0 Deljenj 53 Ogledov

Zakaj je aluminijasta folija na eni strani sijoča, na drugi pa ne?

11. september, 2017 12:00
53 Ogledov

Vse aluminijaste folije so med seboj enake. Predvsem so zelo uporabne za zavijanje hrane, zadrževanje njene toplote, za ohranjanje toplote na zidu. Skratka, splošno je znano, da jo lahko uporabite za tisoč in eno situacijo pri hišnih opravilih.

Verjetno ste opazili, da so folije na eni strani svetleče in gladke, na drugi strani pa so mat in nekoliko bolj grobe. Zanimivo je tudi vprašanje , ali ima to kakšen vpliv pri uporabi. Razlika nastane v procesu proizvodnji folije. Na koncu procesa izdelave gresta dva sloja folije skozi valjar istočasno. Tista stran, ki pride v stik z visoko polirnim jeklenim valjem postane sijoča, druga stran pa bo mat.

Ali to vpliva na shranjevanje hrane? Nekateri proizvajalci nelepljivih aluminijastih folij sicer razlagajo, da bo hrana, ovita z mat delom, bolje zaščitena. V resnici ni važno, katero stran uporabite, saj se pri obdelavi hrane in gospodinjskih opravilih obnašata povsem enako.

Nekaj trikov z aluminijasto folijo, ki vam bodo zagotovo koristili.

  1. Lističe folije zmečkajte v kepe in vrzite dve ali tri v boben pralnega stroja. Kroglice bodo spodbudile premikanje oblačil med pranjem, zato bodo oblačila mehkejša. Isti trik lahko uporabite tudi v sušilnem stroju, kjer bo folija izvrsten zaveznik perila, saj mu sprošča statično elektriko.
  2. Aluminijasta folija zelo učinkoviti čisti srebrnino po naslednjem postopku: Na dno posode dajte folijo, zalijte z vodo in dodajte majhno žlico soli. V pripravek potopite srebrne izdelke, jih pustite namakati deset minut in jih obrišite s suho krpo.
  3. Za bolj učinkovito likanje postavite folijo med desko za likanje in prevleko. Folija bo odbijala toploto, s čimer bo likanje manj zamudno, pa še pri energiji boste prihranili.
  4. Za brušenje škarij uporabite list folije, ki ga nekajkrat prepognete, da bo raven. Nato preprosto prerežite folijo s škarjami in spet bodo ostre.
  5. Da bi preprečili večje izgube toplote pri pečenju na žaru, vsaj za deset minut prekrijte rešetko s kosom folije. Pred začetkom pečenja jo odstranite, ob koncu pa lahko z istim kosom rešetko še očistite od pepela in mastnih madežev.
  6. Med čiščenjem preprog vam ni treba premikati velikih kosov pohištva, zadostuje če spodnje dele zaščite s kosi folije.
  7. Domači ljubljenčki ne prenašajo občutka in zvoka zmečkane folije. Če jih želite odvaditi skakanja na sedežno garnituro, jo preprosto prekrijte s foliji in v nekaj dneh se je bo vaš kuža začel izogibati.
  8. V hladnih dneh postavite kos folije za hladen radiator. Ob začetku gretju bo folija še bolje odbijala toploto v prostor in bo preprečila, da jo vpije zid.

Mogoče vas bo zanimalo

V teh treh spolnih položajih si boste najpogosteje zlomili svojega korenjaka
Lifestyle
9 Ogledov
Lifestyle
9 Ogledov

V teh treh spolnih položajih si boste najpogosteje zlomili svojega korenjaka

User One - 25. september, 2017 22:00

Tisti, ki ste si že zlomili kakšno kost, veste, da to boli. Resnično boli. Niti okrevanje ni prav prijetno, saj vam polomljen ud oblijejo z gipsom, ki…

Pralnica denarja: po NLB še NKBM
News
5 Ogledov
News
5 Ogledov

Pralnica denarja: po NLB še NKBM

User One - 25. september, 2017 18:52

Novo KBM naj bi italijanski državljani uporabljali za pranje denarja iz nezakonitih poslov ter izogibanje italijanski davkariji in policiji, poroča italijanski poslovni časnik Il Sole 24 ore.…

VIDEO: Si znate pravilno zavezati čevlje?
Lifestyle
4 Ogledov
Lifestyle
4 Ogledov

VIDEO: Si znate pravilno zavezati čevlje?

User One - 25. september, 2017 18:00

Znanstveniki s kalifornijske Univerze Berkley v ZDA so klasičen način zavezovanja vezalk poimenovali za katastrofo. Trdijo, da celo življenje napačno vežemo vezalke in da obstaja boljši način.…

Več iz te kategorije

Nove cene goriva: komu se splača tankati še danes
News
6 Ogledov
6 Ogledov

Nove cene goriva: komu se splača tankati še danes

User One - 25. september, 2017 17:38
Novi Škandal24
News
9 Ogledov
9 Ogledov

Novi Škandal24

User One - 25. september, 2017 9:14