0 Deljenj 900 Ogledov

Je zakon o vodah padel, da lahko Janković postavi plavajoče hiške z jacuzzijem na priobalni pas?

12. January, 2023 10:59
900 Ogledov

“Zakaj je moral pasti Vizjakov zakon o vodah? Zato, da se bo še naprej lahko uzurpiralo obalni in priobalni pas, ki je last vseh! Kam je izginila goreča skrb za čisto pitno vodo in vodne vire? Kje je Inštitut 8. marec? Kje so okolje- in naravovarstveniki?” je opozoril bivši poslanec SDS Boris Doblekar.

V Grubarjevem prekopu na Ljubljanici sta se konec prejšnjega leta (novembra) pojavili dve plavajoči hiški. Tam ju je postavilo Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT). Kot je že znano, bosta objekta namenjena turistom, vendar pa cena nočitve zaenkrat ostaja skrivnost, objekta pa trenutno še ostajata zaprta. Plavajoči hiški sta bili naročeni pri podjetju 3MARAN, ki to je naselje plavajočih hišk že postavilo v portoroški Marini. LPT je za dva takšna objekta z enakim tlorisom in skupnim obsegom 32 kvadratnih metrov bivalne površine, plačala 261.527 evrov, poroča N1 Slovenija.

 

Zadeva je na prvi pogled mična, je pa v očitnem nasprotju s tem, za kar si prizadeva tovarišija Nika Kovač & Co. oziroma Inštitut 8. marec. Nazadnje je Inštitut zatajil v primeru škandalozne gradnje kanalizacije čez ljubljanski vodonosnik pitne vode. Bodo zatajili tudi v primeru projekta, pri katerem ima vnovič prste vmes ljubljanski šerif Zoran Janković?! Spomnimo na njihove argumente v primeru referenduma za čisto pitno vodo leta 2021 (24ur): “… Po novem bi se tako dopustilo tudi gradnjo zasebnih in plačljivih objektov na naravnih vodnih in priobalnih območjih. In ker ministrstvo ne želi odstopiti od tega člena, zdaj zbirajo podpise za razveljavitev celotnega zakona …” In kje je zdaj zagrizena “vodoborka” Nika?

 

 

Kam so se poskrili vodoborci iz Inštituta 8. marec? (Foto: 24ur, posnetek zaslona)

 

Zadevo je komentiral vidni član SDS-a Davorin Kopše: “Ker tako imenovani Vizjakov zakon zaradi odločitve na referendumu ni bil uveljavljen, velja star zakon, ki v nekaterih primerih dovoljuje gradnjo na priobalnih zemljiščih.” Ko se bo našel pravi, bo brez kršitve zakona lahko s soglasjem vlade zgradil kakršen koli objekt, ki ga bodo označili za nujnega ali koristnega, še pojasnjuje Kopše. Kot je še dejal nekdanji kandidat za evropskega poslanca, je nedotakljivi Janković očitno našel še en način za širjenje in uveljavljanje njegove samovoljne vizije razvoja mesta in turizma.

“Plavajoče hiške za turiste dajejo videz kontejnerjev na vodi in kot take v ta prostor ne sodijo”


Kopše: “Plavajoče hiške, ki so namenjene turistom, dajejo videz kontejnerjev na vodi in kot take v ta prostor ne sodijo. Kako bo poskrbljeno za komunalne odpadke in kako bodo turiste odvračali od skušnjave, da bi smeti odmetavali kar v vodo, mi ni znano, zagotovo pa to ne bo lahka naloga.” Pojasnil je, da turisti ne prihajajo vedno iz okolij, ki so okoljsko visoko osveščena (Bližnji vzhod, Kitajska in podobno). Jankovićev odnos do vode in okolja se z dovoljenjem teh objektov na vodi potrjuje kot mačehovski. Podobno kot pri kanalizacijskem kanalu C0, ki ga Mestna občina Ljubljana gradi čez vodovarstveno območje Kleče blizu Črnuč.

D. M. (Nova 24TV)

(Foto: montaža Demokracija)

Več iz te kategorije