0 Deljenj 3660 Ogledov 1 Comments
Facebook

Ministrski luksuz Aleksandre Pivec iz DeSUS: Kako je v enem letu za udobje porabila vsaj 77 povprečnih starostnih pokojnin

7. November, 2019 14:58
3660 Ogledov 1

Medtem ko sporno kanaliziranje proračunskih sredstev (gre za 36 tisoč evrov) vidne predstavnice stranke DeSUS Aleksandre Pivec iz prejšnjega mandata, ko je bila državna sekretarka pri strankarskem kolegu Gorazdu Žmavcu, še ni povsem pojasnjeno, in ni dobilo epiloga, razkrivamo, kako za svoje udobje proračunsko malho prazni Pivčeva v tem mandatu kot ministrica za kmetijstvo.

Ministrstvo za kmetijstvo gozdrastvo in prehrano je eden najpogostejših uporabnikov vladnega letala falcon v tem mandatu. Konkretno, ministrstvo za kmetijstvo je v trinajstih mesecih delovanja vlade kar dvanajstkrat letela z vladnim letalom falcon. Podatke smo pridobili pri ministrstvu za obrambo, ki ga vodi strankarski predsednik Pivčeve Karl Erjavec, in kjer so zgolj v nekaj mesecih ustaljeno prakso razkrivanja podatkov zaprli tako, da imen potnikov falcona ne posredujejo več. Kar je skrajno nenavadno, njihovo pojasnilo si lahko prebrete v okvirju na dnu strani.

Nekaj letov je plačal Svet EU, večina stroškov letenja ministrice za kmetijstvo s falconom, namesto z rednimi liniji, pa je padla na davkoplačevalce. Vse lete in stroške, ki jih je kmetijsko ministrstvo pod vodstvom Pivčeve iz DeSUS povzročilo proračunu, objavljamo v tabeli, iz katere izhaja, da je Pivčeva za letenje s falconom porabila že vsaj 50.930,30 evrov. Ker prihaja Pivčeva iz stranke, katere predsednik je pred enajstimi leti obljubljal tisočaka pokojnine, stranka je bila od tedaj v vladi, po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) pa je povprečna septembrska strostna pokojnina spetembra letos znašala 657.02 evrov, smo stroške proračuna za njeno letenje s falconom preračunali v pokojnine.

Vir: Mors. Za podatke o potnikih, ki manjkajo, smo zaprosili ministrstvo za kmetijstvo, a jih do 13. ure niso poslali.

Preračun pokaže, da je DeSUSova ministrica Aleksandra Pivec za letenje s falconom poroabila več kot 77 povrečnih septembrskih pokojnin. To je vmesna ocena, saj pojasnil ministrstva, ki ga vodi, nismo prejeli.

Razpredelnica ZPIZ kaže, koliko je znašala povprečna neto pokojnina septembra 2019, 11 let po obljubi predsednika DeSUS Karla Erjavca, da bo njegova stranka poskrbela za tisočaka pokojnine. Zadnja dva mandata sta bila kot predstavnika DeSUS v vladi tako Erjavec kot Pivčeva, ki je v tem času očitno skrbela za svoje honorarje.

Erjavčevi pojasnjujejo, zakaj omejujejo transparentnost pri uporabi falcona

To je pojasnilo, ki smo ga prejeli na vprašanje, zakaj je v času Karla Erjavca Mors ukinil posredovanje podatkov o potnikih falcona. Prosili smo tudi za podatek o osebi, ki je naročila tako spremembo. Pojasnilo objavljamo v celoti.

“Spoštovani,

praksa posredovanja podatkov se na ministrstvu ni spremenila, v praksi pa se je pokazalo, da se seznam potnikov, ki ga ob naročilu leta posreduje naročnik iz različnih razlogov v zadnjem trenutku lahko spremeni, največkrat kdo od potnikov dejansko ne odpotuje na določeno destinacijo ali pa se spremi sestava delegacije, in tako prvotni
seznam ni več točen. Zaradi tega smo vas napotili na posamezne naročnike, ki vam lahko posredujejo točen seznam potnikov, ki so leteli na določeno destinacijo glede na podatke o letih, ki smo vam jih že posredovali. Za lete na katerih so leteli predstavniki ministrstva za obrambo vam bomo posredovali poimenske sezname potnikov takoj ko zberemo podatke.

Lep pozdrav,

Služba za strateško komuniciranje”

Več iz te kategorije