0 Deljenj 1263 Ogledov
STA

ZA DRUŽINSKI PRORAČUN Nižja stopnja DDV za kruh sadje in zelenjavo

2. December, 2017 6:55
1263 Ogledov

Nižjo davčno stopnjo bi v SDS določili za osnovne življenjske izdelke, kot so kruh, sir, jajca, sadje in zelenjava. Prav tako bi bili petodstotno obdavčeni otroška oblačila, obutev, šolske potrebščine, gasilska oprema, dobava vode, medicinska oprema, zdravila, knjižnična izposoja, otroške slikanice, stanovanjski in drugi objekti, obnova in popravilo zasebnih stanovanj, domače varstvo, dobava plina in ogrevanja.

Poslanska skupina SDS je v parlamentarno obravnavo vložila predlog novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV). Stopnje DDV želijo vrniti na predkrizno raven, saj so bile višje stopnje ukrep za čas krize, poleg tega pa želijo uvesti dodatno znižano stopnjo DDV, je dejal poslanec SDS Andrej Šircelj.

Takšna rešitev bo vplivala na cene izdelkov in storitev in s tem na družinski proračun. Po drugi strani pa Šircelj meni, da znižanje stopenj DDV ne bo vplivalo na stabilnost javnih financ, saj prihodki iz DDV neprestano rastejo. Lani so tako dosegli 3,27 milijarde evrov, prihodnje leto naj bi 3,6 milijarde evrov.

Poslanci SDS predlagajo tudi uvedbo dodatnega znižanje stopnje DDV v višini petih odstotkov. Po njegovih podatkih ima namreč kar 17 od 28 članic EU vsaj dve znižani stopnji DDV, Slovenija pa le eno.

Več iz te kategorije