0 Deljenj 625 Ogledov

Za Krisa zbranih 2,3 milijona evrov, država bo lahko vzela 1,9 milijona evrov! Društvo namreč nima …

4. October, 2019 9:48
625 Ogledov

Društvo Palčica pomagalčica nima statusa humanitarne organizacije, zato bi od sredstev, zbranih za zdravljenje Krisa, država lahko vzela 1,9 milijona evrov, poročajo mediji. Predsednica društva Larisa Štoka je napovedala, da bodo davčne posledice še preučili.

Društvo Palčica pomagalčica je v le nekaj tednih zbralo 2,3 milijona evrov, potrebnih za operacijo, ki bi lahko rešila življenje 19-mesečnemu Krisu s spinalno mišično atrofijo. Ob množičnem odzivu so znesek krepko presegli, saj so doslej zbrali kar 3,8 milijona evrov.

Kaj lahko pa bi zmanjkalo denarja za plačilo dohodnine. Društvo namreč nima statusa humanitarne organizacije, za katere veljajo izjeme v zakonu o dohodnini, saj je bilo v poslovni register vpisano šele 3. julija. Za pridobitev statusa humanitarne organizacije bi moralo najmanj eno leto pred vložitvijo vloge opravljati humanitarno dejavnost in priložiti ustrezna dokazila.

25 odstotkov akontacije dohodnine

Posledično bi moralo društvo v tem primeru obračunati 25 odstotkov akontacije dohodnine, torej dobrih 950.000 evrov, preostanek davka v višini dobrih 940.000 evrov pa bi moral plačati zavezanec po prijavi dohodnine.

Štoka je obljubila, da bodo še naprej delovali transparentno in da se ne izogibajo ničemur, da pa je bila akcija zanje velik zalogaj. »O tem, kakšna obdavčitev bi nas lahko doletela in kako bomo morebitni davek plačali, bomo razmišljali ob pomoči ljudi, ki so na teh področjih strokovnjaki, sama nisem,« je dodala.

 

Več iz te kategorije