0 Deljenj 561 Ogledov

DRŽAVA OBNEMELA Nepričakovano preminil igralski zvezdnik

3. januar, 2019 10:41
561 Ogledov

Hrvaško javnost je v sredo zvečer pretresla novica o nepričakovani smrti priljubljenega dramskega umetnika in igralca Iva Gregurevića, ki je zaznamoval sodobno hrvaško igralsko sceno. Gregurević je odigral vrsto opaženih vlog v več kot 100 hrvaških filmih, gledaliških predstavah in televizijskih nadaljevankah.

Gregurević je v najožji izbiri največjih hrvaških igralcev v družbi z Borisom Dvornikom, Fabijanom Šovagovićem in Ivico Vidovićem, je danes ocenil Jutarnji list, ki spominja, da je veliki hrvaški igralec v zadnjih letih pri svojemu delu čutil posledice možganske kapi, ki jo je prestal leta 2007.

Rodil se je leta 1952 v okolici Orašja v Bosni in Hercegovini. Študiral je na akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu, prvo opaženo filmsko vlogo je odigral v celovečercu Ne nagibaj se ven režiserja Bogdana Žižića leta 1977, ko je pozornost pridobil tudi z vlogo v celovečercu Mećava režiserja Antuna Vrdoljka.

Morda njegova najboljša vloga je bila v celovečercu Čaruga režiserja Rajka Grlića iz leta 1991, v katerem je poleg naslovne vloge znanega slavonskega roparja Jova Stanisavljevića Čaruga odigral tudi eno izmed ženskih vlog. Še nedavno pa je snemal vlogo v novem filmu režiserja Ivana Gorana Viteza Dopunska nastava.

Televizijsko občinstvo je osvojil z vlogo mladega smetarja Netjaka v znani nadaljevanki Velo misto, ki jo je režiser Joakim Marušić snemal med letoma 1979 in 1981. Nosilne vloge je imel v sodobnih hrvaških televizijskih nadaljevankah.

Od leta 1986 je bil redni član Drame zagrebškega Hrvaškega narodnega gledališča (HNK), v katerem se ga spomnijo po vlogah v delih Shakespeara, Čehova, Gogolja, Krleže in Držića.

Nastopil je v več kot 90 filmov in približno 20 televizijskih nadaljevankah ter okoli 30 gledaliških predstavah. Med njegovimi zadnjimi je bila, denimo, vloga v filmski drami Moški ne jočejo bosanskega režiserja Alena Drljevića.

Gregurević je prejel več prestižnih igralskih, filmskih in gledaliških nagrad, med drugimi tudi državno nagrado Vladimir Nazor za dosežke na filmu. Leta 1995 je ustanovil festival Dnevi hrvaškega filma v Orašju.

Mogoče vas bo zanimalo

Padel je motorist, na pomoč gasilci
Črno
5 Ogledov
Črno
5 Ogledov

Padel je motorist, na pomoč gasilci

User One - 21. marec, 2019 22:19

Ob 18.47 je v Vrbju, občina Žalec, padel motorist, je v četrtek zapisala uprava za zaščito in reševanje. Posredovali so gasilci PGE Celje in PGD Vrbje, ki…

Planinki ni uspelo sestopiti s Štefanje Gore
Črno
5 Ogledov
Črno
5 Ogledov

Planinki ni uspelo sestopiti s Štefanje Gore

User One - 21. marec, 2019 22:13

Ob 15.09 si je na Štefanji Gori, občina Cerklje na Gorenjskem, planika pri sestopu poškodovala ramo in kolk, je v četrtek zapisala uprava za zaščito in reševanje.…

Huda nesreča smučarjev na Rogli, enega odpeljal helikopter
Črno
31 Ogledov
Črno
31 Ogledov

Huda nesreča smučarjev na Rogli, enega odpeljal helikopter

User One - 21. marec, 2019 21:48

Ob 11.33 sta na smučišču Rogla trčila in se poškodovala smučarja. Dežurni reševalci smučišča Rogla so poškodovana oskrbeli in enega prepeljali do mesta pristanka helikopterja, drugega pa…

Več iz te kategorije