0 Deljenj 6293 Ogledov

V politiki hodila z diamantni, danes nima za davek

16. October, 2017 19:09
6293 Ogledov
Katarina Kresal in Miro Senica sta danes v težavah. On je moral marca letos sesti na zatožno klop v zadevi Delamaris, tožilstvo mu očita zlorabo položaja in prekoračitev pooblastil, oziroma sodelovanje pri tem, ter pranje denarja. Hilda Tovšak je krivdo že priznala, Senica ne. Foto: mediaspeed.net

V slovenski politiki je bila sinonim za luksuz, bogastvo in slog. Danes Katarina Kresal ne more plačati davka, sodišče pa je blokiralo del njenega premoženja.

Ko je vstopala v politiko, so jo imenovali NLP – bila naj bi nedolžna, lepa in pametna. Nizala je titule: predsednica stranke LDS (2007), ministrica za notranje zadeve (2008), politični obraz leta (2009) in Slovenka leta (2010). Pa se je zgodila pasja afera, bulmastifi so raztrgali njenega prijatelja Sašo Baričeviča, eno prvih žensk pri nas, ki je spremenila spol, na prizorišču pa je bil tudi moški, ki je v javnosti nastopal kot partner takratne notranje ministrice: Miro Senica. Očitno je bilo še medijem nerodno, saj so komaj kje omenili, da naj bi na mestu našli tudi dilda, in trajalo je dneve, preden so v javnost pricurljali zapisniki obdukcije psov, ki naj bi bili zlorabljani. Era NLP se je končala, Niko Kavčič, nekdanji bankir, ki je veljal za starosto slovenske levice, je za POP TV dejal: »Njeni nastopi delujejo napihnjeno, nastopaško, udarno. Dojemam jih kot: ‘Kaj pa vi mislite, kaj nam pa morete?’« Obregnil se je še ob »dva diamantna obeska, ki sta ji visela iz ušes«.

Državi dolguje 70.800 evrov

Katarina Kresal danes nima za diamante, saj nima niti za davek. Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki, lastnica katere največja je od lanskega februarja, dolguje državi. Januarja in februarja letos pisarna v njeni lasti ni mogla poravnati davka na dodano vrednost (DDV), skupaj dolguje 70.800 evrov. Država pa se je zavarovala – na premoženje v lasti pisarne nekdanje ministrice je vpisala hipoteko, in sicer na vilo ob vpadnici v center Ljubljane. Poznavalci pravijo, da jo je Kresalova še dobro odnesla, dobila je odlog plačila. Dokument smo pokazali bančnemu strokovnjaku, ki se čudi takšnemu ravnanju države: »Mali podjetnik pa ne plača prispevkov v roku in čez par dni ne more več k zdravniku, ker njegova kartica ni več veljavna. Večina podjetij dobi kar izvršbe, ne odloga.« Zaradi dogovora o odlogu je nad vodo ostalo poslovanje odvetniške pisarne, bilance so ostale čiste, še pove naš analitik.

Državna hipoteka na vilo ob vpadnici je sicer že tretja, podjetje Kresalove mora do 2026. povrniti še 2,7 milijona evrov kredita Abanki, do leta 2022 pa 300 tisočakov Hranilnici Lon. Obe banki sta terjatvi zavarovali s hipotekama.

Neusmiljeno tudi sodišče

Nad premoženje Katarine Kresal pa se je zgrnilo tudi sodišče, in to že februarja lani. Okrožno sodišče v Ljubljani je za bivšo ministrico izdalo zelo neprijeten sklep, vanj so zapisali: »Na podlagi sklepa Okrožnega sodišča v Kopru, opr. št. X K 4856/2016 z dne 16. 5. 2017, se začasno zavarovanje zahtevka za odvzem protipravne premoženjske koristi v višini 542.089,60 evrov in prepoved odtujitve ali obremenitve poslovnih deležev Mirku Senici in Katarini Kresal ali komur koli drugemu po njunem pooblastilu, podaljša za čas 6 mesecev, to je do 16. 11. 2017.«

Prijatelji v škripcih

S plačevanjem davkov ima probleme tudi imperij okoli podjetij Electa, ki ga je postavil Zoran Janković, zdaj pa ga upravljata njegova sinova. Eno od podjetij se je skozi poenostavljeno prisilno poravnavo sicer znebilo 16 milijonov evrov dolgov.

Katarina Kresal je ob takratnem predsedniku uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu na Pivu in cvetju precej opazno cvetela. Boško Šrot danes prestaja zaporno kazen zaradi oškodovanja Pivovarne Laško za 22 milijonov evrov. Skupaj mu je bilo dosojenih devet let in pol zapora.

Voditeljica Ivana Šundov Hojan se je z možem Davorinom znašla na sodiščih zaradi polmilijonskega dolga. Dari Južina (v sredini) pa je potem, ko se je pogodil s tožilstvom okoli pranja denarja in oškodovanja cestnega podjetja CGP, plačal je najvišjo kazen v zgodovini Slovenije, 1,31 milijona evrov, pa še 187 tisoč evrov za dobrodelne namene, poleg tega je oddelal 1260 ur koristnega dela.

 

 

 

Več iz te kategorije