0 Deljenj 247 Ogledov

Slovenija žaluje! Umrla je znana pevka in igralka

18. oktober, 2018 8:19
247 Ogledov

V starosti 73 let je v sredo umrla igralka in pevka Katja Levstik, dolgoletna članica ljubljanske Drame. Nastopala je tudi v filmih in svoj pečat med drugim pustila v Na papirnatih avionih Matjaža Klopčiča ter Prestopu Matije Milčinskega, z enako strastjo pa se je predajala tudi šansonu, poroča MMC RTV Slovenija.

Katja Levstik se je rodila leta 1944 v Ljubljani. Diplomirala je leta 1975 na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo in se dve leti pozneje pridružila ansamblu SNG Drama Ljubljana, katerega del je ostala do upokojitve. “S svojim pevskim in igralskim talentom je na odru pričarala številne čarobne trenutke,” so ob slovesu upokojene članice svojega ansambla zapisali v ljubljanski Drami.

Med njenimi vidnejšimi vlogami velja omeniti Fedro iz istoimenske drame Jeana Racina, Špelo iz drame Milana Jesiha Triko, učiteljico petja iz Kralja Leara Williama Shakespeara ter Matildo iz drame Ljudožerci Gregorja Strniše. Za vlogo ženske v drami Izboljševalec sveta Thomasa Bernharda je na 4. mednarodnem festivalu komornega gledališča v Umagu leta 2003 prejela zlatega leva.

V zadnjih letih je nastopala v predstavah Barčica za punčke avtorice Milene Marković v režiji Aleksandra Popovskega, Ponorela lokomotiva Stanislawa Ignacyja Witkiewicza v režiji Jerneja Lorencija ter Prijatelji avtorja Kobeja Abeja in v režiji Mateje Koležnik.

V filmski umetnosti je v zadnjem obdobju med drugim nastopila v filmu Pod gladino, ki ga je leta 2016 posnel Klemen Dvornik, glas pa je posodila tudi za animirani film Boles Špele Čadež.

Mogoče vas bo zanimalo

Oborožen rop trgovine v Piranu
Črno
6 Ogledov
Črno
6 Ogledov

Oborožen rop trgovine v Piranu

bogdan sajovic - 21. januar, 2019 19:47

Policija je bila ob 18.57 obveščena, da je oboroženi neznanec oropal trgovino v Piranu. Po prvih podatkih je moški zagrozil osebju s pištolo, pobral iz blaganjen denar…

Obsojeni morilec na Dobu napadel pravosodnega policista
Črno
10 Ogledov
Črno
10 Ogledov

Obsojeni morilec na Dobu napadel pravosodnega policista

bogdan sajovic - 21. januar, 2019 14:52

Eden od obsojencev na zaprtem oddelku zapora na Dobu je danes okoli 12. ure napadel pravosodnega policista, ki je tam izvajal varnostne naloge. Pravosodnega policista so najprej…

Več iz te kategorije