0 Deljenj 1296 Ogledov

Kaj je ravno zdaj na Kosovu počela Tanja Fajon? Je razlog umiritev Golobove afere – pretakanja milijonov iz GEN-I na Balkan?

18. January, 2023 9:56
1296 Ogledov

Golobova kosovska afera se vse bolj poglablja. Tokrat se je v zvezi z njo oglasil kosovski poslanec Abelard Tahiri iz vrst PDK, ki zahteva mednarodno preiskavo Martina Berishaja, kosovskega ambasadorja v Zagrebu. Ta je na neki točki s svojega računa dvignil 1,4 milijona evrov, denar pa naj bi izviral iz Slovenije. Ob dvigu tako visoke vsote denarja bi morale nemudoma reagirati državne inštitucije v Kosovu, vendar niso, kar se ne bi moglo zgoditi brez politične zaslombe pri samem vrhu države. Hkrati se je ravno te dni, ko na Kosovu divja Golobova “financerska” afera, mudila naša zunanja ministrica Tanja Fajon. O tem smo govorili z evropskim poslancem Milanom Zverom, ki trdi, da imajo tovrstni obiski vedno dve plati. Formalno in neformalno. Ministrica Fajonova bo morda v javnosti govorila, da je uresničevala strateški interes Slovenije, neformalno pa je prav mogoče še o čem drugem, tudi o našem predsedniku vlade, GEN-I in nakazilih, ki so se stekala v Albanijo in Kosovo.

Spomnimo, bistvo afere je, da so se med Golobovim vodenjem GEN-I v Prištino in Tirano stekale enormne vsote, uradno kot del običajnega poslovanja GEN-I, neuradno pa se je denar iz teh transakcij med drugim stekal na transakcijske račune kosovskega političnega vrha. Porabil naj bi se za financiranje kampanje trenutnega predsednika vlade Albina Kurtija iz levičarskega gibanja Samoodločba, ki je del socialistične internacionale in Progresivnega zavezništva kot naši domači Socialni demokrati, ki jih predstavlja Tanja Fajon. Posebej instrumentalen naj bi bil tukaj ravno ambasador Martin Berishaj, ki je iz transakcijskih računov dvigoval enormne vsote denarja, kosovske pristojne inštitucije pa pri tem niso reagirale.

Kot so srbski mediji pisali včeraj, naj bi se po zadnjih podatkih iz GEN-I na Kosovo in Albanijo steklo 100 milijonov evrov. To je še veliko več, kot je v prejšnjem letu poročal Planet TV, ki je na podlagi podatkov Erarja zaključil, da je bilo v omenjeni državi za Kurtijevo kampanjo prek podružnice v Tirani nakazanih 14 milijonov evrov. Srbski mediji so včeraj objavili, da naj bi ambasador Berishaj samo v letih 2019 in 2020 s transakcijskih računov dvignil (dvigov naj bi bilo vsaj 13) več kot 500 tisoč evrov, za katere obstaja sum, da je njihov izvor ravno naš GEN-I, ki ga je tedaj vodil trenutni predsednik vlade Robert Golob. A sredstva, ki jih je Berishaj dvignil, naj bi bila še precej višja. Express je včeraj navajal, da naj bi šlo za vsoto blizu 1,4 milijona evrov.

 

Kosovski poslanec PDK Adelrad Tahiri (Vir: zajem zaslona, Facebook)

 

“Predstavljajte si, da bi se na tak način dvignilo 1,4 milijona in institucije ne bi reagirale. To je grozno. Predsednikovo nereagiranje in to, da ga ne razreši in začne mednarodne preiskave, ga dela neposredno odgovornega in vpletenega v to afero,” je včeraj novinarjem povedal poslanec PDK Tahiri. Pojasnil je še, da ambasador Berishaj ni ustrezno prijavil spornega dviga denarja. Najprej je prijavil vsoto, nižjo od te, ki se omenja, in ta naj bi bila nižja od 600 tisoč evrov. O sredstvih, ki jih je prejel iz slovenske družbe GEN-I, pa se je nasploh zavil v molk, je mogoče prebrati v kosovskem Expressu. Berishajeva zaslomba, ki je omogočila slepoto in molk institucij, naj bi bil po poročanju medijev kar sam predsednik kosovske vlade Albin Kurti, ki naj bi bil njegov osebni prijatelj.

