0 Deljenj 1087 Ogledov
iStock

Zakaj vsak potrebuje »nesramnega« prijatelja

9. November, 2017 7:00
1087 Ogledov

Logično je, da od prijatelja vedno pričakujemo brezpogojno in nekritično podporo. Ampak to ni vedno realno, po novih raziskavah pa slednje tudi ni najbolj zdravo. Raziskovalci Univerze v Plymouthu so ugotovili, da če je prijatelj nesramen, še ne pomeni, da tako čuti.

V Veliki Britaniji so raziskovalci prišli do zaključka, da sočutje vodi ljudi, da izberejo negativna čustva za svoje partnerje, ker verjamejo, da jim to pomaga pri uspehu.

Ampak če izberete ta pristop, je pomembno, da ga izpeljete pravilno. Študija pravi, da se nad prijatelja ne sme povzdigovati glasu ali ga imeti za norca. Namesto tega mu poskusite predstaviti stvar tako, da si bo lahko zamislil najslabši scenarij.

Na primer, raje kot da mu zabrusite, da ima obupen okus za partnerje, mu zastavite vprašanje, kako bi se počutil ob ponovnem doživetju boleče ljubezenske zveze.

Belén López-Pérez, znanstvenica s področja psihologije, je za ScienceDaily povedala: »Ta odkritja osvetlijo družbeno dinamiko ter nam pomagajo razumeti, zakaj moramo ljubljenim osebam včasih dati občutek, da se počutijo slabo, če sklepamo, da jim lahko to čustvo lahko koristi pri uspehu.«

Več iz te kategorije