0 Deljenj 2334 Ogledov

VIDEO: Krvavi referendum v Kataloniji: scene policijske brutalnosti obšle svet

1. October, 2017 23:48
2334 Ogledov
twitter

BARCELONA – Število ranjenih v nasilju policije nad udeleženci današnjega referenduma o neodvisnosti Katalonije še naprej narašča. Kot je zvečer sporočilo katalonsko ministrstvo za zdravje, je poškodovanih 761 ljudi, večinoma v Barceloni. Dva človeka sta v kritičnem stanju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Španski premier Mariano Rajoy, ki ga številni krivijo za nasilen razvoj dogodkov, je medtem v večerni izjavi pohvalil delovanje varnostnih sil, češ da so “naredile, kar so morale narediti”.

V Kataloniji danes ni bilo referenduma, s tem, ko smo ga preprečili, smo ubranili pravno državo, je zvečer dejal španski premier Mariano Rajoy. Krivdo za dogajanje v Kataloniji je pripisal katalonski vladi, ki je prekršila zakonodajo. Medtem je tiskovni predstavnik katalonske vlade je dejal, da bo morala španska vlada zaradi nasilja policije med današnjim referendumom o neodvisnosti Katalonije odgovarjati pred mednarodnimi sodišči. 

Kot je opozoril, so katalonske oblasti že mesece vedele, da je referendum o samostojnosti nezakonit in da ga ne bodo dopustili, a so vseeno vztrajale ter “napadle pravno državo in demokratični model”.

Zaskrbljeni Cerar

V Bruslju za zdaj molčijo. Evropska komisija se je že pred referendumom izogibala izrekanju stališč glede referenduma, je pa poudarila, da je treba spoštovati zakone. Tako je na nek način stopila na stran Madrida, ki je referendum razglasil za nezakonit in neustaven.

Današnje nasilje je od evropskih voditeljev obsodil zgolj belgijski premier Charles Michel. “Nasilje nikoli ne more biti odgovor. Obsojamo vse oblike nasilja in ponavljamo poziv k političnemu dialogu,” je poudaril Michel.

Zaskrbljenost zaradi dogajanja v Kataloniji je izrazil tudi slovenski premier Miro Cerar. “Pozivam, da se situacija rešuje po mirni, demokratični in pravni poti,” je zapisal na Twitterju.

Več iz te kategorije