0 Deljenj 1593 Ogledov

Eksluzivno objavljamo pismo, ki razkriva, kako se novinarjem STA kolca po Urošu Urbaniji!

15. February, 2021 11:24
1593 Ogledov

Spoštovani!

Ob nedavnih razpravah o prekinitvi financiranja Slovenske tiskovne agencije s strani urada vlade za komuniciranje (Ukom) je v ozadju ostalo povsem spregledano dejstvo, da so plače na STA že več let izredno nizke. Povprečna neto izplačana plača na STA se namreč (med novinarji) giblje med 1200 in 1300 evrov, kar je daleč pod plačami ostalih večjih resnih medijev. Za to je krivo predvsem dejstvo, da so plače na STA zamrznjene že od leta 2009 in se od takrat (z izjemo 1 odstotka pred dvema letoma) niso poviševale, medtem ko se je v tem času rast življenjskih stroškov zvišala za od 15 do 20 odstotkov. Plače tako trenutno še komajda zadostujejo za dostojno preživetje zaposlenih na STA.

Zdajšnje vodstvo dvigu plač že več let nasprotuje, pri čemer kot argument navaja, da zaposleni ob koncu vsakega leta dobijo izplačano delovno uspešnost. A ta znaša le okoli 500 evrov letno in zvišanja plač nikakor ne more enakovredno odtehtati. Poleg tega v lanskem letu ni bila izplačana. Tudi sindikat na STA za zvišanje ne naredi veliko oz. nič, saj ves čas bolj ali manj deluje z roko v roki z vodstvom in ni sposoben zagovarjati pravic zaposlenih.

Zato prosimo vse, ki imate možnost vplivati na delovanje STA (nadzorni odbor STA, vlada in drugi), da se zavzamete za dvig plač na STA. Po 12 letih je za to že skrajni čas. S tem bi zaposlenim na STA in njihovim družinam omogočili bolj dostojno življenje, STA pa naredili bolj konkurenčno ko gre za kadre in nastopanje na medijskem trgu.

Skupina novinark in novinarjev

Poslano:

– članom nadzornega odbora STA

– vodstvu STA

– predstavnikom zaposlenih in sindikata na STA

– Ukomu

– poslancem DZ

– medijem

Da. To je zapis, ki so ga dobesedno mali ljudje, zaposleni pri Slovenski tiskovni agenciji (STA), naslovili na medije, svoje nadzornike, vodstvo, kjer vlada Bojan Veselinović, sindikatu, svojim sodelavcem in sindikat.

Za tiste z malo boljšim spominom pa, ja, plače so se tej skupini, zaposleni pri STA, nazadnje povišale v času vlade Janeza Janše. Ko je bila direktorica STA Alenka Pavlin, odgovorni urednik je bil danes žal že pokojni Borut Meško, njegov namestnik pa Uroš Urbanija, ki je danes direktor Urada Vlade RS za komuniciranje (Ukom).

Pazite, Veselinović je skrival podatke o letu 2019, ko je na njegov račun kapnilo neverjetnih 102 tisoč evrov!

Več iz te kategorije