0 Deljenj 858 Ogledov

VETER TUDI S SUNKI DO 180 KM/H Umrlo je najmanj pet ljudi

29. October, 2017 20:17
858 Ogledov
iStock

Nedelja bo vetrovna, opozarja Agencija RS za okolje (Arso), ki je za popoldne in zvečer za severovzhodni in jugovzhodni del Slovenije izdala oranžno opozorilo. Predvsem na Štajerskem in v Pomurju bodo namreč najmočnejši sunki ponekod lahko presegli hitrost 70 kilometrov na uro. Veter nekaj težav že povzroča, med drugim v Mozirju.

Velike težave v Srednji Evropi, zlasti v Nemčiji, Avstriji in na Češkem ter Poljskem

Medtem viharni veter povzroča velike težave v Srednji Evropi, zlasti v Nemčiji, Avstriji in na Češkem ter Poljskem. Veter odkriva strehe, ruši drevesa in daljnovode. Ponekod so nevarno narasle tudi reke. Po dosedanjih informacijah je zaradi viharja, ki so ga vremenoslovci poimenovali Herwart, umrlo najmanj pet ljudi.

O dveh smrtnih žrtvah poročajo s Češke. V mestu Trebič v osrednjem delu države je drevo padlo na neko žensko in jo ubilo, padlo drevo pa je bilo usodno tudi za starejšega moškega v kraju Jičin severovzhodno od Prage, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Drevo pokopalo voznika

Smrtno žrtev zaradi padlega drevesa so zabeležili tudi na Poljskem; v bližini Szczecina je padlo drevo pokopalo avtomobil in voznika v njem, so sporočili poljski gasilci. Še en človek je umrl v podobni nesreči v kraju Opole na zahodu države.

Vihar je eno smrtno žrtev zahteval tudi na severu Nemčije ob Severnem morju. Umrl je 63-letni moški, ki je kampiral in spal v kombiju, presenetil pa ga je hudournik. Njegov brat se je komaj rešil, ko se je močno držal za drog, je sporočila policija.

V Berlinu so zaradi Herwarta razglasili celo stanje naravne nesreče. Zaenkrat so v nemški prestolnici zabeležili le enega poškodovanega, na katerega se je zrušil gradbeni oder, vendar imajo gasilci polne roke dela z odpravljanjem posledic orkanskega vetra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

S težavami se ubadajo tudi v Hamburgu, kjer je zaradi viharja poplavilo morje in poplavilo zgodovinsko ribjo tržnico.

Podobno je tudi na Dunaju, kjer so gasilci od sobotnega večera posredovali že več kot 350-krat. Odstranjevati so morali padla drevesa, porušena ostrešja in podobno, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Gospodinjstva so ostala brez elektrike

Na Češkem veter povzroča tudi težave v cestnem in železniškem prometu. Na severu države so gladine rek že blizu poplavnim nivojem. Številna gospodinjstva pa so ostala brez elektrike. Samo na Češkem naj bi jih bilo preko 100.000. Podobno je tudi na zahodu Poljske, kjer je brez oskrbe z elektriko okoli 200.000 ljudi, še poroča AFP.

V Avstriji veter piha s hitrostjo okoli 100 kilometrov na uro. Češki meteorologi pa so namerili celo sunke s 180 kilometri na uro, sicer na vrhu najvišje češke gore Snežka, ki ima 1603 metre nadmorske višine.

Več iz te kategorije