0 Deljenj 3957 Ogledov
© Bojan Veselinović je lani kot direktor STA pokasiral več kot 102 tisoč evrov. Foto: Facebook

Bojan Veselinović v fotelju direktorja državne agencije: Sebi v enem letu izplačal več kot 102 tisoč evrov, za dodatek za uspešnost zaposlenih nima

8. December, 2020 6:00
3957 Ogledov

Bojan Veselinović, direktor državne Slovenske tiskovne agencije (STA), je vzel vse zaposlene za talce,” je k pismu zaposlenim, ki te dni kroži po agenciji, zapisal vir. Veselinović, ki je lani pri državni agenciji zaslužil več kot 102 tisoč evrov in je to skrival, je namreč zdaj ugotovil, da zaposlenim ne bo izplačal dodatka za delovno uspešnost, češ da nima dovolj denarja. Naš vir zgrožen ugotavlja: “četudi je iz javno objavljenih bilanc jasno, da ima čez 300.000 rezervacij. Tudi jim zamolči, da ima namen nadzorni svet prositi za odobritev kredita, kar pa v resnici lahko podjetje pripelje v izjemne težave.”

Pismo, ki so ga dobili zaposleni na STA, objavljamo v celoti.

“Drage kolegice in kolegi, minuli teden nas je vse vznemirilo dejstvo, da je Ukom ustavil tekoče financiranje STA in ne želi plačati zadnjega zahtevka za nadomestilo za opravljeno javno službo kot tudi ne računa po tržni pogodbi. Kljub temu, da se je do konca tedna izkazalo, da izplačilo pogojuje z zahtevo po podatkih, do katerih po zakonu ni upravičen, se do danes žal ni spremenilo nič, računa ter naše dobro opravljeno in izjemno prizadevno delo ostajajo neplačani. Ob tem nam je direktor zagotovil, da bo naredil vse, kar mu omogoča zakonodaja, da do denarja, do katerega smo upravičeni po zakonu in pogodbi, pridemo. Kako torej naprej? Direktor nam je najprej vnovič zagotovil, da plače decembra bodo. Nasprotno pa žal ta trenutek ne moremo zagotoviti izplačila delovne uspešnosti. Ta je sicer vračunana v poslovne izkaze, a dokler Ukom ne poravna svoje obveznosti, je žal ne bo možno izplačati. Ob tem nas je direktor obvestil, da je že vložil tudi izvršbo na oba neplačana računa. Jutri bo tudi nujna seja nadzornega sveta STA, na kateri bo direktor članom sveta predlagal vse ukrepe za zagotovitev likvidnosti za izplačilo plač tudi v primeru morebitne daljše prekinitve financiranja s strani Ukoma. Ko gre za komunikacijo z Ukomom in vlado, je direktor pojasnil, da je že minuli teden na vlado poslal dopis, s katerim jih je prosil za pojasnila glede pooblastil Ukomu, o dogajanju bo obvestil tudi predsednike koalicijskih strank. Upamo, da bo to pripomoglo k čim prejšnji razrešitvi problema. Direktor je ob tem še enkrat poudaril: Ukomu zahtevanih odgovorov, ki se dotikajo celotne poslovne dokumentacije podjetja in posega na uredniško polje, ne posredujemo, ker po zakonu do njih nima dostopa. Če bo to zahtevala vlada kot družbenica, STA nima nobenih težav, da jim bodo vsi podatki o poslovanju na voljo. Kolikor bo to mogoče, direktor namerava sproti obveščati zaposlene o situaciji, s sklepi nadzornega sveta že po seji. Obenem je v največji možni meri v stiku s predstavniki zaposlenih v svetu delavcev, sindikatu in zastopstvu, kar je nujno, da te težke čase prebrodimo skupaj, kar se da enotni. Obenem vas znova prosimo, da ohranimo tudi visoko delovno etiko, ki je odlika naše STA, in s tem ohranimo dober servis za naše naročnike in državljane. Želimo vam lep dan in upamo, da nam nov delovni teden prinese boljše informacije, kot ga je prejšnji. Vodstvo STA Uredniški kolegij STA Svet delavcev STA Zastopstvo STA Sindikat novinarjev STA”

Če Veselinovićevo lansko plačo preračunate v bruto pokojnine, je zaslužil toliko, kot je v celem letu dobilo devet upokojencev s povprečno pokojnino za štirideset let delovne dobe.

Več iz te kategorije