0 Deljenj 642 Ogledov

Zunanje meje EU novembra: Zahodnobalkanska pot je še vedno najbolj aktivna

14. December, 2022 16:23
642 Ogledov

Po podatkih agencije Frontex je bilo v prvih enajstih mesecih letos na zunanjih mejah Evropske unije po predhodnih izračunih odkritih več kot 308.000 nedovoljenih vstopov.* To predstavlja 68-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani in je največ od leta 2016. Zahodnobalkanska pot ostaja najbolj aktivna, saj je bilo od začetka leta zabeleženih 45 odstotkov vseh zaznanih nedovoljenih vstopov v Evropsko unijo.

Če primerjamo podatke za prvih deset mesecev tega leta, se je številka sicer nekoliko znižala, vendar je stanje še vedno alarmantno: v prvih desetih mesecih letošnjega leta je odkritih 275.500 nedovoljenih vstopov na zunanjih mejah Evropske unije. Kar predstavlja 73-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani.  

Novembra so države članice EU zabeležile okoli 27.000 nedovoljenih prehodov meja, kar je 15 odstotkov več kot v istem mesecu leta 2021.

Oktobra so države članice EU zabeležile približno 36.500 nedovoljenih prehodov, kar je 47 odstotkov več kot v istem mesecu leta 2021, medtem pa zahodnobalkanska pot ostaja najbolj aktivna migracijska pot v EU z več kot 22.300 zaznanimi osebami oktobra, to je trikrat več kot pred letom dni (oz. za 168 odstotkov več). V novembru je bilo po tej migrantski poti zabeleženih 14.105 nezakonitih prehodov, kar je še vedno skoraj trikrat več kot v enakem obdobju lani oziroma 157 odstotkov več.

Ključni podatki:

  • 308.000 nelegalnih prehodov je zabeleženih v prvih 11 mesecih leta 2022;
  • leto 2022 je na dobri poti, da bomo videli največ migrantov z neurejenim statusom od leta 2016;
  • novembra zabeleženih 27.000 nepravilnih vstopov;
  • zahodnobalkanska in srednjesredozemska pot sta najbolj aktivni;
  • na poteh v zahodnem Sredozemlju, zahodni Afriki in na vzhodni meji je število odkritij upadlo.

Najboljše selitvene poti

Zahodni Balkan je še naprej najbolj aktivna migracijska pot v EU z več kot 14.105 odkritji novembra, dvakrat več kot pred letom dni.

V regiji Zahodnega Balkana je bilo zabeleženo največje število odkritij od vrhunca migracijske krize leta 2015.

Trajni migracijski pritisk na zahodnobalkanski poti je mogoče pripisati ponavljajočim se poskusom prečkanja meje s strani migrantov, ki so že prisotni v regiji, in dejstvu, da nekateri migranti zlorabljajo brezvizumski dostop v regijo, da bi se približali zunanjim mejam EU. Srbija je konec novembra omejila vizumski režim, kar naj bi zmanjšalo število nezakonitih prehodov.

Frontex podpira države Zahodnega Balkana z napotitvijo skoraj 500 stalnih častnikov in osebja.

Druga najaktivnejša migracijska pot v EU je osrednje Sredozemlje. Tu se je od začetka leta število zaznanih nepravilnih prehodov meje povečalo za 49 odstotkov v primerjavi z letom 2021 na skoraj 94.000. Medtem je vzhodnosredozemska pot do konca novembra zabeležila 116-odstotno povečanje s skoraj 40.000 zaznavami.

V obdobju od januarja do novembra 2022 je bilo v Rokavskem prelivu odkritih 68.000 migrantov z neurejenim statusom, kar je 40-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani. Migracijski pritisk bo predvidoma ostal visok in bo najmočnejši ob ugodnih vremenskih razmerah.

Opomba: *Številka vključuje druge manj aktivne selitvene poti, ki niso omenjene v tem sporočilu za javnost. Končne številke so morda višje zaradi zapoznelega poročanja.

Opomba: Preliminarni podatki, predstavljeni v tej izjavi, se nanašajo na število zaznav nezakonitega prehajanja meje na zunanjih mejah Evropske unije. Ista oseba lahko večkrat poskuša prestopiti mejo na različnih lokacijah zunanje meje.

C. R.

(Foto: montaža Demokracija, STA)

Več iz te kategorije