0 Deljenj 5194 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: Družina Lubej – v službi politike

30. March, 2018 6:00
5194 Ogledov

Lubej. Ena družina, trije vplivni člani, večinoma financirani iz proračuna, ki tesno sodelujejo s politiko. Vsi niso politiki, a so pravi uslužbenci politike in političnih idej, brez njih marsikateri slovenski politik ne bi bil tako uspešen. So kot podporna skupina za širjenje in utrjevanje idej. In če je treba, primejo zadeve tudi malce bolj na trdo in znajo biti prava mobilizacijska sila.

Uroš Lubej

Kot denimo leta 2012, ko je bil prvi Lubej, Uroš, gonilna sila uličnih protestov, v katerih so letele tudi granitne kocke. Marketinško so se poimenovali ljudska vstaja. Letos se je izkazalo, da Uroš Lubej svojega posla ni opravljal zastonj. Obstajajo tudi sumi, da ne deluje povsem zakonito. Računsko sodišče je v začetku marca vložilo obdolžilni predlog zoper plačnika, stranko SD, in prejemnika sredstev, stranko Solidarnost, predsednik katere je prav Uroš Lubej. Računsko sodišče je ugotovilo, da je šlo za neupravičeno financiranje politične stranke. Ko je enkrat prišel na račun Lubejeve Solidarnosti, denar ni šel naprej v humanitarne namene, kot bi po zakonu moral.

Uroš Lubej se je s fotografijo na Facebooku 14. marca pohvalil, da se je Branimirju Štruklju, politiku stranke Levica, katere koordinatorja Luko Meseca je njegov brat Gašper v zapisih klesal v erotični simbol, pridružil na protestih. Za koga bo kandidiral letos?

Lubej je v času vstaj veljal za potrčka Gregorja Golobiča, ki pa je s stranko Zares leta 2011 na predčasnih volitvah ostal pred parlamentom. Tam so leto po volitvah tudi potekale najbolj srdite demonstracije, letele so granitne kocke, goreli so številni predmeti. Veliko demonstrantov je kljub temu da so šli v akcijo šele, ko je padla tema, svoje obraze skrivali za maskami.

Lubejeva Solidarnost je tako za nove predčasne volitve leta 2014 stopila skupaj s stranko SD, kjer sta vplivna nekdanji glavni tajnik SD Uroš Jauševec in pomočnik direktorja Slovenskih železnic Miha Butara, ki sta bila v javnosti v času aktualne vlade posneta med sestankovanjem z Golobičem.

Gašper Lubej

Uroš Lubej, ki se je po vstajah vrnil v Novo mesto in neuspešno kandidiral za župana, ima v Ljubljani brata Gašperja. Čeprav je sorodstvena vez malo znana, Google najde edino omembo na Twitterju, ima tudi ljubljanski brat pečat medijskega uslužbenca Gregorja Golobiča. Nekaj let je služboval na državnem portalu Siol, kjer se je posebej proslavil z erotiziranjem poslanca Levice Luke Meseca v članku z naslovom »Slovenski skrajneži združeni pod Kristusovim križem in rdečo zvezdo!« Ko je ostal brez pogodbe, pa je postal dopisnik balkanske televizije Al Jazeera. V slovenske medije se je aktivno vrnil v času volilne kampanje pred predsedniškimi volitvami kot politični novinar in kolumnist v podporo Marjanu Šarcu. Lubej ne skriva, da je zelo obremenjen s tem, kaj si misli Milan Kučan. Po menjavi vodstva NSi, ko je Kučanovo prijateljico Ljudmilo Novak nadomestil Matej Tonin, se je Lubej spraševal, ali je Kučan zaskrbljen.

Aleksandra (Saša) Banjanac Lubej

Aleksandra Banjanac Lubej in Gašper Lubej. Kako se prelivajo sredstva slovenskih davkoplačevalcev, preberite v članku o srbskih poslih.

O njej ste v tej številki revije Škandal24 brali že v članku o srbskih poslih na račun slovenskih davkoplačevalcev. Je žena Gašperja Lubeja, torej svakinja vstajnika Uroša. Na javni RTV Slovenija so jo angažirali za televizijsko oddajo z naslovom NaGlas!, kjer s svojim izrazitim naglasom gosti praviloma priseljence iz bivših balkanskih republik. Tudi med njenimi gosti so se v preteklosti že znašli politiki, a izključno izbranci, denimo Jasna Murgelj (SMC) ali Franc Trček (Levica). A če je bila v času službovanja na Siolu stranka Levica muza njenega moža, je Aleksandra Banjanac Lubej tudi mednarodna promotorka Zorana Jankovića. Srbski Blic jo je lani spraševal, kakšen je rating ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je srbskega porekla. Jankovićeva služba za odnose z javnostmi za revijo Ljubljana tega ne bi mogla zapisati bolj naklonjeno in enostransko. Zapisali so: »Ljubljančani cenijo, kar je naredil za mesto. Ljubljana je tako lepa predvsem po njegovi zaslugi. Do pred desetimi leti so prek Tromostovja vozili avtobusi, mesto je bilo pusto, trgovin je bilo malo. To je on spremenil, po njegovi zaslugi je bilo zgrajenih in obnovljenih veliko objektov. Vseeno mu mnogi očitajo način, kako je to ustvaril, a se nič od tistega, za kar je osumljen, ni dokazalo na sodišču.«

V srbskih medijih promovira Zorana Jankovića, dober glas o Jankovićevih širi tudi na družabnih omrežjih.

Več iz te kategorije