0 Deljenj 279 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: Dragi Cerarjevi šotori in bodeča žica

28. februar, 2018 14:10
279 Ogledov

Nobenega dvoma ni več, da je migrantska kriza voda na mlin finančnemu okoriščanju Cerarjevega kroga.

Na račun migrantske krize se prijatelji, tovariši, znanci in sorodniki vladajoče SMC okoriščajo že več let, najbolj razvpita je zgodba o prirejenemu milijonskemu naročilu za žično ograjo. Tudi za najem šotorov je vlada sklepala večmilijonske posle, večina denarja pa je romala na račun podjetja Petre, d. o. o., z Vranskega.

Ministrstvo za obrambo je za šotore za ilegalne migrante namenilo skoraj 3 milijone evrov.

Begunska problematika, ki zadnja leta pesti evropske države, je breme tudi za slovenski proračun. Že večkrat je bilo dokazano in povedano, da slovenska vlada človeku, ki nima dovoljenja za bivanje v Sloveniji, nameni več kot upokojencu, ki je z davki 40 let vestno polnil državno in pokojninsko blagajno. Migrantska kriza je proračunsko breme tudi zaradi Cerarjevega kroga, ki sebi in svojim prijateljem na račun ilegalnih migrantov polni žepe z državnim denarjem. Treba jim je priznati inovativnost pri ropanju iz proračunske blagajne; poleg tega, da so v javni upravi zaposlili več kot 8 tisoč novih ljudi, sklepajo tudi najrazličnejše milijonske posle, nekatere kar mimo zakonsko obveznih javnih naročil.

Skoraj 3 milijone za najem šotorov
Zanimiv je podatek, koliko proračunskih sredstev država nameni za potrebe ilegalnih prebežnikov. V zvezi s temi podatki je poslanec Vinko Gorenak (SDS) naslovil poslansko vprašanje vladi, koliko šotorišč je bilo postavljenih za potrebe migrantov, kdaj so bila postavljena in kakšni so bili finančni stroški postavitve oziroma najema. Vlada navaja, da so stroški najema za leto 2015 znašali 557.608,09 evra, za leto 2016 1.692.337,95 evra, lani pa 732.634,03 evra. Za vsa tri leta skupaj je to kar 2.982.580,07 evra, kar za najem šotorov ni prav zanemarljiva vsota. Umni gospodar proračuna bi najbrž za to vsoto šotore kupil, ne pa najel.

Z begunci zaslužilo podjetje Petre

Rast prihodkov podjetja Petre d.o.o. v času migrantske krize.

Z ministrstva za obrambo so nam sporočili, da je v omenjenem obdobju večino denarja za ta šotorišča dobilo podjetje Petre, d. o. o., z Vranskega, to je 1.883,974,40 evra, v obdobju od novembra 2015 do danes pa je z obrambnega ministrstva na račun tega podjetja romalo skupno 2.026.889,89 evra. To družinsko podjetje se ukvarja s prodajo in z oddajo velikih prireditvenih šotorov, kakršne je ministrstvo za obrambo potrebovalo ob meji za reševanje nastanitvene stiske ilegalnih migrantov. Prihodki podjetja, ki sicer posluje že dolga leta, so se od leta 2014 do danes podvojili, skočili so s treh milijonov na šest, k temu pa je seveda levji delež prispevala vlada Mira Cerarja.

Če bi bila država dober gospodar, bi šotore kupila in ne najela.

Vse lepo in prav, a preteklost nas uči, da vladna SMC skupaj s koalicijsko tovarišijo s podjetji rada sklepa posle kar mimo javnih naročil ali pa ta spretno prireja.

Je zgodba podobna škandalu z žico?
Z ministrstva za obrambo so nam sporočili, da so zaobdobje november 2015−april 2016 upoštevali 17. člen Zakona o javnem naročanju, ki predvideva izjemo, to je, da so za vsak mesec posebej pridobivali ponudbe za mesečni najem šotorov, podov in generatorjev na podlagi mesečnih naročilnic. Kasneje je ministrstvo objavilo javni razpis za najem šotorov za obdobje treh let. Kot smo v tedniku Škandal24 že poročali, je migrantska kriza voda na mlin finančnemu okoriščanju v krogu sorodnikov, tovarišev, prijateljev in znancev stranke Mira Cerarja. Naj spomnimo, da je milijonski državni posel z bodečo žico ob meji s Hrvaško dobilo podjetje Minis. Nekaj mesecev po tem, ko je Finančna uprava Republike Slovenije Minisu blokirala račun in ga uvrstila na seznam davčnih dolžnikov, je podjetje sklenilo milijonski posel z ministrstvom za notranje zadeve za nabavo bodeče žice na južni meji.

 

Cerarjevi prirejali dokumente

Sumljive posle je SMC sklepal že z žično ograjo.

Da so bili dokumenti, na podlagi katerih je Minis dobil veličasten posel, prirejeni, je opozarjala tudi poslanka Alenka Bratušek. Tako je podjetje, ki je imelo v času pridobljenega posla poslovne prostore v isti stavbi kot lokalni odbor SMC v Žalcu, v enem letu zraslo iz davčnega dolžnika v podjetje s šestimi milijoni prihodkov od prodaje in pol milijona dobička. Hvala, Miro Cerar.

 

Mogoče vas bo zanimalo

Šok! Vdrli v stanovanje, v njem pa mrtev človek!
Črno
2 Ogledov
Črno
2 Ogledov

Šok! Vdrli v stanovanje, v njem pa mrtev človek!

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 5:08

Zgodilo se je v Ljubljani. V četrtek ob 21.22 so na Ljubeljski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP…

Kiksi ustvarjalcev Simpsonovih: Napake opažene šele po 23 letih
Rumeno
3 Ogledov
Rumeno
3 Ogledov

Kiksi ustvarjalcev Simpsonovih: Napake opažene šele po 23 letih

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 5:04

Priljubljeno nanizanko Simpsonovi je televizija Fox, kjer se Simpsonovi predvajajo tudi pri nas, začela predvajati konec leta 1989. Prigode Simpsonovih spremljajo v več kot 200 državah po…

2Cellos: Z nevihto napovedujeta novo poglavje v življenju
Rumeno
2 Ogledov
Rumeno
2 Ogledov

2Cellos: Z nevihto napovedujeta novo poglavje v življenju

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 4:59

Svetovno znani duo 2Cellos je v svoji sedemletni karieri izdal štiri studijske albume. Čez en mesec, natančneje 19. oktobra, pa Luka in Stjepan napovedujeta izid novega, že…

Več iz te kategorije