0 Deljenj 3707 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: Predvolilni nategi Karla Erjavca – obljube o 1000 evrih penzije ni uresničil

18. April, 2018 6:00
3707 Ogledov

Več kot 530 tisoč evrov je od obljube upokojencem avgusta 2008, da bo glas za stranko DeSUS na državnozborskih volitvah pot k tisoč evrom pokojnine, samo z ministrskimi plačami zaslužil Karl Erjavec. Res je, gre za bruto zneske, a pri tem ne smemo pozabiti, da je to zgolj Erjavčeva osnovna plača, brez dodatkov in bonitet. Že na delovno dobo dobi Karl Erjavec kakšnih deset odstotkov dodatka k plači, ki ga v prej omenjeni znesek nismo prišteli. Upokojenec, ki je v času Erjavčevega mastenja z ministrsko plačo dobival povprečno (bruto) pokojnino, je od tedaj dobil malce več kot 75 tisoč evrov.

Kar je ena sedmina tega, kar je z obljubo o tisoč evrih pokojnine z ministrskimi plačami pridobil Karl Erjavec. Pozneje je izjavo skušal relativizirati, nazadnje lani, ko je dejal: »Upokojencem nisem obljubljal tisoč evrov, če bi volili DeSUS, kot nekateri nenehno prikazujejo. Rekel sem, da bi vsak upokojenec lahko imel tisoč evrov pokojnine, če bi državno premoženje upravljali tako, kot bi ga morali.« DeSUS je bil celo desetletje od obljube, da bodo pokojnine znašale tisoč evrov, v vladi. Imel je torej priložnost obljubo izpolniti in dolžnost opravljati »tako, kot bi jo morali«, kot je lani dejal Erjavec. Vse preostalo so bile prazne predvolilne obljube in upokojencem sploh ne gre zameriti, če jih razumejo kot laži. Medtem ko je na krilih predvolilnih obljub Erjavec na poti v milijonski zaslužek, oni še vedno živijo pod pragom revščine, ki trenutno znaša 612 evrov.

Karl Erjavec se nikoli ni potegoval za ministrstvo, kjer bi lahko uredil pokojnine. Raje ima resorje, kjer dobi avto, varnostnika in modre luči za prednost na cesti.

Vlasti mesečno dve pokojnini dodatka

V prejšnji številki tednika Škandal24 smo razkrili, kako je Karl Erjavec, ki je že od leta 2012 minister za zunanje zadeve, svojo politično funkcijo izkoristil za poslovne interese podjetja Riko, ki ga vodi razvpiti član Foruma 21 Janez Škrabec, ki služi z milijoni slovenskih davkoplačevalcev, potem pa iz še vedno nepojasnjenega razloga milijone nakazuje na račune v državah, ki jih slovenski in evropski finančni sistem prepoznava kot davčne oaze. Poznavalci ocenjujejo, da je Škrabec v zameno dober z Erjavcem, zato se ga je prijelo ime Erjavčeva denarnica. Čeprav ni izpolnil obljub o tisoč evrih mesečne pokojnine, pa je predsednik DeSUS tisočaka na mesec uredil Vlasti Vivod, katere poslovna kariera se skoraj do potankosti ujema z Erjavčevo politično potjo. Danes je vodja njegovega kabineta, v času varčevanja (v tabeli na naslednji strani poglejte, kaj se je dogajalo s pokojninami) leta 2012 najprej prejela znantno povišico plače, potem pa še vrsto dodatkov: marca več kot 200 evrov položajnega dodatka, 567 evrov dodatka za nadure in 693 dodatka za delovno uspešnost. Od oktobra pa je prejemala 1122 evrov dodatka za stalno pripravljenost, kar je mesečnno naneslo skorajda dve starostni pokojnini. Gre za bruto zneske, menda pa je atraktivna blondinka, tako so pojasnili na ministrstvu, delala noč in dan, a kaj natančno je minister ponoči (službeno) želel od nje, niso pojasnili. Vivodova in Erjavec sta se znašla v vrtincu škandala, ko se je leta 2015 izvedelo za bivanje hčerke Vivodove v Parizu – v državniški rezidenci pri veleposlanici Veroniki Stabej, ki ji je Erjavec celo za dve leti podaljšal veleposlaniški mandat. Uradno pojasnilo je bilo bizarno – v Parizu naj bi hči Vivodove delala kot varuška otroku Stabejeve. Po razkritju afere ji ga je sicer res skrajšal, a pri Stabejevi naj bi v Parizu občasno bivala tudi Erjavčeva hči Eva Erjavec.

Vodja kabineta Vlasta Vivod je kariero naredila v Erjavčevi družbi.

 

Točno ve, kakšno ministrstvo hoče

Poznavalci Karla Erjavca, skozi pet različnih vlad je za njim že pet različnih mandatov, pripovedujejo, da Erjavec, ko se pogaja za resorje v vladi, točno ve, kaj želi. In to je nekaj povsem drugega od tistega, kar obljublja. Tako se denimo še v nobeni od petih vlad, v katerih je DeSUS sodeloval, ni spogajal, da bi njegova stranka zasedla ministrstvo za delo, družino in enake možnosti, kamor sodi denimo sektor za pokojnine. Karl Erjavec po besedah naših virov vedno skuša zasesti resor, ki mu nudi največ udobja. To pa so tako imenovani državotvorni resorji, kjer ministrom zagotavljajo 24-urno varovanje, kar pomeni, da imajo nenehno na voljo tudi šoferja, vrhunsko protokolarno vozilo z modrimi lučmi, ki omogoča prednost tudi v prometnih zamaških, in varnostnika. Prav zato, pripoveduje naš sogovornik, se Karlu Erjavcu v vladi Boruta Pahorja sploh ni bilo posebej težko posloviti od mesta ministra za okolje. Gre namreč za resor, ki vseh prej opisanih bonitet ne omogoča. Od 12 let, odkar je Erjavec minister, jih je užival tako kot minister za obrambo kot tudi sedaj, ko je že šesto leto minister za zunanje zadeve. Kljub aferi s prisluhi postopku arbitraže, zaradi katere je Hrvaška iz procesa izstopila, Erjavcu ni bilo treba odstopiti. Danes o pokojninah niti ne govori več, namesto tega ponuja: priznanje Palestine!

 

ERJAVEC NA POTI K MILIJONU: 535.000 EVROV OSNOVNE PLAČE JE ZASLUŽIL KOT MINISTER. V TEM ČASU JE UPOKOJENEC PREJEL 75.000 EVROV STAROSTNE POKOJNINE. 

 

Več iz te kategorije