0 Deljenj 870 Ogledov

VOLIVCI NA PREDČASNEM GLASOVANJU PODPRLI ZAKON O DRUGEM TIRU Kovačič svari, da glasovanje ni bilo pošteno

13. May, 2018 19:21
870 Ogledov
STA

LJUBLJANA – Večina volivcev, ki so na ponovljenem glasovanju na referendumu o zakonu o drugem tiru glas oddali predčasno, je zakon podprla. Za je namreč glasovalo 54,48 odstotka, proti pa 45,52 odstotka volivcev.

  Predčasnega glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru se je v treh dneh, od torka do četrtka, udeležilo 12.633 volivcev oziroma 0,74 odstotka vseh upravičencev.

Volilni organi pa so že začeli šteti tudi glasove, oddane danes. Podatke bodo objavljali sproti. Glavnino glasovnic naj bi prešteli pred 21. uro, ko bo torej znana okvirna slika referendumskega rezultata.

Končno število glasov, potrebnih za izpolnitev kvoruma, bo Državna volilna komisija ugotavljala po referendumu, saj bodo k številu volilnih upravičencev prišteli morebitne volivce, ki so prišli na glasovanje, a so bili iz volilnega imenika pomotoma izpuščeni, odšteli pa bodo tiste, ki bodo umrli od sestave volilnega imenika do dneva glasovanja. Če pa bo udeležba nizka, bo že danes jasno, ali je pobudnikom referenduma uspelo.

Tedaj bo tudi znano, koliko volivcev se je udeležilo referenduma. Do 16. ure je bila volilna udeležba 10,67-odstotna, medtem ko je na prvotnem referendumu o tem zakonu, ki je potekal 24. septembra lani, do 16. ure glasovalo 14,30 odstotka volilnih upravičencev.

Da bi bil zakon na referendumu zavrnjen, se mora proti izreči večina udeležencev referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Glede na volilne imenike, pripravljene pred tokratnim referendumom, to pomeni okrog 340.000 volivcev.

Tudi vnovično glasovanje na referendumu o zakonu o drugem tiru ni bilo pošteno, je prepričan pobudnik referenduma Vili Kovačič. Zatrdil je, da je vladajoča politika v zadnjih letih delala v smeri zmanjševanja verodostojnosti referendumov. O vnovični pritožbi se bo odločil, ko bo videl, kakšno bo razmerje med za in proti.

Kovačič nad podatkom o volilni udeležbi – zadnji podatek govori o 10,84-odstotni – ni razočaran, ker “približno čuti, kakšno je stanje demokracije v Sloveniji”.

Vsi napori vladajočih v zadnjih letih so šli po njegovem prepričanju v smer, da se udeležba zmanjšuje. Spomnil je na primer na izkušnjo z nespoštovanjem referenduma o delovnem času trgovin.

“Referendumi izgubljajo na kredibilnosti zaradi nekredibilne politike,” je prepričan Kovačič.

STA

 

Več iz te kategorije