0 Deljenj 1167 Ogledov

Odšla je legenda narodnozabavne glasbe

8. August, 2017 17:50
1167 Ogledov

V starosti 88 let je v petek umrl glasbenik Vilko Ovsenik, je poročal Radio Slovenija. Vilko Ovsenik je bil brat Slavka Avsenika in član narodnozabavnega Ansambla bratov Avsenik. Bil je avtor, soavtor in aranžer okrog 800 skladb oziroma celotnega repertoarja slavnega ansambla.

Brata, Slavko in Vilko, veljata za največkrat izvajana in najbolj prodajana avtorja narodnozabavne glasbe v Evropi.

Napisala sta več kot 1000 skladb, med katerimi je najbolj znana Na Golici, ki je doživela kar 600 predelav in velja za največkrat predvajano instrumentalno skladbo na svetu.

Avseniki so gorenjsko glasbo ponesli v najprestižnejše in največje koncertne dvorane, vse do Berlinske filharmonije. Lahko se pohvalijo tudi z več kot 10.000 posnemovalci in s 150 klubi ljubiteljev Avsenikove glasbe.

Ansambel bratov Avsenik je prodal 32 milijonov izvodov plošč, nastopil na več kot 10.000 koncertih, v 40 letih delovanja je prejel 31 zlatih, eno platinasto in eno diamantno ploščo.

Različna priimka

Zanimivost, da imata brata različna priimka, izhaja iz dejstva, da bil stari družinski priimek Ovsenik, zaradi razmer prve svetovne vojne pa je bil priimek spremenjen v Avsenik, kar je tudi rojstni priimek obeh bratov. Očetova želja je bila, da bi eden od bratov ohranil pravi, star družinski priimek, zato se je Vilko odločil, da ga spremeni.

Javno sta brata Avsenik začela igrati leta 1946. Leta 1954 sta ustanovila najprej Gorenjski kvartet in kasneje kvintet. Da bi se uveljavili v Avstriji in Nemčiji, so se poimenovali v Oberkreiner kvintet.

Vilkov predlog o ponovnem preimenovanju v Ansambel bratov Avsenik so v Sloveniji dobro sprejeli, šele čez čas pa je njihov nemški menedžer sprejel ime Original Oberkreiner Quintet Bruder Avsenik. V nekdanji Jugoslaviji so postali zelo priljubljeni, potem ko so decembra 1969 za silvestrovo igrali maršalu Titu in družbi na Brionih, piše na spletnem portalu Gorenjci.si.

Bogat življenjepis

Vilko se je kot gimnazijec ves čas amatersko ukvarjal z glasbo. Najprej je v Ljubljani študiral pravo. Leta 1961 pa je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

V začetni zasedbi ansambla je igral klarinet. Med letoma 1948 in 1963 je bil zaposlen na Radiu Ljubljana. Igral v Plesnem orkestru RTV Ljubljana pod dirigentsko palico Bojana Adamiča. Včasih je igral tudi saksofon. Igral je še v Slovenski filharmoniji. Od leta 1967 do 1997 je vodil glasbeni program založbe Helidon.

Po bratovih melodijah je za Ansambel bratov Avsenik priredil več kot 700 valčkov in polk z izvirnim zvokom. Nekatere skladbe, zlasti vokalno-instrumentalne, so ponarodele, med njimi Tam, kjer murke cveto, Na Robleku, Najlepše je doma in Na Golici.

Družina se želi od pokojnika posloviti v intimnem krogu. Slavko Avsenik je umrl leta 2015, pokopali so ga z državnimi in vojaškimi častmi.

STA

Več iz te kategorije