0 Deljenj 1861 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: Fredi Miler išče gasilca, ki mu je rešil življenje

12. April, 2018 9:00
1861 Ogledov

Eden najbolj priljubljenih slovenskih pevcev išče gasilca, ki mu je rešil življenje, ko je doživel srčni infarkt. Želi se mu iskreno zahvaliti, da mu je v teh težkih trenutkih nesebično pomagal.

Fredi Miler, slovenska pevska legenda, je slovenjgraško bolnišnico že zapustil in je v domači oskrbi. Kljub temu srčni infarkt, ki ga je doživel po enem izmed koncertnih nastopov, še globoko živi v njem. »Ko sem prišel domov, sem se zjokal,« nam je iskreno priznal. »To ni tako enostavno, to ni hec,« je dodal.

Priljubljeni pevec ima namen nekaj časa še počivati.

Fredi ima sicer že nekaj let probleme z visokim pritiskom, včasih ga zbode v srcu, pogosto pa se mu v glavi tudi vrti, čeprav vsi, ki ga poznajo, dobro vedo, da se Fredi alkoholu na daleč izogiba in da v življenju sploh še ni bil pijan. Vendar ko je nastopil na noči glasbe, se mu je življenje v trenutku obrnilo na glavo. Pred koncertom se je počutil še odlično, slikal se je s člani skupine Mladi Gamsi in Skater, fotografijo objavil na Facebooku in se ob njej pohecal: »Sami butli!« Nato je šel nastopat na oder, kjer je izvajal gibe, kot jih zna le on. Občinstvo je ponorelo od navdušenja, Fredi pa je v skladu z vrhunskim vzdušjem še bolj zagreto plesal in prepeval naprej. Sledila je njegova druga pesem z naslovom Kk se šiht dobi?, ko so se začeli kazati prvi znaki srčnega infarkta. »Začelo me je ‘nazaj držat’, nisem imel več energije, da bi plesal, mikrofon sem si podajal iz ene roke v drugo roko na dve sekundi, težko sem dihal,« opisuje Fredi, ki je tudi ta nastop izpeljal do konca. Odkorakal je z odra, dobil posebno plaketo in se poslikal z drugimi, nato pa se odpravil proti avtu, da bi tja pospravil svoj zaščitni znak – zeleno- črn telovnik. »Hotel sem se že odpeljati, ko je do mene prišel prijatelj Aleš Podjavoršek, ki zame piše komade, in me povabil, da še malo ostanem. Rekel sem ‘Okej’, a ko sem stopil z njim, me je začela boleti cela leva roka. Nisem je mogel niti dvigniti. Rekel mi je: ‘Kaj pa če te je infarkt?’, vendar sem se pohecal, da zagotovo ne.« A je bil. Na srečo je bil poleg prizorišča koncerta eden izmed gasilcev z medicinskim znanjem in izkušnjami, ki se je ponudil, da Frediju izmeri pritisk. »Takoj ko je vklopil merilec, sem bruhal, ves sem se pobruhal,« opisuje Fredi ter doda, da sta ga gasilec in njegov prijatelj Aleš nesebično obrisala. Nenadoma pa je začel Fredi postajati zaspan, »obračal sem oči, ta gasilec pa je poskrbel, da nisem zaspal. Poklical je tudi prvo pomoč; ko je prišla, so me priklopili na aparate, osebje iz rešilca pa je odločilo, da moram nujno v bolnišnico.« V reševalnem vozilu je dobil tudi tableto za srce, a jo je izbruhal.

Fredi je odločen, da bo poklical kirurga, ki ga je operiral v mariborski bolnišnici, in se mu iz srca zahvalil.

Danes se smeji, a ko pomisli na srčni infarkt, ga oblijejo solze

Odpeljali so ga v mariborski klinični center, kjer ga je sprejel doktor Samo Granda. Nad njegovim pristopom je Fredi več kot navdušen: »Med posegom sva pela pesem Ustaj sine, majka zove, tako da nisem čutil nobenih bolečin, ker sem pel. Rad bi se zahvalil tudi kirurgu, ki ga bom zagotovo poklical.« V Mariboru je izvedel, da so ga pripeljali zadnji trenutek: »Če bi se takrat odpeljal domov, ko sem se hotel, me danes ne bi bilo več tu … Danes se lahko smejim, ampak ko pomislim na to, mi pa kar solze pritečejo. Vem, da ne bo več tako, kot je bilo.« Tudi nad medicinskimi sestrami v tej zdravstveni ustanovi je več kot navdušen: »Bile so dobre z mano. Malo smo se zafrkavali, malo poslikali za spomin …« Kljub temu pa je prosil za premestitev v bolnišnico v Slovenj Gradec, predvsem zaradi njegovih najbližjih, da ga ne bi hodili obiskovat tako daleč, tam pa ga je v oskrbo prevzela zdravnica Cirila Slemenik Pušnik. Sedaj si želi predvsem počivati, odpovedal pa je tudi vse nadaljnje nastope. »Življenje je le življenje.«

»Če bi se takrat odpeljal domov, ko sem se hotel, me danes ne bi bilo več tu.«

IŠČE GASILCA

Fredi Miler bi rad izvedel ime in priimek gasilca, ki mu je ves čas srčnega infarkta stal ob strani. Izmeril mu je pritisk, ga obrisal, ko je bruhal, predvsem pa mu ni dovolil zaspati, ko je Fredija obšla zaspanost, in je nemudoma poklical prvo pomoč. Prepričan je, da je samo zaradi njegove hitre pomoči in pomoči njegovega prijatelja Aleša preživel ta skoraj usoden napad.

 

Fredi Miler ima okvarjeno srčno mišico, dobil je tudi 3-centimetrski bypass (obvod), na dveh žilah pa ima obloge, zato obstaja nevarnost krvnih strdkov.

 

ODPOVEDAL NASTOPE

Sedaj že počiva v domači oskrbi, pred tem pa je moral v bolnišnici v Slovenj Gradcu opraviti še preizkus, ali lahko gre domov. »Preverjali so, kako hodim po stopnicah. Medicinska sestra me je prijela in sva šla po stopnicah navzdol,« je povedal ter dodal, da ne sme dvigovati težkih stvari in hiteti. Do nadaljnjega je odpovedal tudi vse nastope.

 

 

Več iz te kategorije