0 Deljenj 2904 Ogledov

VIDEO: Poglejte, kako so se policisti s silo spravili na navijače!

15. November, 2018 11:04
2904 Ogledov
Foto: sta

Po svetovnem spletu Youtube kroži posnetek, kako naj bi Slovenska policija obračunala z navijači iz Nove Gorice.

Še več, policija naj bi novogoriške navijače pričakala v zasedi in nato z njimi brutalno obračunala.

Posnetek poglejte tukaj:

Za več informacij smo se obrnili na PU Nova Gorica in PU Murska Sobota, saj naj bi do obračuna prišlo prav na področju PU Murska Sobota.

Nemudoma so nam odgovorili s PU Murska Sobota, kjer so pojasnili, da je bila 10. 11. 2018 ob 14.00 uri na nogometnem stadionu v Murski Soboti odigrana nogometna tekma 1. slovenske nogometne lige med ekipama NŠ Mura in ND Gorica. “Nogometne tekme so se po predhodnih podatkih želeli udeležiti tudi organizirani navijači NK Gorica, ki so v Mursko Soboto pripotovali s tremi kombiniranimi vozili. Ekipi NŠ Mura in NK Gorica sta se v pokalnem tekmovanju pomerili pred kratkim in na tekmi v Murski Soboti 31. 10.2018 je prišlo do več nasilnih dejanj, neupoštevanj odredb policistov, pasivnega in aktivnega upiranja, ki so jih storili pripadniki organiziranih navijaških skupin navedenih klubov. Policisti so pri postopkih uporabili prisilna sredstva , da so vzpostavili javni red in mir in odvrnili napade na policiste,” pojasnjuje predstavnica za odnose z javnostmi PU Murska Sobota Suzana Rauš ter dodaja: “Policisti so z zbiranjem obvestil prišli do podatka, da naj bi se tudi na tekmi 10.11.2018 gostujoča navijaška skupina, ki potuje proti Murski Soboti, organizirano v mestu Murska Sobota, srečala z organizirano domačo navijaško skupino NŠ Mura, s katerimi naj bi se fizično spopadli. Med skupnim potovanjem organiziranih navijačev iz Gorice, sta se na avtocesti v naselju Lenart dve kombinirani vozili odcepili in pot v M. Soboto nadaljevala po regionalni cesti, eno kombinirano vozilo pa je pot nadaljevalo naprej po avtocesti. Obe kombinirani vozili sta bili izsledeni pred naseljem Tišina, vendar sta med vožnjo večkrat spremenili smer vožnje in se poskušali izogniti policijski kontroli. Glede na to, da je bila pridobljena informacija o medsebojnem spopadu med obema navijaškima skupinama, je bilo utemeljeno pričakovati, da je bil namen organiziranih navijačev v teh dveh kombiniranih vozil izogibanje policijskemu nadzoru, z namenom medsebojnega spopada z drugo organizirano navijaško skupino.”

Pred naseljem M. Sobota ob zaustavitvi obeh vozil so policisti pristopili do prvega zaustavljenega vozila in pripadniki navijaške skupine v kombiniranem vozilu so takoj ob pričetku policijskega postopka ugotavljanja identitete pričeli z žaljenjem policistov. V postopku ugotavljanja identitete posamezniki niso želeli sodelovati s tem, da niso izročiti osebnih dokumentov. Kljub večkratnemu ukazovanju policistov, da prenehajo z nedostojnim vedenjem do policistov in da izročijo identifikacijske dokumente so navijači NK Gorica nadaljevali z žaljenjem policistov, nakar so odprli vrata na kombiniranih vozilih in pričeli z izstopanjem iz vozil, kar je stopnjo rizičnosti policijskega postopka povečalo, razkrivajo policisti svojo plat dogajanja. Policisti so nadaljevali z ukazovanjem, da prenehajo s kršitvijo, vendar so posamezniki svoje nestrinjanje s policijskim postopkom in žaljenjem policistov stopnjevali tudi izven vozila. Kljub temu, da so policisti navijačem ukazali, da prenehajo s kršitvami in jih opozorili, da bodo v nasprotnem primeru uporabljena prisilna sredstva, le ti tega niso upoštevali, zaradi česar so policisti PPE uporabili prisilna sredstva zoper šest oseb in odredili pridržanje v skladu z določilom prve alineje, prvega odstavka 64. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije. Pridržanje je bilo prekinjeno takoj, ko so prenehali pogoji.

Na kraju so bili zaradi varnosti postopka opravljeni varnostni pregledi ter izvedeni postopki ugotavljanja identitete. Zaradi dogodka je bil za navedene gostujoče navijače izrečen ukrep prekinitev potovanja na športno prireditev in ostali ukrepi za zagotovitev varnosti policijskega postopka in vzpostavitev javnega reda in miru.

Po končanem postopku so bili navijači s strani policistov PPE pospremljeni na območje PU Maribor in pri spremljanju vozila po izrečenem ukrepu prekinitve potovanja po Zakonu o nalogah in pooblastilih policije so policisti preprečili poskus kršenja ukrepa prekinitve potovanja, so še dodali s PU Murska Sobota.

Več iz te kategorije