Kaj je ravno zdaj na Kosovu počela Tanja Fajon?


Ob Tahirijevi včerajšnji izjavi, ki je dodobra razburkala Balkan, pa se je v Kosovu pojavila tudi naša zunanja ministrica Tanja Fajon, ki so ji protestniki pripravili prav poseben sprejem. Protestniki iz vrst kosovske socialdemokratske stranke so zahtevali odstop diplomata Berishaja, pri tem pa so mahali s transparentom v obliki 500-evrskega bankovca, na katerem je bil natisnjen Berishajev obraz.

Za komentar obiska smo poklicali evropskega poslanca Milana Zvera, ki je uvodoma dejal, da imajo tovrstni obiski svojo formalno in neformalno plat. Po njegovem bo zunanja ministrica, kar se formalne plati tiče, poudarjala, da izvršuje strateško zunanjo politiko EU, ki se prizadeva za večjo integracijo balkanskih držav v zahodni prostor, o svojem delu pa naj bi, po njenih izjavah, poročala tudi visokemu predstavniku za zunanjo in varnostno politiko Josepu Borrellu“Dvomim, da ima kakšno posebno formalno odposlanstvo, tudi Slovenija ne predseduje EU, da bi si lahko privoščila v imenu EU tako intenzivne obiske in akcije na Balkanu.”

Evropski poslanec dr. Milan Zver

 

Milan Zver o resničnih vzgibih zunanje ministrice


Zver nato pove, da je prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše uspešno preusmerila slovensko zunanjo politiko nazaj, tja, kjer je vedno morala biti usmerjena, torej proti Bruslju, evroatlantskim povezavam in dobrososedskim odnosom. Spomnimo, Tanja Fajon je v predvolilni kampanji promovirala obrat slovenske zunanje politike proti jedrnim državam Evrope, zato je sedaj intenziteta njenih obiskov na Balkanu malo nenavadna. Zver nato nadaljuje, da lahko na tej točki začnemo razmišljati tudi o drugih vzrokih za te obiske. “Eden izmed teh bi lahko bil dokaj resen diplomatski incident, škandal pravzaprav, v katerega je neposredno vpletena slovenska politika. Morda je bilo pred meseci samo koruptivni del slovenskega gospodarstva, kot kažejo indici, pa je sedaj v to vpletena tudi slovenska politika neposredno,” pove Zver in doda: “Verjetno je ministrica skušala reševati ta problem, ki ni v ugled slovenski politiki. Sedaj že srbski mediji pišejo o resnem škandalu in imajo prav. V tega sta nas potegnila diplomat Berishaj in bivši predsednik uprave GEN-I in predsednik vlade Robert Golob.” Evropski poslanec zaključuje, da bi zunanjo ministrico za pot po Balkanu lahko vodili neki drugi vzgibi kot tisti, ki jih javno razglaša.

Nezanemarljivo dejstvo je tudi, da Kurti prihaja iz iste politične družine kot njeni Socialni demokrati in bi jo tudi to lahko vodilo k temu, da skušala z obiskom hkrati reševati kosovskega političnega kolega in slovenskega predsednika vlade.

 

Kakšen vpliv bo imela afera na slovensko politiko?


Dalje Zver pojasnjuje, da bo imela omenjena afera velik vpliv na slovenske notranjepolitične odnose. “Zadevo zaenkrat raziskujejo preiskovalni organi v Prištini, a bo zadeva zagotovo prišla še na nekdo drugo raven. Premakniti se bodo morala tožilstva v treh različnih državah in to bo prej ali slej vplivalo tudi na notranjo politiko v Sloveniji. Morda ima že sedaj, le poglejte zadnje javnomnenjske ankete. Lahko bi prišlo do politične krize, v Sloveniji je možno relativno hitro. Je pa vprašanje, ali bo ta afera sesula celotno koalicijo ali pa se bo za Goloba poiskala zamenjava. Zamenjali bi ga z nekom, ki ni vpleten v tovrstne afere,” še ocenjuje Zver.

G. K. (Nova 24TV)

Zunanja ministrica Tanja Fajon seje na povabilo kosovske ministrice za zunanje zadeve Donike Gervalla-Schwarz mudila na prvem uradnem dvostranskem obisku v Kosovu.
Zunanja ministrica Tanja Fajon s predsednikom Skupštine Glaukom Konjufco.

(Foto: Daniel Novaković/STA)

Več iz te kategorije