0 Deljenj 1140 Ogledov
iStock

Sadje, ki lahko prepreči možgansko kap pri ženskah

16. October, 2017 18:30
1140 Ogledov

Raziskave britanskih znanstvenikov so pokazale, da je pri ženskah, ki jedo pomaranče, limone, grenivke ali pijejo njihov sok, verjetnost za možgansko kap za 20 odstotkov manjša.

Vodja raziskovalcev Ordin Kasidi pravi: »Ključ je v vodotopnih (flavonoidnih) in naravnih antioksidantih ter protivnetnih zdravilih, ki znižujejo ravni krvnega pritiska in holesterola. Na ta način pomagajo arterijam. Cilj te raziskave je, da razišče vez, ki vlada med flavonoidi iz določenega južnega sadja in ženskih možganov.«

Tudi druga živila so bogata s flavonoidi, to so: zelenjava, čaj, vino, vendar pa povečan vnos spojin iz omenjene hrane ni prineslo takšnega zmanjšanja za možnost kapi kot južno sadje.

Britanski farmacevti svetujejo, da ženske preventivno jedo čimveč pomaranč, limon in grenivk, še posebno pa v primeru, če imajo predispozicije za možgansko kap!

Več iz te kategorije