0 Deljenj 278 Ogledov

Zakaj je aluminijasta folija na eni strani sijoča, na drugi pa ne?

11. september, 2017 12:00
278 Ogledov

Vse aluminijaste folije so med seboj enake. Predvsem so zelo uporabne za zavijanje hrane, zadrževanje njene toplote, za ohranjanje toplote na zidu. Skratka, splošno je znano, da jo lahko uporabite za tisoč in eno situacijo pri hišnih opravilih.

Verjetno ste opazili, da so folije na eni strani svetleče in gladke, na drugi strani pa so mat in nekoliko bolj grobe. Zanimivo je tudi vprašanje , ali ima to kakšen vpliv pri uporabi. Razlika nastane v procesu proizvodnji folije. Na koncu procesa izdelave gresta dva sloja folije skozi valjar istočasno. Tista stran, ki pride v stik z visoko polirnim jeklenim valjem postane sijoča, druga stran pa bo mat.

Ali to vpliva na shranjevanje hrane? Nekateri proizvajalci nelepljivih aluminijastih folij sicer razlagajo, da bo hrana, ovita z mat delom, bolje zaščitena. V resnici ni važno, katero stran uporabite, saj se pri obdelavi hrane in gospodinjskih opravilih obnašata povsem enako.

Nekaj trikov z aluminijasto folijo, ki vam bodo zagotovo koristili.

  1. Lističe folije zmečkajte v kepe in vrzite dve ali tri v boben pralnega stroja. Kroglice bodo spodbudile premikanje oblačil med pranjem, zato bodo oblačila mehkejša. Isti trik lahko uporabite tudi v sušilnem stroju, kjer bo folija izvrsten zaveznik perila, saj mu sprošča statično elektriko.
  2. Aluminijasta folija zelo učinkoviti čisti srebrnino po naslednjem postopku: Na dno posode dajte folijo, zalijte z vodo in dodajte majhno žlico soli. V pripravek potopite srebrne izdelke, jih pustite namakati deset minut in jih obrišite s suho krpo.
  3. Za bolj učinkovito likanje postavite folijo med desko za likanje in prevleko. Folija bo odbijala toploto, s čimer bo likanje manj zamudno, pa še pri energiji boste prihranili.
  4. Za brušenje škarij uporabite list folije, ki ga nekajkrat prepognete, da bo raven. Nato preprosto prerežite folijo s škarjami in spet bodo ostre.
  5. Da bi preprečili večje izgube toplote pri pečenju na žaru, vsaj za deset minut prekrijte rešetko s kosom folije. Pred začetkom pečenja jo odstranite, ob koncu pa lahko z istim kosom rešetko še očistite od pepela in mastnih madežev.
  6. Med čiščenjem preprog vam ni treba premikati velikih kosov pohištva, zadostuje če spodnje dele zaščite s kosi folije.
  7. Domači ljubljenčki ne prenašajo občutka in zvoka zmečkane folije. Če jih želite odvaditi skakanja na sedežno garnituro, jo preprosto prekrijte s foliji in v nekaj dneh se je bo vaš kuža začel izogibati.
  8. V hladnih dneh postavite kos folije za hladen radiator. Ob začetku gretju bo folija še bolje odbijala toploto v prostor in bo preprečila, da jo vpije zid.

Mogoče vas bo zanimalo

ŠOKANTNI PREOBRAT Jože razjasnil, zakaj je Simono ponižal pred celotno Slovenijo
Rumeno
3 Ogledov
Rumeno
3 Ogledov

ŠOKANTNI PREOBRAT Jože razjasnil, zakaj je Simono ponižal pred celotno Slovenijo

User One - 25. junij, 2018 15:12

Jože Mastnak in Simona sta se na romantičnem potovanju zbližala in zaljubila. Gledalci so bili zato toliko bolj presenečeni, ko je povedal, da si skupne prihodnosti ne…

STE VIDELI, KAJ JE NAREDIL 9-LETNIKU? Išče ga policija
Črno
3 Ogledov
Črno
3 Ogledov

STE VIDELI, KAJ JE NAREDIL 9-LETNIKU? Išče ga policija

User One - 25. junij, 2018 15:06

Policija išče voznika osebnega avtomobila, ki je v nedeljo okoli 19.20 odpeljal s kraja nesreče v Zabukovici v občini Žalec. Pred tem je voznik trčil v 9-letnika,…

VIDEO: SVET JE ZNOREL Ste videli, kakšne orgije se dogajajo v naši bližini
Viralno
5 Ogledov
Viralno
5 Ogledov

VIDEO: SVET JE ZNOREL Ste videli, kakšne orgije se dogajajo v naši bližini

User One - 25. junij, 2018 12:31

Na Bodenskem jezeru, ki leži med Nemčijo, Švico in Avstrijo, je v nedeljo potekala tradicionalna plesna zabava z imenom Torture ship (Mučilna ladja). Dogodek, ki velja za…

Več iz te kategorije