0 Deljenj 3840 Ogledov

100 najvplivnejših: “So pa našli komisijo … Joj, joj!”

8. May, 2018 13:20
3840 Ogledov

Priznamo, naslov smo si izposodili pri tviterašu Tomiju Naratu (@pticek2015), a odslikava vso bizarnost izbora lestvice 100 najvplivnejših Slovencev. To, da ne omenijo ženskega spola, torej Slovenk, čeprav na lestvici so, je še najmanjši zdrs.

Akcija izbora najvplivnejših Slovenk in Slovencev je pod okriljem revije Obrazi, izdaja jo še eno Haklovo podjetje pod domeno Večer – Večer Revije, potekala že drugič. Kako poteka izbor, so predstavili takole: »V žiriji, ki je sestavila lestvico 100 najvplivnejših Slovencev, je bilo 14 odgovornih urednikov, avtorjev in direktorjev iz večjih slovenskih medijev. Izbirali so v dvokrožnem postopku. Najprej so vsak zase nominirali ljudi, ki so po njihovi oceni v letu 2017 pomembno vplivali na življenje v Sloveniji ali tudi širše. Prispelo je kar 784 nominacij za 394 različnih osebnosti. V drugem krogu pa so izmed tistih, ki so prejeli dve nominaciji ali več, s tajnim glasovanjem določili lestvico 100 najvplivnejših Slovencev za leto 2017.«

Komisija

Vse lepo in prav, toda – kdo je sedel v komisiji? Žiga Turk, ki je na lestvici sicer 88., je tvitnil tole: »Vplivnejših od tistih v #Obrazi100 je 15 tistih, ki so teh 100 izbrali. Ta glavni influencerji so pa tisti, ki so teh 15 nastavili. Oz. naklonjeno prikimali njihovi nastavitvi.« Sicer smo našteli 14 članov žirije, a dejstvo je, da so najbolj zanimiva imena žirantov: Tjaša Slokar Kos s POP TV, ki je stavila na svojega šefa Pavla Vrabca (33.) in pozabila na sivo eminenco številnih afer, moža Draga Kosa; Uroš Urbas z Dela, ki je svojemu šefu, ki to, kot sam pravi, ni, Stojanu Petriču, s kolegi žiranti namenil 34. mesto; Matija Stepišnik z Večera, ljubitelj kubanskih cigar in rdečekrake zvezde, je s kolegico Katjo Šeruga, znano tudi po tem, da je ob honorarju za članek zahtevala še honorar od tistih, o katerih je pisala, lastnika Večera, Uroša Hakla, postavil celo na 43. mesto. Slednji je sicer pod drobnogledom kriminalistov zaradi domnevno sporne porabe proračunskega denarja. Da so se na lestvici znašli tudi oglaševalci oziroma njihovi direktorji, je verjetno poskrbel član komisije Aleksander Bratina kot direktor družbe Večer Revije. Njegovi tržniki so si verjetno meli roke ob sklenjenih poslih.

Član žirije je bil tudi Dejan Steinbuch, ki pa je, kot smo že pisali, rad povsod zraven. So pa bili na Večeru ponovno prijazni, ko so k sodelovanju povabili Marka Crnkoviča, človeka v osebnem stečaju (ostal je dolžan bivši ženi in državi, kaj je lahko še hujšega?). Prejeti honorar je verjetno poslovna skrivnost. Človek iz komisije, ki verjetno pozna vse in še koga več, je Tomaž Perovič, dvakrat nekdanji – kot urednik na POP TV in kot predsednik uprave Dela.

Na koncu pa še najzanimivejše ime, pravi »Doubledecker« – Peter Frankl s Financ. V spodnjem nadstropju kot član komisije in v zgornjem kot človek na lestvici. Strinjal se je, da spada na 76. mesto.

Najvplivnejši

Pustimo ob strani, ali se s to »lestvico« strinjamo ali ne, je pa pogled nanjo vsaj v nekaterih primerih zelo zanimiv. Pojdimo po vrsti: na prva tri mesta so se uvrstili trije športniki (Goran Dragić, Luka Dončić in Ilka Štuhec), vendar pa nikjer ni mogoče najti Tine Maze in še enega najuspešnejšega in vrhunskega športnika – hokejista Anžeta Kopitarja.

Presenečenje lestvice je zagotovo pevec Robert Pešut – Magnifico; uvrščen je na visoko 12. mesto. S čim si je to zaslužil, ne vemo, vemo pa (o tem smo v Škandalu24 že pisali), da je od DARS-a zaslužil 5000 evrov samo s tem, da jim je »posodil« nekaj svojih taktov za radijski spot.

Milijonarja Iza in Samo Login si tega mesta (17.) z agotovo ne zaslužita. Le kako, menita namreč, da sta se umaknila v zasebno sfero?! Če novinarji menijo drugače, pa sta sposobna sodno prepovedati tudi tisk in izid revije. Držimo pesti za komisijo, da se jim ne zgodi kaj hudega!

Maziljenec stricev iz ozadja, burkač Serpentinšek, ki se igra politika Marjana Šarca in želi svojo občino Kamnik, ki jo vodi kot župan, zaradi devetmilijonskega dolga čim prej zapustiti, je na vrtoglavem 19. mestu.

Zanimivo je, da sta Goran Klemenčič, pravosodni minister, in Zoran Janković, drug za drugim. Naključje? Niti ne, če vemo, da je Janković sodno nedotakljiv, saj je on vendar proti Janši, kot se je pohvalil v nekem intervjuju.

Primoža Cirmana, raziskovalnega novinarja v narekovajih in enega iz »trojček za ubojček« (plus Tomaž Modic in Vesna Vuković), so na lestvico verjetno uvrstili kot pomoč za promocijo njegove knjige o TEŠ6, edinem državnem projektu, pri katerem ni sodeloval propadli Zares. Da mu knjige ni napisal sam Gregor Golobič, mu ne verjame skoraj nihče …

Resnični obrazi

Zaključimo še z enim tvitom (@Rok_DS): »Če slovenska novinarska smetana resnično misli in verjame, da so tile spodaj najvplivnejši Slovenci, potem so dejanski najvplivnejši Slovenci lahko res brez skrbi.«

 

Cukrček

Najbolj zanimivi sta mesti 98 (Bojan Požar) in 99 (Denise Dame). Joj, joj, žirantje! Za prvega vemo, da je svoje delo, ki daleč presega zmožnosti vseh žirantov, vedno opravil v treznem stanju, medtem ko videoblogerka pijanosti, ko ji nežni mehurčki šampanjca mehčajo možgane, nikoli ne zanika.

(iz tiskane izdaje Škandal24)

Več iz te kategorije