0 Deljenj 5913 Ogledov

dr. Rok Snežić analizira: Ali se novinarji spletnega medija necenzurirano.si izmikajo plačilu davka

26. June, 2020 13:20
5913 Ogledov

Januarja 2016 so štirje nekdanji novinarji časopisa Dnevnik Primož Cirman, Vesna Vuković, Suzana Rankov in Tomaž Modic ustanovili družbo Providentia d.o.o. Kot vidimo iz njihovih člankov, je bil očitno glavni namen ustanovitve te njihove družbe medijski napad na Janeza Janšo, SDS in vse kar je povezano z njima. To je razvidno tudi iz njihove spletne strani, saj več kot 70 % člankov z negativnimi zapisi namenijo Janezu Janši, SDS in trenutni vladi.

Vse to bi lahko razumeli, če bi oni bili pojem poštenosti in pripadnosti slovenskemu proračunu, to pomeni, da bi ustvarjali visoke prihodke in visoke dobičke ter s tem plačali visoke davke. Toda pri njih je drugače. Oni ustvarjajo visoke prihodke, nizke dobičke in plačajo skoraj nič davka. Kot dokaz mojih navedb si oglejte njihovo poslovanje v zadnjih štirih leti:

Kot je razvidno iz tabele, vse kar podjetje zasluži, nekdo izstavi svoje račune in pobere denar iz podjetja. Predvidevam, da so to ta isti novinarji, saj imajo vsi novinarji svoje s.p. in kot izhaja iz podatkov Ajpesa, normirane s.p. To pomeni, da davek plačujejo po stopnji 4 %, namesto, da bi v podjetju plačevali po stopnji 19 % in nato še davek na izplačane dividende 27,5 %, kar znese več kot 40,0 %. To pomeni, da plačajo desetkrat manj davka, kot bi morali.

Poslovanje te družbe je bilo od samega začetka zelo nenavadno, saj ta družba, ki že štiri leta nima nobenega zaposlenega, ustvarja visoke prihodke in zanemarljiv dobiček. Mnogi se prav gotovo sprašujete kako je to mogoče. Enostavno. Navzven nastopaš kot d.o.o., nimaš nobenega zaposlenega, saj za tebe delajo normiranci, ki ta denar potem izčrpajo iz podjetja s fiktivnimi računi.

Leta 2018 je to združbo zapustila Suzana Rankov, ki je kot po čudežu dobila službo na novoustanovljeni družbi Dejana Židana, Slovenski državni gozdovi d.o.o. in prihodki novinarske družbe so se zmanjšali za četrtino. Ta služba ji je očitno predstavljala poplačilo njenih negativnih člankov o Janezu Janši in SDS.

Če bi bili imenovani zaposleni v Providentii d.o.o. in bi imeli normalno novinarsko plačo, ki pripada novinarju – partnerju (lastniku podjetja), bi le-ta znašala najmanj bruto 3.000,00 evrov. V tem primeru bi državi mesečno plačali 1.607,00 evrov prispevkov in dohodnine, sedaj ko poslujejo kot s.p. novinarji, pa denar izčrpajo iz podjetja in na ta način plačajo mesečno manj kot 550,00 evrov. To pomeni, da s to telovadbo, vsak od njih državo mesečno prikrajša za 1.050,00 evrov, kar mesečno pomeni 3.150,00 evrov, oziroma letno 37.800,00 evrov in v štirih letih, kolikor poslujejo na ta način pa, neverjetnih 151.200,00 evrov. Če k temu dodamo še dve leti (2016 in 2017), ko je z njimi na identičen način poslovala tudi Suzana Rankov, se ta znesek poveča na 176.400,00 evrov.

Ko pogledamo te njihove davčne mahinacije je jasno, da njim zaradi visokih slovenskih davkov ni potrebno iti v BiH, saj so si davčno oazo ustvarili kar v Sloveniji.

Dr. Rok Snežić, univ. dipl. prav.
(davčni svetovalec z licenco)


Mogoče vas bo zanimalo

Voznica (25), ki je umrla v prometni, je bila noseča: policija je objavila podrobnosti nesreče
Črno
2 Ogledov
Črno
2 Ogledov

Voznica (25), ki je umrla v prometni, je bila noseča: policija je objavila podrobnosti nesreče

User One - 30. November, 2021 8:56

V ponedeljek okoli 7.40 se je na hrvaški lokalni cesti Kloštar Podravski - Kozarevac zgodila huda nesreča, 25-letna voznica je zaradi poškodb umrla na kraju nesreče. Po…

Ni imel pogoja PCT, a je prijavil banko, da mu ne dovolijo opraviti storitve
Črno
5 Ogledov
Črno
5 Ogledov

Ni imel pogoja PCT, a je prijavil banko, da mu ne dovolijo opraviti storitve

User One - 30. November, 2021 8:48

Policisti so v Kranju včeraj obravnavali občana, ki ob neizpolnjevanju pogoja PCT ni želel nositi niti maske. Prijavo je podala tako banka, ki je imela z njim…

Zjutraj v Ljubljani izbruhnil nevaren požar, sosede policija naproša, naj ostanejo v zaprtih stanovanjih
Črno
13 Ogledov
Črno
13 Ogledov

Zjutraj v Ljubljani izbruhnil nevaren požar, sosede policija naproša, naj ostanejo v zaprtih stanovanjih

User One - 30. November, 2021 8:30

Ob 4.12 so ob večjem skladišču na Plemljevi ulici v Ljubljani, zagorele palete naložene ob objektu, javlja uprava za zaščito in reševanje. Požar se je razširil v…

Več iz te kategorije