katarina Kresal in Janko Goršek

Katarina Kresal je za generalnega direktorja Generalne policijske uprave imenovala Janka Gorška. Parlamentarni preiskovalci so po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah, ugotovili, da je pri pranju iranske milijarde v državni NLB policija pod taktirko Janka Gorška opustila večino dolžnih ravnanj. Parlamentarna večina, s katero je upravljal Miro Cerar, je poskrbela, da je ta del poročila dobil oznako »tajno«.

Globoka država

Po vseh zgoraj opisanih posojilih je Katarini Kesal (oziroma odvetniški pisarni v njeni lasti, kjer je kot pogodbeni sodelavec včasih delal tudi Miro Cerar, ki je vodil vlado, ko je dala milijonsko poroštvo Abanki v državni lasti, ta pa je dve leti pozneje odobrila skoraj trimilijonsko posojilo odvetniški pisarni v lasti Kresalove) samo šest dni po vseh teh silnih finančnih injekcijah zmanjkalo denarja, da bi poravnala davek na dodano vrednost (DDV). Nekdanja predsednica stranke LDS in notranja ministrica je dobila hipoteko davčne uprave na nepremičnino, na kateri sta že državna Abanka in Hranilnica Lon, ki jo zdaj pisarna Kresalove kupuje. Analitik, ki smo mu takrat pokazali odlog plačila obveznosti državi, ki si ga je priborila Kresalova, je takrat z začudenjem prebiral dokumente in ocenil: »Mali podjetnik pa ne plača prispevkov v roku in čez par dni ne more več k zdravniku, ker njegova kartica ni več veljavna. Večina podjetij dobi kar izvršbe, ne odloga.« Zaradi dogovora o odlogu je nad vodo ostalo poslovanje odvetniške pisarne, bilance so ostale čiste, je še povedal naš analitik.

Nasprotovanje točno določenih političnih elit, da bi privatizirali državna podjetja, posebej banke, so sedaj videti v povsem drugi luči, mar ne? In vsakdo lahko reče: »Vem, zakaj.«

Več iz te kategorije